Budapesten a hetedik legdrágább a mindennapi élet a keleti blokkban

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.06. 08:51

Minden jel szerint megelőztük például Moszkvát, de Szlovákia és Csehország több városa előttünk van.

Budapesten a hetedik legdrágább a mindennapi élet a keleti blokkban

Közép- és Kelet-Európáról tett közzé összeállítást a Numbeo a városok mindennapi megélhetési költségeivel (tej, étel, étterem, utazás, albárlet, stb.) foglalkozó Numbeo (vagyis csak Kelet-Európaként írják le az egész Ausztriától jobbra fekvő részleget, de most lépjünk túl ezen a büszkeségen, ahogy azon is, hogy a Balkán valahogy teljesen kimaradt az összehasonlításból). Az összesen 49 várost tartalmazó listáról gyorsan kiderül, hogy Budapest jelenleg nem áll különösebben rosszul azt nézve, hiszen több közeli város is megelőz minket:

a magyar főváros a régió hetedik legdrágábbja lett, a listán óriási cseh uralom van.

A legdrábább talán nem meglepő módon Prága, az viszont meglepetés, hogy Pozsony futott be a második helyre, utána jön Brno, utána jön Alamóc, Kassa, Ostrava.

A nyolcadik helyre fért be Varsó, azt követi a szintén lengyel Gdyna, a bolgár Szófia pedig a tizedik helyre tudott odaérni.

Érdekes, hogy a sokáig a világ legdrágább városai közt is szerepelt Moszkva már ezen a listán is csak a tizenegyedik az orosz gazdaság szárnyalása miatt.

Feltűnik még magyar város, konkrétan Pécs, ami a tizenötödik lett, ami azt jelenti, hogy ott kicsit drágább élni, mint Bukarestben, de Szeged és Debrecen is befutott a középmezőnybe.

A lista második felét annyira nem meglepő módon Ukrajna, illetve Oroszország kevésbé turistás városai foglalják el, de befért még Moldova fővárosa, Kisinyov is.

A teljes lista ide kattintva érhető el.

Érdemes persze elmondani, hogy mik voltak a pontos szempontok: a lista helyezéseit százalékokból hozták ki, 100 százalék itt New Yorkot jelenti,

tehát Budapest összességében nagyjából az ottani megélhetési költségek 46 százalékát emészti fel.

Ezek alapján Budapesten lakást bérelni nagyjából a 16 százaléka a New York-i összegeknek, amivel jelentősen elmaradunk például a szintén rettentő drága Prágától (ott 26), de annyira nem meglepő módon ebben Moszkva vezet, ahol a New York-i bérletárak 28 százaléka él.

KIEMELT KÉP: Brendan Park / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek