Buli a ferencvárosi képviselői fizetések körül: mindkét fél szerint a másik csúsztat

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.21. 14:50

Baranyi Krisztina szerint alacsonyabb emelésben egyeztek meg, a helyi MSZP úgy támogatta az emelést, hogy nem is támogatta, egy jobbikos szerint pedig az emelés is csak felzárkóztatás lenne a többi kerülethez.

Buli a ferencvárosi képviselői fizetések körül: mindkét fél szerint a másik csúsztat

Ferencváros független polgármestere, Baranyi Krisztina ezúttal a saját képviselőinek ment neki: egy általa Facebookra feltöltött dokumentum alapján a kerület 18 képviselőjéből tíz ellenzéki politikus nyújtott be javaslatot arra, hogy emeljék meg a testületi tagok tiszteletdíját.

A politikus állítása szerint helyi Momentum, DK, MSZP, Jobbik és Párbeszéd képviselői által aláírt dokumentum alapján a tanácsnokként és bizottsági elnökként dolgozó kilenc tag bruttó 290 ezer forint helyett 730 ezer forintot kapna, a fideszesek, illetve a tizedik aláíró bruttó 223 ezer forint helyett 520 ezer forintot kapna ugyanazért a munkáért.

A Telex birtokába jutott előterjesztésben az áll módosítási javaslatként, hogy ha a képviselő valamilyen bizottsági tag is, akkor tiszteletdíjként a képviselői alapdíj 200 százalékát kapja meg, tehát dupla annyi pénzt. Ha pedig bizottsági elnök vagy tanácsnok az illető, akkor annak a 280 százalékát.

Azt maga Baranyi is elismerte, ogy az infláció és az alkotmányos költségek hiánya okozhat anyagi nehézségeket, de

szerinte így is gátlástalan, hogy a ferencvárosi képviselők a másfélszeresét keresnék annak, mint amit például a Fővárosi Önkormányzat fizet,

és 70 százalékkal többet, mint amennyi a magyar átlagjövedelem.

A helyzetre először a Momentum lépett látványosan: Terézváros polgármestere, Soproni Tamás már kommentben jelezte, hogy a párt a legfelső szinten intézte el az ügyet, és egyszerűen megtiltotta a ferencvárosi képviselőinek, hogy ilyen mértékű béremelést támogassanak, tehát az aláírt papírról négy név, Jancsó Andrea, Mátyás Ferenc, Takács Krisztián és Takács Zoltán elvileg már nem is támogathatná az ötletet.

Ötletből amúgy kettő is volt: az egyik terv alacsonyabb összeget tartalmazott, de végül a bátrabb előterjesztést írták alá a képviselők abban a tudatban, hogy valószínűleg amúgy sem az lesz megszavazva.

Támogatták is és nem is

Sőt, elvileg csütörtök óta úgy összességében lekerült a napirendről, de az még érdekesebb, hogy az előterjesztést a momentumos Takács Krisztiánnal jegyző Torzsa Sándor (MSZP) azt állította az Azonnalinak, ő eleve nem gondolt jó ötletnek ilyen mértékű emelést.

„Csütörtök délután egyezség született az önkormányzati képviselők között arról, hogy egy lényegesen kisebb emelést támogatnak. Ilyen emelés, amit Baranyi Krisztina kiposztolt, nincs, ez már megaladott. Úgy gondoltuk, hogy szerényebb léptékű emelés jobban találkozna azzal, amit a közhangulat elfogadna” 

– mondta Torzsa megkeresésünkre.

A képviselő azt is hangsúlyozta, hogy ez valójában nem egy fontos kérdés a képviselők számára, ráadásul szeritne az MSZP két képviselője már az elejétől fogva sem támogatta ezt az emelést. Arra a kérdésre, hogy akkor miért írták alá a javaslatot, a frakciófegyelem fontosságát hangsúlyozta, és a többség ezt támogatta. 

„Kettő MSZP-s képviselő van, kisebbségben maradtunk, ebből lehet arra következtetni, hogy a többi párt támogatta” 

– magyarázta.

Aki mondja!

A jobbikos Szilágyi Zsolt azt hangsúlyozta válaszában, hogy ez az említett 720 ezer forint eleve nem nettó, hanem bruttó összeg, és az eleve nem is mindenkinek járna.

„Arról nem beszél Baranyi Krisztina, hogy az alpolgáremstereinek megint akarja emelni most a fizetését, és a pandémia alatt 50 millió forint jutalmat osztott szét a kabinetjében, ahogy most az ő fiztetése is elég komolyan megemelkedik” 

– magyarázta az Azonnalinak.

A politikus szerint ez az emelés igazából felzárkóztatás lenne, szerinte ugyanis Ferencvárosban kapnak a legkevesebb tiszteletdíjat a képviselők,

ráadásuk pozíciótól is függ, mennyit keresnek. „Van, akinek az új rendszer után is nettó 280 ezer forint lett volna a tiszteletdíja” – mondta.

Szilágyi elmondása szerint az is csak legenda, hogy a bizottsági tagságokkal halmoznák a fizetésüket a képviselők Ferencvárosban, mivel ez nem változtat az illetményeken.

„Ha valakinek elnöki pozíciója van és mellette tanácsnok is, akkor nincs külön tanácsnoki pénz, csak több munka, amit ugyanannyiért végzünk. Nem jár minden titulusért plusz pénz, itt nettó 203 ezer forint jár, ez a teljes fizetés. Juttatások a polgármesternek és alpolgármesternek járnak, a képviselők ruhapénzt sem kapnak” – magyarázza a jobbikos képviselő.

Szilágyi nem is tagadja, hogy nincs különösebben jó véleménnyel a polgármesterről, finoman pedig arra utalt, hogy közel van a Fideszhez.

„Tudni kell, hogy Baranyi Krisztina nem része az összefogásnak, ezt ki is jelentette már. A férje a Fidesz minisztériumában dolgozott, meg a Diákhitel bizottságnak volt az elnöke. Elég furcsa nekem, hogy Baranyi Krisztina ekézi azt a Fideszt, ahol a férje elég magas beosztásban van. Lehet, hogy otthon is veszekednek ezen.”

Bár Szilágyi nem tartja különösebben felháborítónak a fizetésemelést, azt hangsúlyozta, hogy ha a Jobbik vezetésétől teljes tiltás érkezik, akkor a pártfegyelem minden felett állása miatt ő is elállna tőle.

Bezzeg a főnök!

Szilágyi és Torzsa is utaltak rá, hogy miközben Ferencvárosban 2014 óta nem emelkedtek a képviselői tiszteletdíjak, Baranyi fizetése az alpolgármestereivel együtt többször is emelkedett, a polgármester például egy január 19-i előterjesztésben javasolta Reiner Roland (LMP) és Döme Zsuzsanna (MKKP) fizetésének újbóli megemelését is.

Ez tényleg megtörtént, de bizonyos szemszögből jogosan: a polgármesterek fizetése az államtitkárok fizetéséhez van igazítva, az alpolgármestereké pedig a polgármesterekéhez.

Információink szerint a képviselőket az zavarja, hogy a kötelezően megállapítandó alpolgármesteri fizetés a polgármester keresetének 70-90 százaléka, de Baranyi következetesen ragaszkodik a 90 százalékhoz, miközben ők több körben is lepattantak a fizetésemelési vágyaikkal róla.

A képviselők külön sérelmezték, hogy Baranyi a képviselőket kihagyva emelte meg az alpolgármesterek fizetését a lehető legmagasabb szintre, miközben egy városházi forrásunk szerint

a polgármester eleve olyan hangulatot teremtett, amiben azt éreztette a képviselőkkel, hogy amúgy sem csinálnak semmit.

Megemelhető, de nem ennyivel

Az Azonnalinak nyilatkozó Baranyi Krisztina nem is tagadta, bár szerinte annak is megvan az oka, hogy miért emeli inkább az alpolgármesterei fizetéseit.

„2019-ben nagyon bölcsen úgy döntött a testület, hogy ugyanannyi pénzért végzik a munkájukat, mint a Fideszes vezetés végezte és nem emelik a tiszteletdíjakat, pedig lett volna erre lehetőségük. Azóta eltelt két év, de azóta gyakorlatilag nem voltak testületi ülések sem. Indokolható bizonyos mértékig, ha most emelést szeretnének, de ennek a mértékével van a baj” 

– mondta Baranyi, aki egy megelőző egyeztetésen alacsonyabb kívánt összegről kapott információt. „Azt ígérték, írásban tájékoztatnak bennünket arról, mennyit szeretnének, mivel be kell építeni a költségvetésbe. Végül nem tájékoztatás jött a városvezetéshez, hanem hivatalosan aláírt testületi ülésre elkészült javaslat. Ez még annál is magasabb volt, mint ami az előzetes egyeztetésen elhangzott” – magyarázza.

A saját és az alpolgármesteri fizetéséről fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ők ezt a munkát teljes munkaidőben látják el, tehát ez nem is tiszteletdíj, hanem munkabér.

„Merem állítani, hogy a települések 95 százalékánál 90 százalékon van megállapítva az alpolgármesterek fizetése a polgármesterhez képest, hiszen jelentős területeket és felelősséget vállalnak át a polgármestertől. Ferencvárosban az egyik alpolgármester, Reiner Roland fizetését 70 százalékban állapították meg költségvetési szigorra hivatkozva először, ezt emeltük. A mostani emelés azért van, mert hozzá van igazítva a polgármesteri fizetéshez, ez a törvényi szabályozás lekövetése. És mivel kiváló emberek, természetesen 90 százalékot javaslok az alpolgármesereimnek. Nagy mértékben nekik köszönhető, hogy ez a város működik”  – dicsérte beosztottjait Ferencváros polgármestere.

Baranyi hozzátette, definíciószerűen egy önkormányzati képviselő nem főállásban látja el a tevékenységét, és ezért is kap csak tiszteletdíjat.

„Ez erre lett kitalálva: bizottsági ülés, testületi ülés egy-egy van, és persze vannak fogadóórák, de semmiképpen nem visz el főállású munkaidőt a képviselőtől. Az más kérdés, hogy a képviselői munkám során 2014 és 2019 közt én napi nyolc órában ezzel foglalkoztam, ennek talán meg is lett az eredménye” 

– summázta Baranyi.

Az ellenzéki vezetésű ferencvárosi önkormányzat tulajdonképpen már a nulladik perctől széthúzónak tűnt kissé: az ellenzék nagyrésze eleve a momentumos Jancsó Andreát támogatta volna polgármesteri jelöltként, de a korábban az Együttben politizált Baranyi előválasztáson húzta be a jelöltséget, hogy aztán a nagy választáson is meglepően simán győzze le a fideszes Bácskai Jánost.

Azóta többször is látványossá vált, hogy nem fog különösebben jó kapcsolatot ápolni a képviselőkkel: nyáron például az MSZP és a DK képviselőinek ment neki, miután azok együtt szavaztak a Fidesszel.

Kérdéseinket feltettük az érintett képviselők pártjainak is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

KIEMELT KÉP: Ferencváros / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek