Ellenzék: Orbán ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön

2022.01.30. 11:01

A hatpárti ellenzéki szövetség egyre harciasabban követeli a magyar miniszterelnöktől, hogy mondja le február 1-re tervezett moszkvai útját.

Ellenzék: Orbán ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön

Az elmúlt napokban nemcsak az orosz-ukrán határon kialakult helyzet vált feszültebbé, de az ellenzék is egyre harciasabb közleményeket küld Orbán Viktor számára: hétfőn még arra kérték a magyar miniszterelnököt, hogy ne utazzon Moszkvába, majd szombaton egy közös sajtótájékoztatón arról beszéltek, Orbán el akarja szakítani Magyarországot Nyugattól, ezért alaptörvény-módosítási javaslatot nyújtottak be, hogy csak népszavazáson lehessen kiléptetni az országot a NATO-ból, illetve az Európai Unióból.

 Vasárnap az április választáson közösen induló hatpárti ellenzéki összefogás újabb közleményt adott ki,

amiben azt üzenik a magyar miniszterelnöknek, hogyha Moszkvába megy, akkor haza se jöjjön, 

bár nyilván ezt költői túlzásnak szánták.

A szerkesztőségünknek elküldött közleményben arra szólítják fel Orbán Viktort, hogy mondja le keddre tervezett moszkvai útját, és „nyugtassa meg hazánk joggal zúgolódó szövetségeseit”, illetve tegye egyértelművé, hogy „nem leszünk gyarmat”.

A DK-s Dobrev Klára, momentumos Donáth Anna, jobbikos Gyöngyösi Márton, a szocialista Ujhelyi István, az LMP-s Schmuck Erzsébet, illetve a párbeszédes Szabó Tímea aláírásával ellátott közleményben úgy fogalmaznak, Magyarország helye az Európai Unióban és a NATO-ban van, így ha Orbán Moszkvába utazik, azzal elárulja Magyarország és Európa érdekeit is.

„Az a miniszterelnök, aki ilyen helyzetben némán, csettintésre Moszkvába utazik, hogy a Kremlben a szőnyeg szélén toporogjon, elárulja Magyarország és Európa érdekeit is”

– fogalmaz a közlemény, majd megismétlik követelésüket, miszerint Orbán mondja le moszkvai útját.

Az ellenzéki szövetség politikusai szerint Putyin a találkozóval arra kéri Magyarországot, hogy „áruljuk el szövetségeseinket, mondjunk le szuverenitásunkról, és tegyük hazánkat katonailag védtelenné”.

Az utóbbi időben amúgy egyre többen bírálják Orbánt, amiért február 1-jén kedden Moszkvába utazik: az Azonnali értesülései szerint a brit védelmi miniszter, Ben Wallace Magyarországra utazik, hogy így helyezzen nyomást a kormányra a moszkvai út lemondására, emellett információink szerint a nyugati országok már azt is felvetették, hogy válaszút elé érkezett az Orbán-kormány: vagy a NATO-tagság vagy az Oroszországgal ápolt viszonylag jó kapcsolat. 

Orbán Viktor egyébként hivatalosan azért utazik Oroszországba, hogy az elakadt Paks II-ről, a gázszálításról, illetve a vakcinagyártásról folytasson kétoldalú tárgyalásokat az orosz elnökkel.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója 2018. szeptember 18-án Moszkvában. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek