Reuters: Magyarország és Szlovákia külön engedéllyel 2023-ig vehet olajat Oroszországtól

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.04. 10:50

Az Unió friss szankciós listáját ezzel a kitétellel fogják megszavazni a magyarok is, mivel az összes kormány jóváhagyása szükséges a döntéshez.

Reuters: Magyarország és Szlovákia külön engedéllyel 2023-ig vehet olajat Oroszországtól

Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja az orosz kőolaj vásárlását a meglévő szerződések alapján – közölte szerdán a Reuters hírügynökséggel egy uniós forrás, aki az Európai Bizottság által javasolt olajembargó alóli mentességet élvezve.

Az EU végrehajtó testülete szerdán azt javasolta, hogy hat hónapon belül tiltsák be az orosz kőolaj uniós importját, év végére pedig a finomított olajtermékeket. A tervek ismertetésekor Ursila von der Leyen még nem említette, hogy bárki mentesülne ezek alól, csak annyit ismert be, hogy néhány ország nagyon rá van szorulva az orosz olajra.

Annak érdekében, hogy meggyőzze a vonakodó országokat arról, hogy ne vétózzák meg a javaslatot, Brüsszel hosszabb időszakot javasolt az embargó végrehajtására Magyarország és Szlovákia számára - mondta a forrás, aki az ügy érzékenysége miatt elzárkózott a név megjelölésétől.

A kivétel a Magyarország és Oroszország közti kőolajjal kapcsolatos szerződésekre vonatkozna, de a forrás nem nyilatkozott arról, hogy érinti-e a döntés a finomított termékeket is.

Az Európai Bizottság javaslatát jelenelg is vitatják, ugyanis az ebben a hírünkben ismertetett pontok elfogadásához az összes uniós kormány jóváhagyására szükség van.

Magyarország többször is kijelentette, hogy nem írja alá az energetikai szankciókat az eredeti formában, de ha igaz a Reuters értesülése, akkor a kompromisszummal együtt már megfelel a magyar kormány számára is a lista.

KIEMELT KÉP: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek