Sok magyart is érinthet: nem lehet elbújni a kötelező oltás elől Ausztriában, de 500 eurót érhet

Szerző: Kósa András
2022.01.23. 15:58

A kemény büntetések és a mindenre kiterjedő nyilvántartás mellé némi mézet is csöpögtettek az oltástól ódzkodók számára a törvényhozók Ausztriában.

Sok magyart is érinthet: nem lehet elbújni a kötelező oltás elől Ausztriában, de 500 eurót érhet

1948 óta az első alkalommal vezetnek be február 1-től kötelező oltást Ausztriában, a döntés oka elsősorban az volt, hogy a koronavírus új variánsaival soha nem látott méreteket öltött a fertőzés terjedése nyugati szomszédunknál, olyannyira, hogy – mint megírtuk – ez csütörtökön még az egészségügyi minisztérium informatikai rendszerét is két vállra fektette egy időre.

Szombaton egyébként 24260 új fertőzöttet regisztráltak az országban és 12-en haltak bele a betegségbe a Der Standard szerint.

Az elfogadott törvény értelmében gyakorlatilag lehetetlen lesz kibújni az oltás felvétele alól:

a hatóságok jogosultságot kaptak hozzá, hogy összevessék az osztrák lakcímnyilvántartást az oltási nyilvántartással, így bárkiről kideríthetik, akinek állandó–, vagy ideiglenes lakcíme van az országban, hogy beoltatta-e magát.

Az oltás alól csak a terhes nők mentesülnek, illetve azok, akiknek orvosilag nem adható be a vakcina. A fertőzésen átesetteknek hat hónapig nem kell beadatni maguknak az oltást.

A többiek számára három szakaszos eljárás lép életbe:

  • Február 1. és március 15. között még nem büntetik az oltást elmulasztókat.
  • Március 16-tól a rendőrség megkezdi az ellenőrzéseket (elsősorban a közúti ellenőrzésekre kell gondolni), és az oltatlanokat 600 euróra bírságolhatják, egy évben maximum négy alkalommal.
  • A harmadik szakasz csak akkor lép életbe, ha az illetékes hatóság értékelése alapján az oltások előrehaladottsága nem megfelelő. Ebben az esetben a hatóságok emlékeztető levelet küldenek a még oltatlanoknak, majd ha az illető ezután sem veszi fel az oltást, jön egy újabb figyelmeztetés, amit már büntetés követ.

Ha valakiről a már említett módon, a lakcímnyilvántartás segítségével derítik ki, hogy elmulasztotta beoltatni magát, akkor 3600 euróra is büntethetik. Fontos ugyanakkor, hogy aki a büntetés kiszabásától számított két héten belül beadatja magának az oltást, mentesül a szankciók alól.

A kormány egyébként többféle módon próbálja önkéntes oltakozásra sarkallni az Ausztriában élőket. Egyrészt bevezetnek egy oltási lottót, amin a Der Standard szerint 500 eurót lehet nyerni, a tervek szerint akár minden tizedik lottózó nyerhet. Erre egy milliárd eurót különítettek el.

Az önkormányzatoknak pályázatot írtak ki: azokon a településeken, ahol az átoltottság aránya eléri a 80-85-90 százalékot, a helyhatóság pénzjutalmat kap, amit fejlesztésekre fordíthat. Erre fél milliárd eurót költenek.

NYITÓKÉP: Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek