Mi ócskavasat csináltunk azokból a nehézfegyverekből, amikkel a csehek most Ukrajnát segítik

Szerző: Kósa András
2022.04.23. 15:03

A Gvozgyika tarackot 2004-ben kivonták a használatból a magyar hadseregben és ócskavasnak darabolták fel, Csehország most többek között a saját raktáron tartott darabjait küldi Ukrajnába.

Mi ócskavasat csináltunk azokból a nehézfegyverekből, amikkel a csehek most Ukrajnát segítik

Gvozgyika (oroszul: szegfű) önjáró tarackkal segíti Csehország Ukrajnát az orosz agresszióval szemben. A felajánlás már nem az első Prágától, korábban többek között T-72-es tankokat is szállítottak már. Az önjáró tarack persze már nem éppen mai darab, a Wikipedia szerint még 1967-ben fejlesztették ki és 1972-től rendszeresítették a szovjet hadseregben, majd ezt követően a Varsói Szerződés többi tagállamában is.

A Magyar Néphadseregnek 144 darab volt az önjáró tarackból, amit ellenséges gyalogság, tüzérség és harckocsik ellen is be lehet vetni. Előnye a fogékonysága, és úszóképessége, hátránya, hogy viszonylag gyenge a páncélzata. A rendszerváltás után Magyarországon 2004-ben kivonták őket a használatból és feldarabolva, ócskavasként végezték. Szlovákia, Lengyelország, Bulgária azonban továbbra is rendszerben tartotta őket. Ennek köszönhetően történhetett most meg a cseh felajánlás is.

NYITÓKÉP: egy szlovák tarack, fotó: HawkeyeSlovak/Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek