Boba Fett visszatért, hogy a sarlacc gyomrába lökje a Csillagok háborúja új reményét

Szerző: Ágoston Dániel
2022.01.15. 15:20

Ha őszinték akarunk lenni, amennyire fantasztikus és kiváló, elképesztően nagy potenciállal bíró ötlet a Star Wars-univerzum, néhány kivételtől eltekintve pontosan akkora elánnal sikerült elbaszni és kiaknázatlanul hagyni az egészet. Enyhén szpoileres kritika a legújabb Csillagok háborúja spin-off évad feléről.

Boba Fett visszatért, hogy a sarlacc gyomrába lökje a Csillagok háborúja új reményét

Az eredeti trilógia filmtörténeti jelentőségéhez természetesen aligha fér kétség, amit George Lucas jó érzékkel, valamint a merchandise-jogokra való látnoki előrelátással hozott össze elég nagy sikerrel.

Ezen a ponton túl azonban szinte minden csak elhibázott lépés volt a frenchise-ban, kezdve a filmtörténelem egyik legnagyobb facepalmját jelentő előzménytrilógiával,

amit leginkább az utózmánytrilógia tudott annyira megszépíteni, hogy épp csak nem visszasírtuk Jar Jar Binks-t.

Az üdítő kivételeket, amelyek megvillantották az univerzumban rejlő lehetőségeket és annak mélyebb rétegeit, tulajdonképpen azok a filmek és sorozatok jelentették, amelyek képesek voltak túllépni a Skywalker-fétisen, kicsit kijjebb mozdulni a komfortzónából és nem a konstans fan service-re törekedni.

Ilyen volt a Rogue One (magyar nevén Zsivány egyes), ahol minden főszereplő az életével fizetett a nemes cél érdekében a film végén, ilyen volt a Clone Wars (Klónok háborúja) sorozat, és ilyen volt a Mandalorian is, amely egyértelműen a Star Wars spin-offok eddigi csúcsa.

Volt egyszer egy Tatooine

A Mandalorian ugyanis totálisan más megközelítésből állt a Star Wars világához, miközben nyilvánvalóan mesterien tette instant popkulturális ikonná a karaktereit, kezdve Groguval, akit a többség csak bébi Yoda néven emlegetett. Jon Favreau és Dave Filoni úgy ültek neki ennek a sorozatnak, mintha tényleg két iszonyúan lelkes gyereknek adta volna oda Miki egér a klaviatúrát, hogy tessék, srácok, írjatok egy jó sztorit, és ők meg is tették, amiről hamar kiderült, hogy ők ketten a legjobb dolog, ami az egész Star Wars-univerzumban történhetett.

A Mandalorian ugyanis nem szaglott attól, hogy mindenképp kellenek bele az eredeti trilógia karakterei, hogy állandóan utalni kell arra, hogy Darth Vader mennyire gonosz volt, vagy hogy minden fűszálat és homokszemet átjár az Erő.

Ehelyett sokkal inkább egy földhöz ragadt, kisebb léptékű sztorit írt le egy fejvadászról, aki ugyanazok közé tartozik, akik közé az eredeti trilógiából megismert és a rajongók által kanonizált Boba Fett is tartozott. Tette mindezt egy kicsit sem titkoltan western-stílusú történettel, ami hihetetlenül jól áll ennek a sorozatnak.

Természetesen nem maradt ki a sorozatból végül Boba Fett sem, hiszen mégiscsak egy hollywoodi, ráadásul Disney-sorozatról beszélünk, viszont ő is úgy tért vissza, hogy jó volt látni a galaxis egyik leghidegvérűbb fejvadászát úgy, hogy kicsit meglettebbé vált, más ambíciói vannak, de még mindig ugyanúgy lő szét gondolkodás nélkül egy űrsiklót, mint rég.

Mos Espa bandái

A Mandalorianben való feltűnése után pedig jött a hír, hogy érkezik Boba Fett saját sorozata, a Book of Boba Fett, amely arról szól, hogyan picsázza ki Boba Fett Bib Fortunát a megboldogult Jabba palotájából és veszi át az alvilág fölötti hatalmat a Tatooine-on lévő Mos Espa nevű településen.

Legalábbis az ígéret ez volt, hogy

a western sci-fi Mandalorian mellé kapunk egy gengszter sci-fi Boba Fett-sorozatot, ahol végignézhetjük, hogy milyen akadályok és nehézségek árán válhat egy bukott fejvadászból egy új galaktikus keresztapa, azonban ez nem így lett.

Azt persze már korábban is tudni lehetett, hogy amikor a sorozatot bejelentették, gyakorlatilag csak az ötlet volt meg, hogy kéne egy ilyen sorozat is, aminek a befektetők nyilván elégedetten tapsoltak a Disneynél, hiszen a led-falas háttérvetítési technológiának köszönhetően lényegesen nagyobb költséghatékonysággal lehet leforgatni egy komplett sorozatot, Boba Fett pedig popkulturális ikon, szóval bármi is lesz, egy valag poharat, plüsst, Legót és mekis szart lehet eladni majd Boba Fettel.

Viszont az, amit a nézők elé tettek, olyan fokon ostoba, olcsó és töketlen, amihez talán csak a 9. Star Wars-film fogható.

Eddig három rész futott le a hét részesre tervezett sorozatból, de komolyan nem tudom, hogy eddig hogy bírtam megírni ezt a kritikát úgy, hogy ne essek neki a sorozatnak, akár ablakos tót a hanyatt esésnek.

Mítoszrombolók

Anélkül, hogy leírnám, mi történt ebben a három epizódban, inkább érzékeltetném, hogy miről is van szó.

Az első részben visszaemlékezésekből megtudjuk, hogy Boba Fett kimászott a sarlacc gyomrából és meglágyult az agya. Elfogták a buckalakók – akiket politikailag korrekt formában tuskeneknek hívunk –, de persze végül befogadják. Meg volt benne egy szörnyen béna bunyós jelenet.

A Boba Fett 2. része viszont már olyan volt, mint egy trehányul összevágott montázs a 20 évvel ezelőtti Discovery Channel kínálatából.

Volt benne Alaszkai rákhalászok, utána Hogyan készült, aztán Orange County Choppers, végül pedig Mítoszvadászok.

A jawák által felszerelésétől megfosztott, fogolyként elcibált Boba Fettet végül befogadják a tuskenek, akit valamiért elkezdik kiképezni egy pizsamában – elvégre a trilógiában megismert, az univerzum legjobb fejvadásza valamiért bőven tanulásra szorul még –, majd mintegy bizonyítandó lojalitását, ő bizony szétver egy motoros bandát, akik a helyiek párafarmjait terrorizálják, de van egy sivatagi vonat, amit a buckalakók ki akarnak rabolni, de arról visszalőnek, szóval sok tusken meghal, ami pedig nem jó, szóval Boba Fett kiképzi őket, hogyan tudják szakszerűen hajtani a motoros bandától lopott speedereket.

Innentől pedig már csak kérdéseim vannak, amit azoknak teszek fel, akik eljutottak eddig a pontig a cikkben, s vélhetően látták az első három részét a sorozatnak:

  • Mégis hány tusken van a sivatagban? Ahová ment a vonat, ott minden dűnén szotyizott egy csapat?
  • Hány speeder robbant szét, és honnan jött az utolsó, amin Kabal ült a Mortal Kombatból?
  • Boba Fett miért lett debil attól, hogy beesett egy sarlaccba, majd 10 perc után kimászott?
  • A vonatot hajtó halembereket mi tartja vissza, hogy egy ágyúkkal telepakolt űrhajón visszamenjenek az őket bedomináló Boba Fetthez este, és addig lőjék a sivatagot amíg az újra ki nem zöldell?

Sajnos az a helyzet, hogy eleve elkövették a showrunnerek a legnagyobb tévedést, hogy lényegében Robert Rodriguez-re bízták a sorozatot. Igen, arra a Robert Rodriguez-re.

Ennek megfelelően pedig

a harmadik résznél eljutottunk oda, hogy Boba Fett – akit Vadernek korábban úgy kellett külön kérnie, hogy legyen már szíves élve leszállítani Solo kapitányt neki – lényegében egy pacifista fejvadász-keresztapa akar lenni,

aki úgy veszi át a hatalmat a helyi alvilág felett, hogy kizárólag sétálva közlekedik két BDSM-fetisiszta medvedisznóemberrel, egy szúrós tekintetű hölggyel, és legújabban öt gyerekkel, akiknek elektromos Power Rangers-robogóik vannak és a Kémkölykökből lettek beollózva a sorozatba.

Elengedi a gonosz wookie-t, aki csak úgy besétált a palotába, hogy megölje, majd random megjelennek a palota előtt az előző sorozatban már látott hutt ikerpár, akik közlik, hogy hát mégsem akarták megölni őt, csak vicc volt, szóval itt van jószándékuk jeléül egy új rancor, meg egy Danny Trejo.

Mindezek után pedig azt kell nézni, ahogy Boba Fett azon tűnődik, hogy vajon miért nem veszik komolyan a környéken mint az új daimjót.

A Jó, a Rossz és a Csúf valóság

Az egésznek olyan szaga van, mintha John Favreau koktélszalvétákra írna rá random ötleteket egy fullos forgatókönyvhöz egy kávézóban, de Robert Rodriguez ellopja őket és egyből leforgatja a jeleneteket egy sufniban.

Fogalmunk sincs, hogy miért állnak be Boba mellé a Power Rangers színű mocikkal furikázó, testmódosított tinik; gőzünk nincs, hogy miért nem röhögnek ordítva a helyi szindikátusok tagjai és a potenciális ellenfelek egy olyan arcon, aki hajdani sorozatgyilkos létére most lényegében megfeddi az első emberét, mert pisztollyal fenyegetett meg egy másik arcot; mindenkit élve akar, senkit nem bánt,

de még egy pofont se ver le senkinek, miközben mi egy maffiasorozatot vártunk, ahol a kemény farkú Boba Fett addig veri a fejét a különböző ellenlábasai járművének a lökhárítójába, amíg ki nem old a légzsák,

hezitálás nélkül fejez le embereket, példát statuál és szárazon hágja keresztbe a szindikátusok közti konspirációkat.

Ehhez képest most ott vagyunk, hogy a harmadik rész végén komoly arccal közlik vele, hogy jön valami háború a különböző felek között, amire ő halál komoly arccal azt feleli, hogy ők pedig készen fognak rá állni. Egy szúrós tekintetű nővel, két fetisiszta zöld disznóemberrel, öt tinivel, Danny Trejo-val, meg egy depressziós rancorral.

Ezt a katasztrófát azonban én már biztosan nem fogom végig nézni.

NYITÓKÉP: A Boba Fettet alakító Temura Morrison. FOTÓ: © 2021 Lucasfilm / Disney Media Center, The Book of Boba Fett Media Kit

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek