Szijjártó coming outolt a Fox Newson, hogy nem diplomata, Tucker Carlson pedig elalélt a magyar határkerítéstől

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.20. 09:37

Carlson egy dokumentumfilmet forgatott Magyarországról, a címe: Magyarország vs. Soros – a harc a civilizációért.

Szijjártó coming outolt a Fox Newson, hogy nem diplomata, Tucker Carlson pedig elalélt a magyar határkerítéstől

„Sosem voltam diplomata”

– mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Tucker Carlsonnak, aki a Fox Newson futó műsorában épp a Magyarországról készített dokumentumfilmjét promózta, és ebből az alkalomból felhívta a magyar külügyminisztert.

A dokumentumfilmnek az a címe, hogy

Hungary vs Soros – The Fight for Civilization,

azaz Magyarország vs. Soros – a harc a civilizációért. A műsorban a dokumentumfilmből egy részlet is látható, amiben Carlson egy helikopter utasaként repül a határkerítés felett, és lenyűgözve mondja, hogy ez a nem annyira gazdag ország egyik napról a másikra fel tudott építeni egy határzárat, ami bár nem csúcstechnológiás, hiszen két sor kerítésből áll közötte úttal,

de a magyarok nem viccelnek, és megvédik azt.

Carlson légikísérője és idegenvezetője Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese és politikai igazgatója, aki azzal az adattal nyűgözi le Carlsont, hogy január óta (itt bizonyára 2021 januárjáról van szó) 50 ezer ember próbált átjutni Magyarországon, de mind egy szálig megállította őket a magyar kerítés és határvédelmi rendszer. Carlson vonzódását a határkerítéshez az is magyarázza, hogy az USA Mexikóval közös határának védelme jelentős identitásképző szerepet játszott Donald Trump politikájában is. 

Carlson a dokumentumfilmje promózásához felhívta Szijjártó Pétert is, aki a műsorvezető felvezetését, miszerint a magyar külügyminiszternek diplomataként diplomatikusan kéne fogalmaznia, utasította vissza azzal, hogy

ő sosem volt diplomata, hanem mindigis politikus volt, így nem is kell diplomatikusan fogalmaznia.

Ezzel maga is elismerte azt, amit bírálói gyakran felvetnek neki, hogy nem a klasszikus értelemben vett külpolitikát visz, bár magát a diplomaták főnökének nevezte.

Szijjártó nagyon hálás Carlsonnak, amiért bemutatja, mi a valóság Magyarországon, ez a külügyminiszter szerint nagyon ritka, Carlson riportja pedig friss levegőt jelent.

Szijjártó olyan műhelytitkokat árult el a trumpista amerikai műsorvezető-újságíró-véleményvezérnek, hogy amikor uniós szintű viták vannak a határvédelemről, a tagállami külügyminiszter kollégák sms-ben biztatják, hogy jól csinálja és ne hagyja abba, de amikor Szijjártó arról érdeklődik náluk, hogy nyíltan miért nem állnak ki mellette, akkor azt válaszolják, hogy„odahaza ott vannak az NGO-k, a liberális média, a koalíciós kormány, a nyomás és így tovább”.

A külügyminiszter szerint mások azért nem tudnak őszinte politikát folytatni a migrációról, mert

„nyomás alatt állnak a nemzetközi liberális mainstream részéről”.

Ezzel szemben Magyaroszágon politikai stabilitás van mag kétharmados parlamenti többség, így „megengedhetjük magunknak, hogy kimondjuk, amit gondolunk és annak megfelelően cselekedjünk”.

Carlson afelől is érdeklődött, hogy vajon az amerikai külpolitikai berendezkedés „hisztérikus idiótái” (név szerin Anne Applebaum történész-újságírót és David Frum politikai kommentátort, George W. Bush korábbi beszédíróját említi) miért gyűlölik ennyire ezt a kis tízmilliós országot. Szijjártó szerint ennek az az oka, hogy

„patrióta, keresztény-alapú politikát valósítunk meg”,

méghozzá sikeresen, ami kétségbe vonja, hogy kizárólag szélsőségesen liberális lehetne politikai berendezkedés sikeres.

Szerinte azért is akarják Nyugaton, hogy a Fidesz elveszítse a választást, mert ezzel az utolsó sikeres konzervatív kormányt is eltüntetnék a hatalomból.

Carlson azzal búcsúzik Szijjártótól, hogy „sokkal nagyobb fenyegetésként tekintenek Önökre, mint Kínára”, és hogy megpróbálnak majd beavatkozni a választásba, „ahogy az ön is jól tudja”.

A műsor itt nézhető meg:

Az amerikai sztárműsorvezető nyáron járt személyesen Magyarországon, ő volt az MCC Feszt szárfellépője. A szereplése azért is volt emlékezetes, mert az arról az MCC által készített és először közzétett videóban pont akkor volt hanghiba, amikor Carlson párhuzamot von a maszkviselés és aközött, ahogy az autoriter hatalmak mindenkit egyformává gyúrnak. (A videót később lecserélték, amin már ez a rész és a hozzá tartozó felirat is szerepel.)

Tucker Carlson a járványkezelés több, Magyarországon is bevett gyakorlatával kapcsolatban szkeptikus, de több mindenben is mást gondol a világról, mint a magyar miniszterelnök, ezeket ebben a cikkünkben szedtük össze.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek