Kormányinfó: Az ötödik hullám csúcsán vagyunk

Szerző: Kósa András
2022.02.03. 06:50

Szokatlan időpontban, reggel hét órakor hangzottak el a kormányzati bejelentések.

Kormányinfó: Az ötödik hullám csúcsán vagyunk

Cikkünk frissül!

Áttekintette a vírusügyben a helyzetet a kormány, a szakemberek többsége szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk

– mondta Gulyás Gergely a csütörtök reggeli kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az omikronnal kapcsolatos korábbi feltételezések valósággá váltak, lényegesen gyorsabban és lényegesen többen fertőződnek meg, de a kórházban ápoltak és elhunytak száma nem emelkedett szerencsére radikálisan. A többi uniós ország sem vezetett be szigorúbb szabályozást, ezért a második oltástól kezdve 270 napig érvényesek az oltási igazolványok,

ez május 1-ig lesz így Magyarországon is.

Februaár 2-án 19612 fertőzöttet regisztráltak, 6,1 millió ember kapott eddig kettő, 3,7 millió ember három oltást. Szentkirályi Alexandra azt is elmondta, Magyarország is részt vesz a Pfizer egyik koronavírusgyógyszerének közös beszerzésében. Egyelőre 50 ezer kezelésnek megfelelő készítményt szereznek be.

Orbán Viktor orosz tárgyalásairól Gulyás Gergely azt mondta, nyilván nem Magyarországon múlik majd, hogy az EU és az Egyesült Államok meg tudja-e adni az orosz elnök által kívánt biztonsági garanciákat.

A magyar gázellátás 2036-ig biztosított a miniszter szavai szerint.

A legolcsóbban ma Oroszországból tudunk gázhoz jutni, és ezt fenn is akarja tartani a kormány, mert a rezsicsökkentéshez ez kell. Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett, Gulyás Gergely szerint Ukrajna NATO-tagsága a fő kérdés az orosz-ukrán konfliktusban, Nyugat-Európának ebben kell saját álláspontját kialakítania.

A kormány továbbra is öt százalékon akarja tartani a költségvetés hiányát, amivel az európai középmezőnyben leszünk. A hétvégi szélvihar nagy károkat okozott, a kormány ezzel is foglalkozott. A kárt szenvedetteket vis major alapból kompenzálják majd, a károk felmérését a jövő hét elejére befejezik.

Gulyás Gergely szerint a hétfői pedagógussztrájk törvénytelen volt, mert jogerős bírósági döntés még nem született az ügyben.

A kormány ennek ellenére nem foglalkozott azzal, hogy érje-e retorzió a résztvevő tanárokat. Gulyás szerint NATO-katonák Magyarországra küldéséről még nem érkezett amerikai megkeresés, hogy a NATO-részéről jött-e ilyen, „az egy összetettebb kérdés, szívesen tárgyalunk mindenkivel mindenről”.

Gulyás szerint Kósa Lajos hazugsága sem helyes a saját egyetemi végzettségével kapcsolatban, de mivel ő megszerezte legalább az abszolutóriumot, ezért kisebb a súlya, mint mondjuk Bangóné Borbély Ildikóé. A miniszterelnökségen végzett házkutatásról azt mondta, mivel Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter munkatársait érintette ez, ezért Süli Jánost tájékoztatták erről, de azóta már ő is beszélt vele.

Rogán Antal kabinetfőnökének egyetemi vizsgáival kapcsolatban egyelőre az egyetemi vizsgálatok végére várnak.

Gulyás Gergely szerint megfontolásra érdemes az az ellenzéki javaslat, hogy csak alkotmánymódosítással lehessen kiléptetni az országot a NATO-ból és az EU-ból,

„de az ellenzéknek előbb nyilatkoznia kellene róla, hogy tiszteletben tartja-e az alkotmányt”.

NYITÓKÉP: MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek