Nehézfegyverzet, repülőgépek – még több fegyverrel támogatja Ukrajnát a Nyugat

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.20. 08:57

Az USA mellett Kanada és az Egyesült Királyság is nehéztüzérségi fegyvereket küld, és az ukránok meg nem nevezett forrásból repülőgépeket is kapnak.

Nehézfegyverzet, repülőgépek – még több fegyverrel támogatja Ukrajnát a Nyugat

Új szakaszába lépett az ukrajnai háború, az orosz hadsereg az ország keleti és délkeleti részében egy a korábbiaktól eltérő hadműveletet indított, egy  kisebb, körülhatárolt terültre összpontosító teljeskörű offenzívát.

Az USA már az előző héten egy 800 millió dolláros fegyvercsomag küldéséről döntött, ami a nyílt terepen vívott ütközetekhez való nehézfegyverzetet is tartalmazott (a háború korábbi szakaszában inkább erdőben és városi környezetben folytak a harcok).

A szovjet gyártmányú, Afganisztánból szerzett helikopterek, páncélozott szállító járművek mellett M777 tarackokat is tartalmazott a csomag,

és valószínűleg ilyen 155 mm-es tarackokat küld Kanada is Ukrajnának.

Justin Trudeau, Kanada liberális miniszterelnöke kedden jelentette be, hogy Ukrajna kérésének eleget téve nehéztüzérségi fegyvereket küldenek az országba – bár a típust nem nevezte meg, valószínűleg a kanadai hadsereg fő tüzérségi lövegének számító M777 tarackról van szó.

Az M777 ugyan egy sima vontatott ágyú, de a legmodernebb a maga fajtájában, jelenleg is gyártják. Ultrakönnyűnek is nevezik, mert bár nagy űrméretű és óriási a romboló ereje, de helikopterrel is szállítható, egy kisteherautóval is vontatható, emellett digitalizált, így 9 helyett 5 ember elég az üzemeltetéséhez.

Miután kedden Ukrajna és a nyugati országok vezetői egy másfél órás videókonferencián egyeztettek, Boris Johnson brit miniszterelnök is azt mondta, hogy

az ukránok tüzérséget kérnek, és azt ők meg fogják azt adni nekik.

Az amerikai védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy

Ukrajna repülőgépeket és repülőgép-alkatrészeket is kap, hogy megerősítsék az ukrán légierőt és meg tudják javítani a sérült repülőgépeiket.

Mint azt John Kirby, a védelmi minisztérium sajtótitkára hangsúlyozta, ezeket nem az Egyesült Államok küldte, és azt sem árulta el, hogy mely országok adták őket az ukránoknak.

FRISSÍTÉS 10:45. Az ukrán légierő cáfolja, hogy repülőgépeket kapott volna, közleményükben azt írják, hogy ez félreértés, csakis alkatrészekről van szó, illetve olyan eszközökről, amikkel meg tudják javítani a már meglévő repülőgépeket.

NYITÓKÉP: Az M777 tarack működés közben. OSINTdefender / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek