Felelős egészségügyi minisztert követel az új kormányba Ujhelyi István

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.17. 12:31

Kásler Miklós megbukott, ideje a cserének az EP-képviselő szerint.

Felelős egészségügyi minisztert követel az új kormányba Ujhelyi István
„Olyan egyszerűen nem képzelhető el, hogy az egészségügy a jövőben nem – pontosabban sem – rendelkezik majd tisztességes és felelős, leginkább külön önálló tárcát vezető miniszterrel”

– írja Ujhelyi István, az MSZP-P európai parlamenti képviselője a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

Ujhelyi emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor jelentős átalakításokat ígért a kormány összetételében, és bár ellenzéki politikusként van némi aggodalma „a valós kihívások pontos felismerését és az arra adott személyi válaszokat illetően”, nem zárja ki, hogy Orbán jól fog dönteni.

Az EP-képviselő szerint a legfontosabb, hogy az egészségügynek legyen önálló minisztere és minisztériuma, ezt követelik meg „a covidjárvány, a globális egészségügyi fenyegetések, az átalakuló és szorosabb kooperációt kiépítő európai egészségügyi rendszerek, a magyarországi ellátórendszer eltagadhatatlan lemaradása, az egészségügyben dolgozók körülményeinek kötelező javítása, a már-már nemzetbiztonsági kockázatot jelentő várólisták, a magyar emberek egybehangzó és lesújtó véleménye”.

Kásler Miklósról azt írja, orvos-professzorként és emberként tiszteli,

„de határozottan megvetem politikusként és miniszterként”.

Ujhelyi szerint elképzelhetetlen, hogy továbbra is ő irányítsa az egészségügy működtetését, úgy látja, Kásler ebben a feladatban egyértelműen megbukott:

  • nem volt képes megnyugtatóan rendezni az egészségügyben dolgozók munka- és életkörülményeit;
  • elvtelen kompromisszumokra kényszerítette a kizsigerelt szakembereket;
  • nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az általa – ráadásul orvosként kiemelten – képviselt ágazat megkapja a neki járó figyelmet és a kormányzat végre érdemben növelje (a jelenleg az uniós átlag alatt lévő) állami finanszírozás mértékét;
  • cserbenhagyta az adósságban fulladozó kórházakat;
  • hidegen hagyta az üresen álló háziorvosi praxisok egyre növekvő száma;
  • hagyta, hogy az ágazati reformot kiszervezzék alóla és egy másik tárca végezze el ennek szakmai feladatát.

Kásler Miklós legnagyobb politikusi bűne Ujhelyi szerint ezzel együtt mégiscsak az,

„hogy asszisztált a kormányzati arrogancia és törvénytelenség tobzódásához”.

Például annak ellenére sem volt hajlandó közérdekű adatokat kiadni, hogy az adatvédelmi hatóság elmarasztalta a miniszériumot, és lényegében ahhoz is asszisztált, hogy „bizonyos fideszes politikusok és érdekköreik konkrétan milliárdokat nyerészkedjenek a rekordhalálozással járó covidjárvány eszközbeszerzésein”, ráadásul onkológusként a mai napig megtagadja a kormányzat által állítólagosan elkészített nemzeti rákellenes stratégia megismerését, amit Ujhelyi szintén hiába próbált több alkalommal kikérni.

„Nem kérdés, hogy az egészségügyi terület az egyik prioritás kell végre legyen a következő időszakban. Ezért egyfajta nemzeti minimum kell legyen az önálló egészségügyi tárca létrehozása, élén egy hatékony, kooperatív, tisztességes szakemberrel. Kásler Miklós ennek már csak részben felel meg. Ideje van tehát a cserének”

– fogalmaz Ujhelyi.

NYITÓKÉP: Ujhelyi István / FB, Kásler Miklós / FB

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek