Von der Leyenéknek nyilvánosságra kellene hozniuk, mit beszélt a Bizottság elnöke a Pfizer vezérigazgatójával

2022.01.28. 13:32

Az Európai Bizottság német elnöke még egy tavaly áprilisi interjúban árulta el, hogy miközben az EU a Pfizerrel tárgyalt 1,8 milliárd adag vakcina lekötéséről, egy hónapig smseztek és telefonálgattak a vezérigazgatóval. Egy újságíró kikérte volna ezeket az üzeneteket, ám a Bizottság ennek a kérésnek nem tett eleget.

Von der Leyenéknek nyilvánosságra kellene hozniuk, mit beszélt a Bizottság elnöke a Pfizer vezérigazgatójával

Péntek délelőtt hozta nyilvánosságra vizsgálatának eredményét az európai ombudsman, aki azt vizsgálta, az Európai Bizottság hivatali visszásságot követett-e el, amikor újságírói kérésre nem adta ki a Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Alberta Bourla közötti üzenetváltásokat.

Az üzeneteket azután kérte ki a netzpolitik.org újságírója, Alexander Fanta miután

von der Leyen a New York Timesnak adott interjújában elárulta, hogy üzeneteket váltott a Pfizer vezérigazgatójával, miközben 1,8 milliárd vakcina lekötéséről tárgyalt a Bizottság és a vakcinagyártó cég. 

A most nyilvánosságra hozott vizsgálat eredménye szerint a Bizottság nem kérte fel von der Leyen irodáját, hogy elkérje VDL és Bourla közötti üzenetváltásokat, holott az újságíró ezt kérte – helyette a Bizottság más dokumentumokat kért von der Leyen irodjától, mivel a Bizottság jelenlegi gyakorlata szerint az sms-ek nem minősülnek dokumentumnak.

Az európai ombudsman, Emily O’Reilly a közleményben úgy fogalmazott, hogy a kérés ilyen formában történő teljesítése hivatali visszásságnak minősül, és nem fogadta el a Bizottság azon érvelését, hogy az üzenetek „rövid életű dokumentumok, amelyek nem tartalmaznak fontos információkat” a Bizottság munkája, döntése és politikájával kapcsolatos ügyekről. 

A Bizottság emellett azt is elárulta az ombudsmannak a vizsgálat során, hogy a Bizottság nem dokumentálja az smseket,

miközben a tavaly áprilisi New York Times cikke megjegyzi, hogy az EU-Pfizer-deal előtt egy hónapon keresztül váltott smseket és telefonhívásokat von der Leyen és a cég vezérigazgatója.

O’Reilly ezt az érvelést azért utasította el, mert a dokumentumokhoz való nyilvános hozzáféréséről szóló EU-rendelet kimondja, hogy bármilyen tartalom, amely a döntéshozatalhoz, tevékenységekhez és döntésekkel kapcsolatos, függetlenül annak formájától, az EU-s intézmény felelősségébe tartozik, azaz röviden: 

ha egy fontos EU-s tisztviselő fontos ügyben vált üzenetet valakivel, akkor az dokumentumnak minősül,

így a von der Leyen és Bourla közötti smsek is.

„Amikor az EU-s dokumentumokhoz való nyilvános hozzáférés jogáról van szó, akkor a dokumentum tartalma számít, nem pedig az eszköz vagy a forma. Ha a szöveges üzenetek EU-s politikára és döntésére vonatkoznak, azokat uniós dokumentumként kell kezelni”

– fogalmazott az egyébként Európai Parlament által választott ombudsman.

Az ombundsman szerint ugyan „nem minden szöveges üzenetet kell rögzíteni, de a szöveges üzenetek egyértelműen az EU átláthatósági rendeletének hatálya alá tartoznak, és így a releváns szöveges üzeneteket rögzíteni kell”, majd hozzátette, hogy ennek ellenkezőjét állítani nem hiteles – utalva az amúgy transzparenciáért is felelős EU-biztos Věra Jourová korábbi érvelésére, aki azzal utasította el a holland Sophie in’t Veld EP-képviselő kérését nemrég, mert a „szöveges és azonnali üzenetek” nem tartalmaznak fontos információkat az EU-s szerv döntéshozatalával kapcsolatosan.

O’Reilly ezért vizsgálatának eredményében azt javasolta, a Bizottság kérje meg von der Leyen irodáját, hogy keresse meg a releváns smseket, és ha azokat megtalálták, akkor értékeljék ki, hogy azokat a nyilvános hozzáférésről szóló rendelet szerint közzéteszik-e.

A Politiconak a Bizottság szóvivője is reagált, aki elmondta: az EU-s intézmény tudomásul vette az ombudsman ajánlását, és a meghatározott időn belül, azaz április 26-ig válaszol O’Reillynek az ügyben.

Nem ez az első eset, hogy von der Leyen hivatalos ügyekben smsezik

Mint arra a német Spiegel emlékeztet: az Európai Bizottság havonta több millió emailt kap, 2021 októberében például 75 milliót, aminek egy részét nem archiválják, hanem törlik.

Emellett a német lap arra is felhívja a figyelmet,

von der Leyen még német védelmiminiszterként is keveredett egy hasonló botrányba,

amikor a Bundestag egy bizottsága hiába kérte ki von der Leyen smseit, ezt a kérést nem tudta teljesíteni, mert két hivatalos telefonjáról is letörölte azokat, ami miatt még büntetőfeljelentést is tettek a bukott védelmiminiszter ellen.

NYITÓKÉP: Daina Le Lardic / © European Union 2021 – FOTÓ: EP

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek