Egyelőre nem tud mit kezdeni a paksi beruházással az Európai Unió

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.01. 08:52

Az Európai Bizottság szóvivője szerint egyelőre az azonnali válsággal foglalkoznak, úgyhogy nem tudják, meg lehet-e építeni Paks 2-t orosz pénzből.

Egyelőre nem tud mit kezdeni a paksi beruházással az Európai Unió

Az Euronews cikke szerint az Európai Bizottság egyelőre nem tudott érdemben reagálni arra, hogy Orbán Viktor az oroszokkal szemben hozott szankciók mellett is folytatná Paks 2 építését:  az újság azt kérdezte, a szankciók és az orosz-európai feszültség fényében hogyan viszonyulnak Brüsszelben ahhoz, hogy orosz nukleáris reaktorok épüljenek az Európai Unió területén.

„Attól tartok, ezt a különleges kérdést most nem tudom megválaszolni, azonban azt látjuk, hogy az Oroszországgal folytatott kapcsolataink lényege épp az ellenkező irányba tart” 

– mondta Eric Mamer bizottsági szóvivő, hozzátéve, hogy ők most az azonnali válságra adnak választ, és nem kizárt, hogy később normalizálódik a helyzet, ami miatt „más színben nézhetnék a hosszútávú kapcsolatokat is.”

A beruházó Roszatom már közölte, a feszültség ellenére is az ütemterv szerint haladnak a munkálatok, de további akadály lehet, hogy már az is felmerült, hamarosan olyan döntés születik, ami alapján egyáltalán nem fektethetnének be az oroszok az Unióban.

Van ennél radikálisabb vélemény is: Jávor Benedek egykori EP-képviselő, jelenleg budapest brüsszeli képviselője arról írt korábban, szerinte már meg is bukott a beruházás, ugyanis az uniós pénzügyi szankciók miatt tiltólistás lett az egészet finanszírozó VEB bank, korlátozzák az Unió és Oroszország közötti technológiai export-importot, és amúgy is folyamatosan zajlik a két fél együttműködésének felszámolása.

KIEMELT KÉP: PAks 2 látványterv

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek