Az ukrán elnök Csernobil mellett találkozik az orosz delegációval

Szerző: Aradi Péter
2022.02.27. 15:35

A fehérorosz elnök Alekszandr Lukasenka garantálja a résztvevők biztonságát.

Az ukrán elnök Csernobil mellett találkozik az orosz delegációval

Az Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során Volodimir Zelenszkij ukrán államfő beleegyezett, hogy találkozzon az orosz delegációval. A helyszín valahol a Pripjaty folyó vidékén lesz Kijevtől 150, az oroszok kezén lévő Csernobiltól mindössze néhány kilométerre. Zelenszkij bejelentése szerint Lukasenka állítólag

vállalta a felelősséget a delegációk biztonságáért,

és megígérte, hogy a fehérorosz területen lévő gépek, helikopterek, rakéták az ukrán delegáció oda- és visszautazása alatt végig a földön maradnak.

Az oroszok eredetileg azt szerették volna, hogy fehérorosz területen tartották volna a találkozót, Zelenszkij viszont azt mondta, nem fog olyan területen találkozni velük, ahonnan támadást indítottak ellenük.

A dolog azután pláne meglepő, hogy az ukrán sajtóban már arról cikkeztek, hogy a fehérorosz különleges hadműveleti erők egységei arra utasította Lukasenka, hogy indítsanak támadást Ukrajna ellen. A sajtó diplomáciai forrásokra hivatkozva azt is tudni vélte, hogy az egységeket Kijevnél és Zsitomirnél dobták volna ki gépekből.

A fehérorosz diktátor állítólag nyilatkozatok sorában fenyegeti az ukránokat, hogy már csak napok kérdése, és

megindul az igazi húsdaráló.

Mindeközben Vlagyimir Putyin, orosz elnök elrendelte, hogy helyezzék készenlétbe az orosz nukleáris erőket. Az AP szerint ezt a NATO agresszív kijelentéseivel indokolta. A németek például nemrég jelentették be, hogy éve 20 milliárd dollárral megemelik a hadászati kiadásaikat, a brit külügyminiszter pedig arról beszélt, támogatják minden állampolgárukat, akik önként ugyan, de az ukrán erőkhöz szeretnének csatlakozni.

Linda Thomas-Greenfield, az ENSZ amerikai nagykövete Putyin újabb lépését is elfogadhatatlannak nevezte, szerinte csak tovább eszkalálja a helyzetet, és mint mondta, minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni.

Arról, hogyan zárulhat a háború, Deák András szakértővel ebben a cikkünkben jártuk körbe. Míg azt korábban ebben a cikkünkben vizsgáltuk meg, hogy az ukrajnai helyzet hogyan hat a nem NATO-tagállamokra.

NYITÓKÉP: Володимир Зеленський / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek