A nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet Koszovó legismertebb szobra

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.17. 19:05

A Newborn szobor az ország függetlenségére emlékszik, de minden évben kap valami aktualitást is.

A nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet Koszovó legismertebb szobra

A Balkántól egészen szokatlanul nyugatias üzenetet kapott Pristina talán legemblematikusabb látványossága, a Newborn-szobor: mint minden február 17-én, az ország függetlenségének kikiáltásának évfordulóján, idén is új színezetet kapott az egyszerűen csak a szobor nevét is kiíró főtérre kihelyezett felirat, de most nem például a Koszovót már elismert országok listája van rajta, hanem női fejek. 

A következő évben Szárnyaló nők névre hallgató szobor ugyanis a következő évben a nők sikereire, illetve problémáira hívja fel a figyelmet.

“Az idei évben megemlékezünk a sikeres nőkről , akik büszkévé tettek minket a világ előtt zenében, kultúrában, sportban elért sikereikkel, de azokról a sötét részekről is, ahol még mindig rengeteg áldozata van a családon belüli erőszaknak” - mondta az emlékmű alkotója, Fisnik Ismaili.

Koszovóban komoly gond a nők elleni erőszak: a tavaly bejelentett 2000 családon belüli erőszakból 1600-nak nők voltak az áldozatai, hármat közülük meg is gyilkoltak.

A 2008-ban felhúzott Newborn szobrot eredetileg nem akarták évente cserélni, de mivel állandóan összefirkálták, végül Ismaili elfogadta a változtatásokat. A függetlenség kikiáltása (amit Szerbia még mindig nem ismer el több más országgal együtt) óta eltelt 14 évben tisztelegtek már a fegyveres erők előtt, a háború alatt megerőszakolt nők előtt,

de felhívták már a figyelmet arra is, hogy Koszovó továbbra is elszigetelt része Európában, hiszen azon kevés európai ország közé tartozik, aminek lakosai vízumkötelesek az Európai Unióba.

Koszovóban, és persze Magyarországon is komoly probléma, hogy a családon belüli erőszak jelentős része nem jut el feljelentésig. Az viszont biztos, hogy mi sem állunk jól: 2020-ban 650 ilyen bűncselekményt vett nyilvántartásba a rendőrség, míg egy évvel korábban csak 392-t.

KIEMELT KÉP: Lendita Haxhitasim / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek