Varga Ferenc: A régi Jobbikból már semmit nem tapasztaltam

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.09. 11:26

A Jobbik először mondott látványos igent Márki-Zay Péter kérésére, és saját listájának egyik helyét egy roma politikusnak adja. Varga Ferenc ígéri, büszke magyarrá teszi a cigányokat is.

Varga Ferenc: A régi Jobbikból már semmit nem tapasztaltam

Talán még pár éve is csak nevetett volna valaki, ha meghallja, hogy a 2000-es években szélsőjobbról indult Jobbik lesz az első, aki beleáll Márki-Zay Péter kérésébe, és saját képviselői helye közül egyet kifejezetten roma származású politikusnak ad, de ez a nap is eljött: Jakab Péter Facebookon jelentette be, hogy bár nem híve a kvótáknak,

mivel saját bevallása szerint Vargát már az ellenzéki előválasztáson is rá akarta beszélni az indulásra, ezért nem jelentett gondot Varga listára helyezése.

Mint ismert, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje annak fejében is engedte el a hetedik parlamenti frakció gondolatát, ha belemegy az ellenzék, hogy három befutó listás helyet ad roma politikusoknak. Ezzel kicsit feladta a leckét a pártoknak: bár a Párbeszéd már javasolta kvótától függetlenül Berki Sándort, rajta kívül eddig látványosan nem dobott be lehetséges neveket egyik párt sem.

A civilben közgazdász, 2014 óta pedig a szegvári roma nemzetiségi önkormányzat vezetőjeként dolgozó Vargát írásban értük el pár gyors kérdésre erről a meglepő fejleményről.

Mióta ismeri Jakab Pétert, és milyen kapcsolata volt eddig a Jobbikkal?

Egy helyi nemzetiségi önkormányzat elnökeként nem igazán volt rá lehetőségem, hogy országos politikusokat megismerjek személyesen, vagy bármilyen párttal kapcsolatot építsek ki.

Az előválasztás változtatott ezen a helyzeten, amikor is egy civil jelölt kampányfőnöke lettem, aki megválasztása esetén a Jobbik frakciójában fog helyet foglalni. Ekkor ismertem meg Jakab Pétert és több jobbikos politikust is közelebbről. Az előválasztás során pedig kiváló emberi és munkakapcsolat alakult ki közöttünk.

Ezek szerint roma emberként már nincsenek rossz emlékei a Jobbikról?

Ahogy Jakab Péter szokta mondani, a Jobbik érkezett a legtávolabbról az összefogásba. De amint elfoglalta helyét abban, meggyőződésem, hogy annak a motorjává, hajtóerejévé vált. 

A régi Jobbikból én már semmit sem tapasztaltam a közös munka során, azok az emberek, akik szélsőséges eszméket vallottak, már régen a Fidesznél vagy annak különböző szatellitpártjainál kötöttek ki, és most is azon dolgoznak, hogy gyengítsék az összefogást. 

Így nekem cigányként nem a múlton kell rágódnom, hanem a jövőbe kell tekintenem, és a néppárti Jobbik képviselőjeként segítenem kell a társadalom perifériájára szorult rétegeket, ezen belül pedig a cigányságot is. 

Meggyőződésem, hogy a Jobbik néppártosodása az egyik legpozitívabb folyamat, ami az elmúlt években a magyar politikai életben végbement. Egyedül a mára szélsőségessé vált Fidesznek az érdeke, hogy meglehetősen önellentmondásos módon visszamutogasson a múltba, abban reménykedve, hogy ezzel gyengítheti a magyar emberek akaratából létrejött összefogást.

Miért gondolta, hogy ne lenne esélye nyerni egy ellenzéki előválasztáson? Ezek szerint oldaltól függetlenül rasszista Magyarország?

Ilyet nem állítottam, azonban azt vallom, hogy ma Magyarországon vannak még olyan falak a cigányság és a többségi társadalom között, melyeket közös erővel le kell bontani.

Egy dolog biztos, a cigányság a magyar társadalom szerves része, éppen ezért minden követ meg kell mozgatnunk annak érdekében, hogy cigányok is büszke magyarok lehessenek.

Pártállástól eltérően szoktak válaszolni emberek a kérdésre, de valójában rossz, és ha rossz, akkor miért rossz Magyarországon romaként felnőni?

Mindenkinek más a története, van, aki egyáltalán nem érzi, van, aki viszont folyamatosan megtapasztalja a megkülönböztetést.

Amennyiben valakinek negatív tapasztalatai vannak, az meggyőződésem, hogy a kialakult előítéletek miatt van. 

Tudom, hogy ma Magyarországon sokkal, de sokkal több tisztességes és becsületes roma ember él, mint azok, akik alapján az egész társadalmi réteget sokan megítélik. Éppen ezért a néppárti Jobbik politikusaként azon fogok dolgozni, hogy a meglévő előítéletek csökkenjenek.

Nem fél attól, hogy ön is megkapja a kvótacigány jelzőt, és a jelenlétével az integrációs politika hiányát fogják palástolni, ahogy eddig tulajdonképpen mindenki?

A néppárti Jobbikban nem nemzetiségi hovatartozás szerint osztanak helyeket, hanem elsősorban az elvégzett munka alapján. Kampányfőnökként én bizonyítottam egy rátermett civil jelölt mellett. Ráadásul a Jobbik volt az egyetlen párt, ami az előválasztáson a saját pártpolitikusait is önzetlenül háttérbe szorítva, teret engedett a civil jelöltek számára, és jelentős erőforrásokat áldozva mögéjük állt, akik így – nem mellékesen – jelentős arányban meg is nyerték a saját körzeteiket. 

A Jobbik számomra ezzel is bizonyította, hogy a legelkötelezettebb párt a kormányváltás iránt.

Biztos vagyok abban, hogy nem én leszek az egyetlen, aki új arcként fog megjelenni az ellenzéki politikában, bár az vitán felül áll, hogy én leszek a Jobbik frakciójában az egyetlen cigány származású politikus.

Ez számomra elsősorban hatalmas feladatot jelent, és óriási megtiszteltetés.

Mi az, amin országgyűlési képviselőként változtatni lehet a magyar kisebbségi politikában?

Meg vagyok róla győződve, hogy kisebbségi politika nem létezik a mai Magyarországon, legalábbis romapolitika biztosan nem. Ahhoz, hogy ez megváltozzon szakmai tudással rendelkező emberekkel kell feltölteni a politikai pozíciókat, nem olyanokkal, akik elárulják a beléjük vetett bizalmat, és kihasználják az általuk képviselt társadalmi réteget. 

A legutóbbi Országos Roma Önkormányzati ülés részleteibe beletekintve szekunder szégyenérzetem volt.

Nem engedheti tovább a magyar cigányság, hogy olyan emberek képviseljék őket, akik nem tudják az alapvető társadalmi normákat sem betartani, mindamellett, hogy csak a saját önös érdekeiket nézik.

Országgyűlési képviselőként egy dolgot tudok ígérni, de azt biztosan: a tisztességesen és becsületesen élő cigányság hangja leszek a parlamentben.

Az aktuális történések nem vetnek túl jó fényt a kisebbségi önkormányzatokra és egyéb képviseletekre, mennyi idő alatt lehet ezt rendbe tenni?

A kérdésben feltett állítással teljes mértékben egyetértek. Látom azt, hogy a mai roma politikai elit mennyire romboló hatással van a magyar cigányság megítélésére.

Úgy gondolom, a nemzetiségi lista meghiúsulásának hátterében az Orbán-kormány áll, hiszen törvény szerint, aki ma az országgyűlési választásokra kiterjedően szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, az nem szavazhat pártlistára, csak az adott nemzetiség országos listájára adhatja le voksát. 

Ezért a lelketlen hatalomnak két lehetősége volt:

vagy Farkas Félix személyében a fideszes díszcigányukat a lista első helyére rakni, ha pedig ez nem sikerül, akkor elérni, hogy egyáltalán ne is legyen lista, abban bízva, hogy így, ezeknek a romáknak a szavazatával számolhatnak majd a pártlistájukon.

Az, hogy mennyi idő alatt lehet rendbe tenni a kisebbségi képviseletet, és helyezhetjük a roma politikát végre szakmai alapokra, nagyban függ attól, hogy azok a tisztességes és becsületes cigány emberek, akik ezt egyelőre szó nélkül tűrik, mikor csapnak végre az asztalra, és mikor alkotnak egységet a jelenlegi vezetéssel szemben.

Olyan szakmai alapokon nyugvó cigány politikai szerveződést szeretnék segíteni tanult roma fiatalokkal, akik elhozhatják a magyar cigányság számára a valódi felemelkedés lehetőségét.

KIEMELT KÉP: Varga Ferenc és Jakab Péter (forrás: Jakab Péter / Facebook)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek