A látványos szórakozóhelyi razziáknak haszna nincs, de cserébe rohadt drágák és baromi kártékonyak

Ágoston Dániel

Szerző:
Ágoston Dániel

2022.04.11. 14:52

Miért van szükség a szórakózóhelyekkel szembeni razziákra, ha egyébként semmi értelmük, vagy hasznuk nincs?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a társhatóságokkal együttműködve komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzést tartott szombat éjszaka több belvárosi szórakozóhelyen és azok környékén – írja a Police.hu. Hozzáteszik, hogy

a hétvégihez hasonló nagy létszámú, komplex ellenőrzésekre rendszeresen lehet számítani a fővárosban.

Egy ilyen hétvége után persze mindenki rögtön bennfentessé válik, mindenki tudni vél mindent. Választások utáni erődemonstráció, Magyarország drogmentessé tétele, mittudomén. Természetesen ekkor nem marad el a klasszikusan magyar áldozathibáztatás sem, amikor mind a szórakozóhelyeket, mind pedig a bulizókat nekiállnak köpködni a sajátjaik, hogy hát minek mentek oda, nem kéne ilyen nyíltan bulizni, a drog rossz, és amúgy is ki kéne tiltani a telefonok kameráit a bulikból.

Persze valóban érdemes lenne hosszabban elmélázni azon, mennyiben lehet triggering point a "TikTok Techno" a hatóságok számára, ahol tinédzser gyerekek látványosan tekeregnek a videóikon a tánctéren.

Más kérdés, hogy még mindig nem sikerült érdemben megmagyarázni azt az állítást az egymillió alsópolcos Aldi bort nyugtatóra vedelő országában, hogy mitől másabb hiénarészegen verekedni a parkolóban, majd a saját hányásunkban fetrengeni, de ez legyen egy másik publicisztika témája.

Kiknek jó ez?

Engem sokkal inkább érdekel az, hogy egy-egy ilyen kiszállásnál mi indokol ekkora erődemonstrációt kutyákkal, buszokkal, harci elefántokkal és csatahajókkal. Az ember az ilyen hírek hallatán, meg a neten keringő videókat látva

már-már szerencsésnek érzi, hogy nem helikopterekről ereszkedtek alá a hatóságok a helyszínre, drónokkal megtámogatva, könnygázt lövöldözve.

S ha már itt tartunk, az is megérne egy közérdekű adatigénylést, hogy az ilyen kiszállások, ahol többnyire nem találnak semmit (aminthogy lényegében most sem), mibe fáj az adófizetőknek, mennyi túlóradíjat fizettek ki szombat éjszakára ennyi rendőrnek, valamint az ott szolgálatot teljesítő állomány éppen honnan hiányzott.

Mindez csupán azért érdekel, mert a rendőrség fentebb idézett beszámolója szerint az akció, amely kiterjedt a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek felderítésére, a lopások, a garázda jellegű, valamint a prostitúcióhoz kapcsolódó jogsértések megelőzésére, s amelynek során kilenc szórakozóhely, valamint négy szálláshely működését is ellenőrizték, szóval ez alatt

összesen több mint 700 igazoltatást végeztek, ebből pedig mindössze 19 embert fogtak el vagy állítottak elő. Kérdem én, milyen arány ez? Ezek egy sikeres akció számai?

Mire jó ez?

És ami még fontosabb kérdés: miért van erre szükség? Főleg annak tükrében, milyen komoly szakirodalma van annak, hogy mennyire semmi értelme ezeknek az éjszakai szórakozóhelyek elleni razziáknak.

Mert nem csak arról van szó, hogy ez az egész eljárásmód legjobb esetben is a 90-es évek végére repít vissza, hanem teljesen tönkre vágják a bulit, szivatják vele a helyeket, a rendőrség részéről pedig maximum fel lehet mutatni a főkapitányságon, hogy éberen őrizve van a rend, Víghbaloghkissnémeth alezredes pedig a helyén van.

Miközben persze ez a rendőrségnek sem jó, hiszen a hatóságok megítélésén kizárólag rontanak az ilyen intézkedések, miközben egyáltalán nem az ott feszengő rendőrök hibája, hogy ott kell lenniük, hanem valamelyik felettesük lidércnyomása ez.

Mindazonáltal ne feledjük el azt sem, hogy történik mindez azután, hogy csaknem

két évig volt a rendezvényszektor bármiféle támogatás nélkül szopóágra téve, tulajdonképp bemondásra, bármiféle szaktanulmány nélkül lemumusozva, mondván, hogy „vegye ki mindenki a részét a védekezésből”.

Egy ilyen akció ennek fényében pedig nettó vegzálásnak tűnik, hiszen ki fogja kártalanítani a leállított buli szervezőit, ki fogja megtéríteni a helyeket adott esetben innentől elkerülő vendégeket, akik nem akarják, hogy random rájuk törjön egy falka rendőrkutya?

Véletlen? Aligha

És kérdem én: miért nem lehet ezt az egészet civilizáltan megtenni? Merthogy nyilvánvalóan szükség van hatósági ellenőrzésekre.

Épp csak meg lehetne tenni ezt olyan módon is, hogy a tűzvédelmi ellenőrzésre nem úgy kelljen kiszállni, mintha El Chapo-n akarnának rajtaütni a hatóságok.

Egy ilyen rutinellenőrzést ugyanis simán lehetőség van lefolytatni úgy, hogy azzal se az üzemeltető, se a rendezvény szervezője ne károsuljon meg, és még a vendég se szarja össze magát ijedtében. Ráadásul így nem is kellene az adófizetők pénzén (amihez vastagon hozzájárulnak az ellenőrzött helyek is), súlyos túlórákkal kivezényelni a fél rendőrséget egy mezei szakhatósági ellenőrzéshez.

Bármire megesküszöm ugyanis, hogy egyetlen NAV-ellenőrnek és egyetlen munkaügyisnek sem kell annyira félnie az éjszakában, hogy egy századnyi rendőr legyen szükséges a kíséretükhöz. Akkor meg minek ez az egész?

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek