Baráti céget hozna helyzetbe a külügy az ukrán háború kapcsán

Szerző: Kósa András
2022.03.31. 07:15

A magyar nagykövetségeket és konzulátusokat utasították a Külügyminisztériumból, hogy végezzenek háborús piackutatást a MEGA-LOGISTIC Zrt.-nek. A cég már eddig is több üzletet bonyolított a tárcával.

Baráti céget hozna helyzetbe a külügy az ukrán háború kapcsán

Körlevélben kért fel egy sor magyar nagykövetséget és konzulátust a Külgazdasági-, és Külügyminisztérium vezetése március közepén, hogy végezzenek „piackutatást” egy MEGA-LOGISTIC Zrt. nevű cég számára – tudta meg az Azonnali.hu.

Információink szerint az utasítással felérő kérés többek között a bukaresti, a zágrábi, a ljubljanai, a belgrádi és podgoricai magyar nagykövetségre, valamint a kolozsvári, ungvári, krakkói szabadkai konzulátusra jutott el. Érdekes egybeesés, hogy a MEGA-LOGISTIC-nek ezek közül több városban működik telephelye is az OPTEN céginformációs rendszer adatai szerint.

A minisztériumi kérés az volt, hogy az érintett külképviseletek mérjék fel, az adott országban van-e olyan a háború következtében „beragadt áru” a kikötőkben vagy logisztikai központokban, amiket a cég esetleg felvásárolhat. Még azt is megadták, hogy a MEGA-LOGISTIC-et elsősorban élelmiszer, informatikai eszközök, gyógyszer, sportruházat és elektronikai eszközök érdeklik.

A „piackutatásnak” hétfőig kellett megtörténnie.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy az érintett képviseletek mekkora mennyiségű árut hajtottak fel a cégnek, de azt megtudtuk, hogy korábban már volt hasonló kérés a minisztériumtól.

A MEGA-LOGISTIC ugyanis kiemelt bánásmódban részesül a külügyminisztérium részéről a jelek szerint. A nagyon kiterjedt tevékenységet folytató vállalat már számos közbeszerzést elnyert – ők újították fel például a siklósi kórházat is –, köztük többet a Külügyminisztérium részéről.

A Népszava írta meg még 2019-ben, hogy a cég vette át például tizenöt külképviselet épületfenntartása és karbantartási munkáit, amit addig minden misszió saját hatáskörben végezte.

Miután a MEGA-LOGISTIC megkapta a munkát, a lap szerint rögtön meg is drágult annak elvégzése – a megbízásért négy év alatt összesen 4,8 milliárd forintot kap a cég.

Szintén a MEGA-LOGISTIC nyerte el a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet épületének felújítását – összesen hat milliárd forint értékben.

A céget még 2003-ban alapították, egyik vezetője az a Lóki Géza, akit korábban okirathamisításért ítélt el a bíróság. Az ügyben kerestük a külügyminisztériumot, is, az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

  • Hány alkalommal ment hasonló kérés a magyar külképviseletek felé?
  • Más cégnek is végez hasonló szolgáltatást a külügyminisztérium apparátusa?
  • Kérnek ezért valamilyen ellenszolgáltatást?
  • Mennyire volt eredményes a mostani piackutatás?
  • Mekkora értékben, milyen árukat sikerült felkutatni a diplomáciai képviseleteknek a MEGA-LOGISTIC részére?

Amennyiben válaszolnak, válaszaikat közölni fogjuk.

NYITÓKÉP: A külügyminisztérium épülete a Bem téren. FOTÓ: Wikimedia, Globetrotter19

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek