Jakab Péter akkorát matekolt, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodában már a gratulációt fogalmazzák

Szerző: Aradi Péter
2022.04.22. 14:05

A választási matekkal ráadásul több gond is van, de hát, nézze csak meg.

Jakab Péter akkorát matekolt, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodában már a gratulációt fogalmazzák

A saját kommentelőit is sikerült összezavarnia a Jobbik elnökének, aki egy olyan statisztikával büszkélkedett a Facebookon, ami azt mutatja, hogy a Demokratikus Koalíció után a jobbikos jelöltek hozták a legtöbb szavazatot az áprilisi választáson. Jakab azzal kommentálta a dolgot, hogy ezt azoknak a károgóknak küldi, akik a jobbikos szavazókat keresik.

A választási elemzések azt mutatták, hogy az egyesült ellenzék

körülbelül 850 ezer szavazattal kevesebbet gyűjtött,

mint amikor 2018-ban külön-külön indultak. A jelek szerint a legtöbb szavazót, közel egymilliót a Jobbik bukta. Az összefogás pártjai 2018-ban a Jobbik nélkül 1,6 millió szavazatot gyűjtöttek, a Jobbikkal 1,09 millióval többet, 2,7 millió szavazatot szereztek.

A 2022-es áprilisi országgyűlési választáson viszont a hat párt összesen csak 1,8 millió szavazatot gyűjtött. A Mi Hazánk 2022-ben kapásból elvitt körülbelül 315 ezer szavazót, és mindebből pedig arra következtetnek, hogy többnyire a Jobbik szavazóinak hiánya vezethetett az összefogás rendkívül súlyos vereségéhez.

A Republikon Intézet ráadásul azt is megvizsgálta hogy ott, ahol 2018-ban a legjobb eredményeit érte el az akkor még Vona Gábor vezette párt,

ott is kevesebben szavaztak le idén a jobbikos jelöltre és az ellenzék közös listájára.

A Jobbik elnökének posztja egyrészt azért roppant kellemetlen, és borítja ki még a párt szimpatizánsait is, mert Jakabék még

eszerint is elvesztették a párt szavazóinak több mint felét,

szóval olyan nagyon nem lehetne büszkélkedni vele, másrészt azért, mert egy óriási csúsztatás az egész.

A statisztika azt mutatja, hogy hányan szavaztak azokra a jelöltekre, akik az előválasztáson ilyen vagy olyan pártnak a színeiben indultak. Mivel a DK és a Jobbik adta a legtöbb egyéni jelöltet az összefogásban – köszönhetően annak például, hogy visszalépkedtek egymás javára –

külön bravúr lett volna, ha nem ennek a két pártnak a jelöltjei szerzik meg a legtöbb szavazatot az ellenzéki pártok közül.

A poszt alatt egyébként megjelent a DK-s Szabó Zoltán is, aki kicsit közérthetőbbé tette a számokat, majd hozzátette, hogy nem valami jó mutató, amit Jakab büszkén kiposztolt, de

azért valamit szerinte is mond.

Jakab választási matekja és ahogy elővezette, már tényleg nem sokban tér el attól, amikor 2016-ban Orbán Viktor sikeresnek kiáltotta ki az érvénytelen népszavazást, csak azért, mert többen adtak rá a kormány számára kedves választ, mint ahányan nem.

NYITÓKÉP: Jobbik Magyarországért Mozgalom / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek