Ezeket a koncerteket fogjuk a legjobban sajnálni, ha lefújják a covid miatt

2022.01.02. 11:12

Két éve torlódnak fel a nagyobb koncertek, úgyhogy 2022-ben hivatalosan annyi jó zenekar lép fel Magyarországon, hogy fel se tudjuk sorolni az összes fontosat. Reméljük, ez a lista valósággá változik idén.

Ezeket a koncerteket fogjuk a legjobban sajnálni, ha lefújják a covid miatt

Mivel a nagy koncertek két nyár óta tolódnak, idén ha minden jól megy, akkora dömping lesz, hogy információink szerint

a szervezők már könyörögnek a zenekaroknak azért, hogy ne 2022-re szervezzék a turnéjukat.

A dömping ránézésre tényleg óriási, ezért nehéz is volt válogatni. Teljesen önhatalmúlag hagytuk ki az Aerosmith-t egyszerűen azért, mert mi például nem szeretjük annyira, de lesz nyáron a nu metál két talán legfontosabb zenekara, Korn és Deftones is pár nap eltéréssel.

A fesztiválokra bejelentett fellépőket is szabályoztuk, ezért egy buliból csak egy zenekar férhetett fel erre a szakmai alapon összeállított listára, úgyhogy tényleg mindenki tájékozódjon tisztességgel! A szűkítés után ezek maradtak az ultimate ajánlatok 2022-re,

jó szórakozást!

Nouvelle Vague

  • Mikor: március 30.
  • Hol: A38, Budapest 

Punk never dies – tartja mondás, bár tény, hogy az egykor szubkultúraként megjelent zenei irányzat a 2000-es években a mainstream részévé vált, majd azóta egy kicsit visszaszorulóban van az EDM-nek köszönhetően. 

Ugyan a francia Nouvelle Vague nem konkrétan punk zenét játszik, mivel zenei stílusuk leginkább a lounge-nak és a new wave-nek felel meg,

azonban a punk leghíresebb himnuszait dolgozzák fel változatos zenei stílusukban. 

A listán szereplők egy részéhez hasonlóan a franciák szintén nem először járnak Magyarországon, viszont cserébe mindig hozzák hangulatos koncertélményt. Kérdés azonban, hogy a társalapító Olivier Libaux tragikus halála mennyire befolyásolja mindezt.

Mayhem

Ezt a koncertet már olyan régen meg kellett volna tartani, hogy még az eredeti Dürer Kertben lett volna hivatalosan, a norvég black metál csúcsprodukciója pedig a vadiúj Daemon című lemezét mutatta volna be.

Ez utóbbi már annyit módosult, hogy a Daemon egyáltalán nem új, a legtöbben már meg is unták talán a hallgatását,

de a továbbra is Csihar Attilával dolgozó Mayhem bármilyen dallistával van olyan fontos zenekar, hogy érdemes legyen megnézni.

Tool

A jobbhíján talán legjobban a sznobmetál kategóriába sorolható, valójában inkább saját univerzumot épített Tool régóta adós Magyarországnak egy önálló koncerttel, ez pedig ha minden jól megy, megtörténik májusban.

Sokkal többet nem is kell mondani, ez tényleg az a koncert, amit még azoknak is érdemes lehet megtámadni, akik egyébként nem szeretik különösebben őket.

Iron Maiden

Tényleg nagyon sokszor lépett már fel az Iron Maiden Magyarországon, de most végre a lehető legnagyobb műsort kaphatjuk azzal, hogy a Groupamában koncerteznek.

Egy Iron Maiden-koncert mindig remek show is egyben a maga néha szinte parodisztikus módján,

miközben az is kiderül, hogy Bruce Dickinson és Steve Harris tényleg elsőrangú dalszerzők már évek óta.

Külön öröm, hogy idén kiadott új lemezük is nagyon rendben van, úgyhogy nem valami alibi lemezről kell hallgatni az utóbbi időben már minimum 7-8 percessé vált dalokat.

Muse

A brit Muse-t talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen a Matt Bellamy vezette zenekar már 1994 óta aktív, bár leginkább a 2006-os Black Holes and Revalations c. albumukkal lettek ismertek világszerte.

A brit zenekar nem először lép fel Magyarországon, legutóbb 2019-ben zenéltek a Pecsában, akkor a 2018-as Simulation Theory c. albumuk megjelenése kapcsán látogattak el hazánkba.

Idén a két év kihagyás után erős lineuppal jelentkező Volt Fesztiválon lesznek headlinerek, ahol rajtuk kívül olyan zenekarok jönnek még a hűség városába,

mint a szebb napokat látott kanadai Sum 41, az amerikai Killers vagy a brit Bring me the Horizon, így a gitárzene szerelmesei azért megtalálhatják a maguknak tetsző mainstream gitárzenekarokat a Volton.

Ólafur Arnalds

Fontos, hogy mutassuk, mi bizony nemcsak metált és hasonló zajongást javaslunk, hanem van fülünk a tisztább dallamokhoz is: például azért, mert

Ólafur Arnalds a kortárs zongoraművészet egyik legnagyobb alakja.

Az ember, aki filmek nélkül is filmzenét ír, miközben bőven van lehetősége elkalandozni az elektronikus zene felé is. Ráadásul a Müpában, tehát a legméltóbb környzetben hallhatjuk, hol tart ez a hangszer 2022-ben.

Sigrid

Két év kihagyás után ismét visszatér a Sziget Fesztivál, méghozzá nem is akármilyen lineuppal: az egykor még alternatív zenének hívott, ma már inkább stadionrocknak megfelelő zenekarokból sem lesz hiány az Arctic Monkeys és a Kings of Leon érkezésével, de az újvonalas, kevésbé ismert rockzene szerelmesei is megtalálják a maguknak tetszőt a Fontaines D.C.-nek vagy a Viagra Boysnak hála.

Azonban az egyik legjobb legizgalmasabb előadó idén nem Dua Lipa vagy a Bastille lesz, hanem a norvég Sigrid.

A norvég popénekesnőt igen fiatalon felkapták az Egyesült Királyságban, hála a Strangers című dalának, illetve az első EP-jének, a Don’t Kill My Vibe-nak köszönhetően, aminek segítségével eljutott Európa legnagyobb fesztiváljának tartott Glastonburybe, de más nagyobb európai fesztiválokon is lehetett már találkozni a nevével.

Magyarországra végül 2022-ben fog eljutni először a leginkább electropopot játszó énekesnő, aki már Nyugat-Európa nagy részét meghódította kellemes hangja mellett bájos kisugárzásával és a zenei stílustól kicsit idegen dinamikus koncertjeivel.

Hogy ez a Szigeten is sikerülni fog-e neki, augusztusban kiderül.

Royal Republic

Az utóbbi időkben egyre több svéd zenekar vált méltán ismertté, köztük ilyen a „poénzenekar”, „garázsrock-zenekar” vagy egyszerűen „alternatívrock-zenekar” címkékkel felruházott Royal Republic is.

A malmöi kvartett még 2020-ban jött volna, azonban a koronavírus miatt egészen 2022-ig halasztották a koncertjüket, ami remélhetőleg 2020-szal és 2021-gyel ellentétben nem marad el,

ugyanis a Royal Republicot az egyik legizgalmasabb és legjobb koncerteket adó zenekarok közé sorolhatjuk.

Miközben a humor nem áll távol a zenekartól, emellett szerencsére nagyon jó számokat is írnak, így ha novemberben nem tudjuk, mit is csináljunk, a Royal Republic biztosan egy jó választás lesz.

NYITÓKÉP: thekaleidoscope / Pixabay

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek