10 év után új részekkel tér vissza a Futurama

2022.02.10. 02:40

A Planet Express legénysége legalább egy évad és húsz epizód erejéig ismét összeáll.

10 év után új részekkel tér vissza a Futurama

2013. szeptember 4-én ért véget a kétezres évek egyik legkultikusabb animációs sorozata, a Futurama, ami összesen 140 részen keresztül mutatta be az elképzelt 3000-res éveket, ahová egy lefagyasztás során került 1999-ből a kifutófiúként dolgozó Philip J. Fry, hogy életét ugyanúgy kifutófiúként folytassa, csak már a jövőben a Planet Express tagjaként.

A sorozat 2013-as véglegesnek szánt leállását követően 2017-ben jött ki egy Futurama: World of Tomorrow nevű játék okostelefonra, majd a játék indítását kicsit megpromózva egy 40 perces podcast az eredeti szereplőgárdával Radioama néven, azonban ezek a legvérmesebb rajongók körén kívül túl nagy sikert nem arattak.

A hosszú hallgatás után azonban február 9-én magyar idő szerint este 10-kor váratlan bejelentést tettek a sorozathoz tartozó Facebook-oldalon:

legalább egy évad és húsz rész erejéig ismét visszatér a Planet Express a képernyőkre,

miután a Hulu streamingszolgáltató berendelt ennyi részt a sorozatot megálmodó Matt Groeningtől és David X. Cohentől, akik még a Simpson család készítőiként álltak elő a jövőben játszódó, de a jelen társadalmi problémák elé görbe tükröt állító sorozat ötletével 1999-ben.

Az új évadról egyelőre nem sokat tudni: a Variety információi szerint az eredeti színészekkel tér vissza, bár az egyik leghíresebb karakter, az iszákos, hazudozó robot, Bender hangját adó John DiMaggio visszatérése még nem biztos, ugyanakkor a készítők azt ígérték: vele vagy nélküle, de Bender sem marad ki az új részekből.

A lap szerint a Cohen és Groening állt elő az újjáélesztés ötletével, utóbbi a lapnak úgy fogalmazott,

„valódi megtiszteltetés még egyszer bejelenteni a Futurama dicső visszatérését, mielőtt hirtelen ismét elkaszálnának”,

utalva arra, hogy a sorozatnak többször is kényszerpihenőt kellett tartania: először a Fox kaszálta el négy évad után 2003-ban, majd a Cartoon Networkhöz tartozó Adult Swim berendelt négy filmet 2006 és 2009 között, aztán 2010-2013 között a Comedy Centralon került adásba két évad, összesen 52 rész erejéig. Groening társa, Cohen a visszatérésről csak annyit mondott, hogy „jó lesz ismét a jövőre gondolni, bármire, ami nem a jelen”.

A sorozat első részét még 1999 márciusában mutatták be, de a kisebb-nagyobb szünetek és csatornaváltások ellenére is egy viszonylag lelkes nézőtábort tudott felmutatni Fry és társainak változatos kalandjai; Cohen és Groening ötletét pedig a rajongókon kívül a szakma is elismerte:

a Futurama az évek során összesen 14 Emmy-jelölést kapott, amik közül hatot meg is nyert, köztük a legjobb animációs sorozatnak járó díjat.

Az új évad gyártását már 2022 februárjában elkezdik és az előzetes tervek szerint valamikor 2023 során kerülhetnek fel a részek a Hulu oldalára. Hogy a Farnsworth professzor Good News, everyone!-ját csak a most bejelentett húsz rész erejéig hallhatjuk, vagy netán azt további részek és évadok is követhetik, egyelőre nem tudni.

NYITÓKÉP: Az egyik karaktert, Bendert ábrázoló graffiti Pestszentlőrincen még 2017-ben. FOTÓ: Dudva / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek