Oltásszkeptikus oldalt indítottak magyar kutatók

Szerző: Kósa András
2022.02.10. 19:20

A Nemtudjuk.hu egyelőre leginkább a kérdésfeltevésekig jutott.

Oltásszkeptikus oldalt indítottak magyar kutatók
„Az elmúlt két év tapasztalatai megnyitják az esélyt, hogy a kezdeti bizonytalanságok után végre tisztább képet alkothassunk a Covid19 járványról és kezeléséről, arról, hogy mi is ez az egész? Egyre súlyosabb társadalmi döntések születnek szerte a világon, és ez megköveteli a róluk való színvonalas, sokrétű párbeszédet, a tiszta, elemző visszatekintést, a tanulságok leszűrését”

– ezzel indít a két fiatal magyar kutató által létrehozott Nemtudjuk.hu oldal, ami a koronavírussal kapcsolatos olyan témakörökben gyűjtene szándékai szerint össze minél több információt, amikben nem teljes a tudományos konszenzus.

Pintér Gergő matematikus és Molnár J. Botond építészmérnök szerint „a járvánnyal és a kezelésével kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdésekre a legtömörebben így foglalhatjuk össze a választ: nem tudjuk. Ezt nem degradálva, és nem ironikusan értjük. A nemtudás a tudományos megismerés természetes velejárója, főleg a kezdeti szakaszban, és főleg akkor, ha egy új helyzettel állunk szemben”.

Pintér Gergő nemrég publikálta az Azonnalin vitaindítónak szánt írását „Az oltatlanok védelmében” címmel.

„Barátaimmal úgy tapasztaltuk, hogy a járványkezelésről és az oltásról beszélni tabu, kritikának nincs helye, és bármiféle kétség megfogalmazása kapásból tudományellenesség. A témában a legtöbb beszélgetés kontrollálatlan dühkitörésekbe torkollik, egymásnak esünk, mintha állatok lennénk. Mindeközben az emberek egy része súlyos szankcióknak és kirekesztésnek van kitéve azért, mert nem oltatták be magukat, az ebből fakadó társadalmi borzalmak eluralkodását tétlenül szemléljük. Úgyhogy mi megpróbáltuk összeszedni és megfogalmazni a témával kapcsolatos gondolatainkat, észrevételeinket, tapasztalatainkat. Ez még valószínűleg éppen olyan suta, amilyennek egy munka és család mellett végrehajtott első próbálkozásnak lennie kell egy nehéz témában, társadalmi ellenszélben, de folyamatosan javítjuk és bővítjük a honlapot. Azt kívánjuk, hogy újra érző és gondolkodó emberek lehessünk, nem pedig konteósok, felelősségteljesek, gyilkosok és szakértők”

– mondta az oldallal kapcsolatban lapunknak Pintér Gergő.

A küllemében és tartalmában is egyelőre igencsak kezdeti fázisban tartó honlapon az alapítók szándékai szerint több témába csoportosítva gyűjtenek majd tudományos ismereteket a vírusról és az oltásokról.

NYITÓKÉP: Covid-vakcina, Fotó: Wikimedia Commons / Arne Müseler / CC-BY-SA-3.0

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek