A DK szerint sokkal drágábban vették ugyanazt a lélegeztetőgépet Orbán fürkészei, mint brit kollégáik

Szerző: Kósa András
2022.02.09. 13:11

A DK-s Varga Zoltán a brit számvevőszék jelentése alapján azt állítja, a szigetországban ugyanazt a lélegeztetőgép-típust jóval olcsóbban vették, mint a magyar kormány, ráadásul ott időben leállították a további fölösleges beszerzéseket, miután a készülék használhatatlannak bizonyult.

A DK szerint sokkal drágábban vették ugyanazt a lélegeztetőgépet Orbán fürkészei, mint brit kollégáik

Fürkészeket és portyázókat küldtünk ki a világba, hogy minden létező forrásból a koronavírus elleni védőfelszerelést, és a betegség gyógyításában segítő berendezéseket vásároljanak – mondta még a járvány első hulláma idején Orbán Viktor.

Azóta már számos cikk megjelent a sajtóban arról, hogy más országokhoz képest jelentősen túlárazva, gyakran titokzatos közvetítőcégek segítségével sikerült ezt a missziót végrehajtani, miközben például nem magyar üzletemberek váltak mesésen gazdaggá az ügyleteken.

Most a Demokratikus Koalíció azt állítja, a párt újabb példát talált arra, hogy milyen kirívóan drágán szereztük be ugyanazt a típusú lélegeztetőgépet Nagy-Britanniához képest.

Ehhez a National Audit Office, vagyis a brit számvevőszék a tárgyban közölt jelentését nézték át. Mint azt a valamiért online sajtótájékoztatónak nevezett Facebook-élőben a DK debreceni jelöltje, Varga Zoltán elmondta, a 70 milliós lakosságú Egyesült Királyság a koronavírus-járvány kitörésekor összesen 11 000 lélegeztetőgépet vett 2020 őszéig, átszámítva 122 milliárd forintért.

Magyarország ebben az időszakban 16 000 gépet vásárolt, összesen 300 milliárd forintért: vagyis amíg a britek 11,09 millió forintért vettek átszámítva egy darab berendezést, addig Magyarországon az ár 18,75 millió forint volt. A jelentés szerint a Shangrila 510S típusú lélegezetőgépből az Egyesült Királyság 750 darabot vásárolt meg 2020. március 17-én 2880 fontos (1 millió 200 ezer forintos) darabáron, azonban azok beszerzését 250 leszállított készülék után leállították.

Bár a vásárlás pillanatában a brit Egészségügyi és Szociális Minisztérium tisztában volt vele, hogy ezek a gépek mentőautós használatra készültek, az NHS-sel egyeztetve (ottani Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) úgy döntöttek, hogy a gép mégis hasznos lehet az intenzív osztályokon.

Néhány héttel később azonban egyre több orvos és szakértő nevezte alkalmatlannak a gépet az első tesztelés után.

Ezért a minisztérium úgy döntött, hogy a folyamatban lévő, további 1250 darab ugyanilyen típusú gép megrendelését törli, és a megvásárolt gépeket sem helyezi napi használatba.

Ezzel szemben a magyar kormány 2020 áprilisában 178 milliárd forintért vett 6258 gépet Vinod Sekhar maláj üzletembertől, ez a szállítmány tartalmazza a britek által alkalmatlannak nevezett Shangrila 510S típusú gépeket is. Ugyanakkor ennek a szállítmánynak a számai így alakultak: 6258 gép 178 milliárd forintért, darabára ennek 28 millió 443 ezer forint – állítja a DK jelöltje.

A Facebook-élőben, amiben nyilván nincs lehetősége a videó feltöltőjén kívül senkinek sem élőben reagálni, Varga a kormányhoz is intézett kérdéseket,

hogy tisztában voltak-e azzal, hogy az Egyesült Királyságban néhány hét után felhagytak ezen lélegeztetőgépek beszerzésével, illetve azt is tudni szeretnék, hogy a kormány egyeztetett-e más országokkal a gépekről, mielőtt azokat megvásárolták.

Videójának végén azzal vádolta meg az Orbán-kormányt, hogy pazarló volt, amiért jóval drágábban vásárolt a végül használhatatlannak bizonyuló készülékekből, majd

azt ígérte, hogy ezért a „megbocsáthatatlan bűnért, valaki valószínűleg börtönbe fog kerülni”, de további konkrétumokat már nem árult el erről.

A DK debreceni jelöltje arra már nem tér ki, hogy a koronavírus-járvány első hónapjaiban még a szövetséges országok is egymást túllicitálva próbáltak védőfelszereléseket, így lélegeztetőgépeket is szerezni, viszont a kereslet hirtelen növekedését a kínálat nem tudta követni, így a készülékek ára megemelkedett.

A teljes Facebook-videót az alább lehet megtekinteni:

NYITÓKÉP: Varga Zoltán / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek