Hiába magas az infláció, a magyarok még mindig pozitívan tekintenek a jövőre

2022.03.20. 08:00

A Fidesz-KDNP támogatottsága a választási hajrában eddig töretlennek bizonyul, miközben a fogyasztói bizalmi index februárban már a harmadik hónapja javuló tendenciát mutat az infláció ellenére. De hogyan hat mindez a választásokra? A 21 Kutatóközpont elemzése.

Hiába magas az infláció, a magyarok még mindig pozitívan tekintenek a jövőre

A 21 Kutatóközpont 2021 márciusában havi elemzési sorozatot indított, amelyben a lakossági gazdasági várakozások és egyes fontos, az ország financiális, társadalmi helyzetét befolyásoló pénzügyi változások, illetve a mindenkori kormánypártok támogatottsága közötti összefüggéseit vizsgálja.

A 2022-es januári és februári hónapban a GKI fogyasztói bizalmi index – a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulását, a megtakarítási kilátásokat bemutató mérőszám – a tavaly decemberi értékhez képest enyhén javult, a 2021 júliusi értéken áll. Míg

a kormánypárt támogatottsága a választási hajrában némileg növekedni kezdett.

Fontos kiemelni azonban, hogy a vizsgált adatok az orosz-ukrán konfliktus és a forint drámai leértékelődése előttről származnak.

Hatásosnak bizonyult a kormány osztogatása

Az inflációs várakozás esetében megfigyelhetünk némi enyhülést a decemberi és januári értékéhez képest, de még mindig magasan áll. A lakosság saját pénzügyi helyzetének értékelése javult: a januári (-2) értékről pozitív irányba változott (+1,7), ami betudható egyrészt az SZJA visszatérítésnek, a 13. havi nyugdíjnak, a benzin- és az élelmiszer árstopnak és a kormány decemberi egyéb gazdasági juttatásainak.

A gazdaság helyzetének értékelése gyakorlatilag januárban és februárban is azonos, (-28 és -28,1) értéken állt meg. A munkanélküliség értékelése a januári (-20) értékhez képest romlott (-26,2) – ennek oka lehet egyfajta szezonális hatás és a koronavírus-járvány okozta globális ellátási láncok közötti fennakadás, amely hosszabb távon a foglalkoztatás csökkenéséhez vezethet.

A megtakarítási képesség értékelése kis kilengésekkel ugyan, de május óta javuló tendenciát mutat. A februári (15,7) érték a legmagasabb, amit valaha ez a mutató eddig produkált. Ennek oka lehet, hogy

a kormány a lakossági energiáarak mesterségesen alacsonyan tartásával, benzin és élelmiszer árstoppal a lakosságban azt az érzetet kelti, hogy a számára előnyös gazdasági kedvezmények folytatódnak a választási ígéretekhez híven.

Növekvő pályán a Fidesz-KDNP támogatottsága

A Závecz Research adatai szerint a kormánypárt a teljes népességben belül az általunk vizsgált időszakban a eddigi legmagasabb értékén van (39 százalék), míg a pártválasztók körében a 2020 szeptemberi értékhez közelít (49 százalék).

Az emelkedő tendencia betudható a választások közeledtének, hiszen

az egyes országgyűlési választásokhoz közeledve a kormánypárt népszerűsége négy évente kiszámíthatóan emelkedni kezd,

ahogyan a 21 Kutatóközpont az A Fidesz-titok. Gazdasági szavazás Magyarországon című tanulmányában már korábban rámutatott.

A koronavírus ötödik hulláma január és február között tetőzött. A kormány felvetette a harmadik és a negyedik oltás lehetőségét és a korábbi védettségi igazolványt oltottsági igazolvánnyá konvertálta, miközben a maszkviselés és az egyéb szigorítások terén azonban nem történt enyhítő intézkedés márciusig.

Azonban mivel a koronavírus-járvány mint téma egyre inkább a háttérbe szorul, látszik, hogy a Fidesz támogatottságát nem befolyásolta a szigorítás.

Összességében elmondhatjuk, hogy az általunk vizsgált két mutató közeledni látszik a választások közeledtével. A növekvő inflációs nyomás, a forint leértékelődése és a márciusban eszkalálódó fegyveres konfliktus Oroszország és Ukrajna között azonban árnyalhatja a következő hónapok lakossági bizalmát a kormány és a gazdaság teljesítménye kapcsán.

NYITÓKÉP: Fortepan / Magyar Rendőr

21 Kutatóközpont
21 Kutatóközpont állandó szerző

A 21 Kutatóközpontnak már a nevében is egy szám van, ezzel is azt kívánja jelezni az intézet, hogy adatgazdag, empirikus, tudományos igényességű elemzésekre törekszik. A 21-et 2020-ban alapították fiatal, a politika és a tudomány területén elkötelezett kutatók.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek