Nagyon úgy tűnik, megvolt az első ütésváltás a tálibok és a türkmének között

Szerző: Aradi Péter
2022.01.05. 19:50

Mivel mindenki hallgat, ezért máris nagyon gyanús az eset, ami az első határvillongás lehetett a 2021 augusztusi tálib hatalomátvétel óta.

Nagyon úgy tűnik, megvolt az első ütésváltás a tálibok és a türkmének között

Az agfán média helyi tisztviselőkre hivatkozva január 3-án arról számolt be, hogy

türkmén csapatok tüzet nyitottak az afgán erőkre,

akik azért mentek a térségbe, hogy kivizsgálják egy afgán civil halálát, akivel – megint csak állítólag – szintén a türkmén határőrök végeztek.

Az összecsapásnak nem voltak áldozatai.

„A tálib erők viszonozták a türkmén határőrök támadását” – nyilatkozta állítólag Helal Balkhi, Jowzjan afgán tartomány információs és kulturális osztályának vezetője az előző nap, január másodikán történt lövöldözésről.

A tartományt egyébként többségében üzbégek és türkmének lakják.

A türkmén fél nem kommentálta az incidenst, ami a Szabad Európa szerint egyáltalán nem meglepő. A türkmének arról is hallgattak, amikor májusban három katonájuk meghalt az afgán határ közelében. Az információk akkor is afgán falusiaktól származtak.

Mint korábban írtuk, Türkmenisztán a legsötétebb diktatúrák közé tartozik, a koronavírussal például úgy vették fel a harcot, hogy egyszerűen betiltották a szó használatát.

A Szabad Európa helyi kapcsolata szerint a lövöldözés több órán át tartott, és az összecsapás során

a tálibok még rakétákkal is lőtték a türkmén állásokat.

Az összecsapás pedig valóban azért robbant ki, mert a türkmének határőrök rálőttek a tálibokra, akik egy afganisztáni türkmén állampolgár meggyilkolásának az ügyében vizsgálódtak.

Ahogy az afgán Khaama hírügynökség írja, az afgán külügyminisztérium is tagadta később az egészet. A szóvivő Twitter-bejegyzések sorozatában bizonygatta, hogy az összetűzésekről szóló pletykák valótlanok.

„Nincs probléma Afganisztán és a szomszédos nemzetek, így Türkmenisztán között sem. Mi pozitív kapcsolatokat akarunk minden országgal környező országgal” – Abdul Qahar Balkhi, a külügy szóvivője.

NYITÓKÉP: ErikaWittlieb / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek