Megindítja a jogállamisági mechanizmust a magyar kormánnyal szemben Európai Bizottság

Szerző: Fekő Ádám
2022.04.05. 16:04

Ursula von der Leyen kedden jelentette be, hogy már meg is küldték az erről szóló tájékoztatást.

Megindítja a jogállamisági mechanizmust a magyar kormánnyal szemben Európai Bizottság

Az Európai Parlament plenáris ülésén közölte Ursula von der Leyen, élesítik a jogállamisági mechanizmust, mert Magyarország esetében veszélyben érzik az uniós források felhasználását.

Az Európai Bizottság elnökét kedd délután kérdezte kérdezték a mechanizmus állásáról, válaszolta von der Leyen, hogy megteszik a következő lépést.

„Johannes Hahn illetékes biztos ma tájékoztatta a magyart szerveket arról, hogy megküldjük a mechnanizmus hivatalos beindításáról szóló levelet. A folyamat elindult” 

– mondta.

Korábbi kérdésekkel kapcsolatban a politikus elmondta, az Európai Uniónak főleg a korrupció miatt van vitája Magyarországgal, és emiatt tartják vissza a helyreállítási alapot is.

Korábban soha nem alkalmaztak ilyen eljárást az EU-ban: a jogállamisági mechanizmus lehetőséget ad arra, hogy egy tagállamtól a demokrácia rossz állapota miatt támogatási pénzeket vonjanak el, ahogy történik most is. A szankciórendszer bevezetését épp a magyar és a lengyel kormány sorozatos jogsértései miatt sürgették.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek