Oroszország elzárta a gázcsapot Lengyelország előtt

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.26. 19:55

Kedd délután már nem érkezett gáz, aznap, amikor a lengyelek új törvényt szavaztak meg, többek közt a Gazprom ellen.

Oroszország elzárta a gázcsapot Lengyelország előtt

Oroszország leállította azokat a gázszállításokat, amelyeket a Jamal-szerződés keretében Lengyelországnak kellett volna szállítani – írja a Reuters hírügynökség a Polsat News televíziós hírcsatorna és az Onet.pl online médium értesüléseire hivatkozva.

Az orosz döntés okában az állhat, hogy lengyelek a háború kezdete óta a NATO nagyobb részvételét sürgették az ukrajnai konfliktusban beavatkozását, több ízben is fegyvereket is szállítottak Ukrajnába, és nem hajlandóak arra, hogy rubelben fizessék ki a gázszállítást.

A Reuters azt írja, hogy az ország legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, a PGNiG SA, amely az idén lejáró hosszú távú szerződés keretében vásárol gázt a Gazpromtól, nem kívánt nyilatkozni nekik

Pawel Majewski, a PGNiG SA elnök-vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, Lengyelország nem lát lehetőséget arra, hogy rubelben fizessen az orosz gázért.

Moszkva több ízben is figyelmeztetett, hogy nem fog gázt szállítani, amennyiben a fizetés nem fog rubelbe történni.

Márciusban azt is javasolták, hogy nyissanak a vevők számlát a Gazprombanknál, ahol fizethetnek euróban, amit aztán a bank átvált.

Az Európai Bizottság véleménye viszont az volt, hogy a vállalatoknak abban a pénznemben kell fizetni, amiben szerződést kötöttek, tehát többnyire euróban vagy dollárban.

Kedden egyébként Lengyelország bejelentette azt is, hogy ötven orosz oligarchának és vállalatnak (köztük a Gazpromnak) függesztik fel a hazai tevékenységét egy új törvény segítségével.

NYITÓKÉP: Balkan Photos/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek