Gyurcsány Ferenc: A hatpárti együttműködésnek folytatódnia kell, a vereségért az előválasztás a hibás

Szerző: Renczes Ágoston
2022.04.09. 12:48

Márki-Zay nevét egyszer sem mondta ki, Dobrevvel győztek volna. Gyurcsány Ferenc értékelte a választást.

Gyurcsány Ferenc: A hatpárti együttműködésnek folytatódnia kell, a vereségért az előválasztás a hibás

Egyórás beszédben értékelte a választás eredményét szombat délelőtt a Demokratikus Koalíció elnöke és a posztmodern politikai retorika nagymestere, Gyurcsány Ferenc. A szokás szerint drámai csúcspontokban, kikacsintásokban, utalásokban és vendégszövegekben bővelkedő szónoklat legfontosabb pontjai az alábbiak voltak:

  • a hatpárti együttműködésnek folytatódnia kell;
  • a parlamentbe jutott ellenzéki politikusoknak fel kell venniük a mandátumukat;
  • az előválasztás nem volt csodafegyver, és már ott eldőlt a választási vereség;
  • az ellenzéki oldalon is stabilitás kell a rengeteg apró párt helyett;
  • ő maga pedig nem vonul vissza.

Nincs ok feladni a küzdelmet

„Az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte el ez az oldal”

– kezdte a beszédét Gyurcsány Ferenc, aki szerint zavaros hetek jönnek, jönni fog a bunkósbot, a kínos csend és a bűnbakkeresés, de ezt nem lehet megúszni.

Bár a választás azt is megmutatta,

hogy a Demokratikus Koalíció vált a legerősebb ellenzéki párttá, ez lokális siker, és a DK is elsősorban a kudarcban osztozik

– mondta a DK elnöke.

Egy harcászati párhuzam hosszú fejtegetése után arra jutott, hogy a Fidesz 12 évnyi kormányzása után teljes lett az ostromzár az ellenzék körül. A kiépült rendszernek négy eleme van Gyurcsány szerint: az államhatalom nem pártfüggetlen, a választási törvény az éppen aktuálisan hatalmon lévő pártot szolgálja, hatalmas az anyagi és infrastruktúrabeli különbség

– itt a politikus egészen váratlanul a fehérterrorban is részt vevő Rongyos Gárdához hasonlította az ellenzéket,

ami egy baloldali politikustól legalábbis szokatlan, még ha nyilvánvaló is, hogy a „rongyos” jelzőn lett volna a hangsúly –,

a köznyilvánosság nem demokratikusan, hem a diktatúrákra jellemző módon működik a teljes kontroll alá volt közmédiával és médiabirodalommal.

Történelmi példák azonban, mint a pozsonyi csata, Nándorfehérvár vagy Eger, azt mutatják Gyurcsány szerint, hogy nincs ok feladni a küzdelmet. A politikus kiemelte, hogy a választás előtt is nagyon sokan folytattak emberfeletti küzdelmet, „közöttünk hősök vannak”, utalt a képviselőjelöltekre és az ő kampánycsapataikra.

„Köszönjük, mert fantasztikusak vagytok!” – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy soha nem fogja elfogadni, hogy ezeket az embereket meggyalázzák.

„A modern kor emelkedett lelkű politikai trubadúrjai javasolnak mindenféle dolgot”

– fogalmazott a DK elnöke azon javaslatokkal kapcsolatban, hogy a parlamentbe jutott ellenzéki politikusoknak nem kellene felvenniük a képvielői mandátumukat. Szerinte az erőforráshiányos politikai egység

öncsonkítást követne el azzal, ha leteszi a fegyvert, így nem lehet küzdeni, és „legközelebb még jobban megvernek”.

Az ellenzék tehát nem adja meg magát, és Gyurcsány Ferenc szerint van néhány dolog, amit meg kell beszélni:

  • Szerinte vérlázító az a feltételezés, hogy nem akart győzni az ellenzék, az ellenkezőjét az is mutatja, milyen elszántan kampányolt Karácsony Gergely annak ellenére, hogy mit kapott az előválasztástól való visszalépése miatt, vagy Jakab Péter, akit a kormányon lévők azért támadnak annyit, mert mert nem úgy jobboldali, ahogy ők magukat látják.
  • Megőrzendő eredmény a hatpárti együttműködés, ez abból is látszik, hogy Gyurcsány Ferenc szerint 10 olyan választókerület is van, amit megnyertek volna, ha nincs még egy, az összefogáson kívüli induló.
  • Van helye a Jobbiknak az együttműködésben, mert a hazafias demokratikus alternatívába a jobbközép is beletartozik, az pedig megalapozatlan, hogy a Jobbik többet vitt, mint hozott.
  • Az előválasztás pedig nem volt csodafegyver, sőt bele volt kódolva a választási vereség.

Dobrevvel nyertek volna

Az előválasztás Gyurcsány szerint mindössze azt a funkcióját teljesítette, hogy az egymással versengő pártoknak nem súlyos viták árán kellett megegyezniük a közös jelöltekben, de még a legtöbb esetben így sem a legjobb jelölt nyert, hanem az, amelyik mögött a legtöbb párt állt, „hatalmi erőforrásverseny” volt. Emellett Gyurcsány úgy gondolja, az előválasztás nem teremtette meg azt az aktív ellenzéki közösséget, amit vártak tőle, „elporladt a sokaság”, nem volt közvetlen haszna a parlamenti választáson.

Az pedig súlyos hiba volt a politikus szerint, hogy az előválasztáson döntöttek a miniszterelnök-jelöltről is,

mintha azt az emberek közvetlenül választanák, mint az államfőt (Gyurcsány Ferenc nem tér ki arra, hogy Magyarországon az államfőt sem közvetlenül választják).

Gyurcsány Ferenc a beszéde alatt egyszer sem mondta ki Márki-Zay Péter nevét, „a jelölt”-ként hivatkozott rá,

és azt mondta, a személyéről nem, csak a szerepről és a helyzetről kíván beszélni, „amiben a mi jelöltünk volt”.

A politikus szerint a választási vereség már az előválasztás második fordulója után, a jelölt győzelmi beszédekor eldőlt. Gyurcsány Ferenc szerint

óriási hiba és a politikai értékek elárulása volt, hogy egy alapvetően baloldali centrumú közösség jobboldali miniszterelnök-jelöltet választott.

Hiba volt az is, hogy olyan jelöltet választottak, aki mögött nincs háttér. Az pedig öngyilkosság volt a jelölt részéről, hogy le akarta váltani azt az ellenzéket, aminek az élén meg akarta nyerni a választást.

Azonban mindezt már akkor tudták, amikor végigcsinálták az előválasztást – ismerte be Gyurcsány, mint fogalmazott, „nem a választót hibáztatom, mentem a jelöltet”.

Szerinte egy ember volt csak, aki ki merte mondani, hogy ez a jelölt alkalmatlan, méghozzá Dobrev Klára, akivel Gyurcsány Ferenc szerint

„győztünk volna”.

Megfontoltam

A politikus arra is kitért, hogy őt már nagyon régóta el akarják üldözni a politikából.

„Eddig nem tudta megölni, azt mondják, kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom. Megfontoltam. Nem”

– jelentette ki Gyurcsány, majd arról beszélt, hogy a gyurcsányozás a Fidesz narratívája, de valójában „a gyurcsány” egy magatartást leíró jelző, aminek az a jelentése, hogy az istennek nem akar elmenni, küzd és csinálja, nem akar elpusztulni, megölhetetlen, kitartó.

„Akarjatok Gyurcsányok lenni”

– szólította fel a hallgatóságot, majd mutatott egy „Je suis Gyurcsány” feliratú kitűzőt, amit elmondása szerint előző nap kapott az utcán egy fiataltól, aki megállította őt egy szelfire.

Szerinte most Karácsony Ferenc is Gyurcsány, a jelölt is Gyurcsány, „igaz, csak mini”, és Dobrev Klára is Gyurcsány lett, bár ő amúgy is az volt.

„Nem én vagyok Gyurcsány” – jelentette ki Gyurcsány, majd arról beszélt, hogy megveti a silányságot, küzd ellene. Szerinte nem magyarázkodni kell, hanem felemelt fejjel, büszkén küzdeni.

„Mi előre megyünk és nem hátra” – vette kölcsön az ellenfél jelmondatát.

A kormányról azt mondta, az törvénytelen, mert nem teljesíti a szabad és tisztességes választás feltételeit.

„Az ország erőszak áldozata, az erőszaktevő Orbán”

– jelentette ki az egykori miniszterelnök, aki szerint a kormány tönkretette a hazánkat, és a fekete leves még csak most jön. Szerinte a mostani külpolitikai helyzetben a kormányunk miatt olyan népként néznek ránk, ami önemésztő, önmagára szégyent hozó politikát folytat, ő pedig küzdeni fog ez ellen.

„A csirkepörkölt legyen csirkepörkölt”

– mondta bevallottan Németh Szilárd stílusára szabva arról, hogy világos, egyértelmű, karakteres politikát kell folytatni, tisztességes európai baloldalinak kell lenni, nem egy kicsit kell jobbnak lenni, mint a Fidesz, hanem másnak kell lenni.

Szerinte a választók a sokadik messiást várják, ez szerinte nem helyes, „komolyan kellene venni a hazát”, és annak a sorsát tapasztalt politikusokra kellene bízni. Nem a változatosság, nem a rugalmasság hiányzik, hanem a stabilitás, az egység – fogalmazott, majd elmondta, nem a saját fejét félti,

„jó ez a fej, jó helyen is van”.

Hangsúlyozta, hogy a szétaprózódott ellenzéknek nincs esélye, egységes, vezetett ellenzékre van szükség.

Beszédét azzal zárta, hogy „küzdeni fogunk tovább, bennünk e tekintetben bízhatnak, tesszük, merjük, tudjuk, a hazáért és a köztársaságért.

NYITÓKÉP: DK / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek