Hatalmas áramszünet okozott káoszt Közép-Ázsiában

Szerző: Aradi Péter
2022.01.25. 19:05

Az alagutakban rekedtek a metrószerelvények, megálltak a sífelvonók, egy repülőteret biztosan le kellett zárni, a közlekedési lámpák kikapcsoltak.

Hatalmas áramszünet okozott káoszt Közép-Ázsiában

Áramkimaradások voltak Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán nagyobb városaiban január 25-én, kedden. Az áramszünet a beszámolók szerint több órára káoszt okozott a régióban, az alagutakban rekedtek a metrószerelvények, megálltak a sífelvonók, egy repülőteret biztosan le kellett zárni, a közlekedési lámpák kikapcsoltak.

A Reuters jelentése szerint sokan nemcsak áram, hanem csapvíz, fűtés és internet nélkül is maradtak, és ugyanúgy nem fértek hozzá a benzinszivattyúkhoz sem. Az áramkimaradás gondokat okozott Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban, ami nemrég a zavargások egyik központja is volt, ezenkívül több déli, kazak nagyvárosban, valamint a határhoz közeli üzbég és kirgiz városokban.

Az üzbég főváros, Taskent repterén le kellett állítani a járatok fogadását.

Az hírek szerint az áramszünet helyi idő szerint késő reggel kezdődött, és kora délutánig tartott, az oka pedig az volt, hogy Kazahsztánban megszakadt egy nagyobb távvezeték.

Mint több helyen is megjegyzik, három közép-ázsiai ország egy régi, szovjet építésű vezetéken keresztül kapcsolódik az orosz hálózathoz, ami elvileg a váratlan hiányokat fedezné. Valószínűleg éppen ezzel a vezetékkel lehetett most probléma, bár a három ország egyike sem számolt be olyan problémákról az erőműveikkel kapcsolatban, amik az ingadozást okozhatták volna, de hát, arrafelé ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is volt probléma.

Ahogy a BBC írja, a kimaradás mindenesetre megint aggodalommal töltötte el a környező országokat, hogy az 1970-es években lefektetett elektromos vezetékek vajon milyen állapotban lehetnek.

Kazahsztánban egyébként az utóbbi időben nem ritkák az áramkimaradások, miután ugyanis Kínában betiltották a kriptovaluták bányászatát, hozzájuk települtek át a bányászok. Ahogy a lap írja, jelenleg is

itt található a világ legnagyobb bányászfarmja, ahol többezer számítógép dolgozik,

ami nyilván zabálja az energiát.

NYITÓKÉP: jplenio / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek