Hatalmas bukás Johnsonnak a brit időközi választás, megingott a hatalma

2021.12.17. 09:55

Az Észak-Shropshire-i időközi választáson meglepetésre kikapott a Konzervatív Párt jelöltje, pedig a körzet eddig a toryk fellegvárának számított. Azonban a választásnak óriási tétje lett: a toryk azt ígérték, ha elvesztik a körzetet, Johnson ellen bizalmatlansági indítványt nyújtanak be.

Hatalmas bukás Johnsonnak a brit időközi választás, megingott a hatalma

Nem ez lesz Boris Johnson legjobb hete miniszterelnökként, ugyanis a héten két nagy vereséget is szenvedett a brexitet végül megvalósító politikus.

Egyrészt egyre nagyobbra dagad a botrány a tavalyi kormányzati karácsonyi buli körül, amit Johnsonék úgy rendeztek meg, miközben nagyon szigorú kijárási korlátozások voltak érvényben, emiatt a legtöbb brit otthon, egyedül ünnepelte a karácsonyt. Azonban Johnson számára ennél is nagyobb probléma, hogy immár a párton belül is megrendült benne a bizalom:

szerdán ugyan átment a parlamenten Johnson kormányának újabb járványügyi korlátozásai, viszont 101 konzervatív képviselő leszavazta az indítványt, így az csak az ellenzéki Munkáspárt segítségével jött össze.

Ez hatalmas szám, közel a konzervatív képviselők harmada szavazott Johnsonék indítványa ellen, amivel amúgy az omikron variáns terjedése miatt bevezették az ún covidpassokat a night clubokban, több területen írják elő a maszkok használatát, illetve kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltásokat az egészségügyben dolgozók számára.

De ennél jobban aggódhatott az Észak-Shropshire-ban csütörtökön tartott időközi választások alatt, amire azután került sor, hogy a lobbibotránya keveredő konzervatív Owen Paterson november 5-én lemondott, miközben már 1997 óta ő volt a körzet képviselője.

Az időközi választásnak pedig hatalmas tétje volt: a Sunday Times értesülései szerint

az egykori miniszterelnök, Theresa May vezetésével több tory is azzal fenyegette meg Johnsont, hogyha elbukja az időközi választást, akkor bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene.

Mint arról Jonson botrányait bemutató és helyzetét bemutató cikkünkben beszámoltunk, ahhoz, hogy a párt elindíthassa a bizalmatlansági indítványt Johnson ellen, a tory képviselők 15 százalékának, azaz 54 főnek kell aláírni a kezdeményezést – a szerdai parlamenti szavazás, illetve a csütörtöki választási eredmények után könnyen elképzelhető, hogy ez összegyűlik.

Ha a lázadó toryk elindítják a párton belüli bizalmatlansági indítványt, akkor a konzervatív képviselők fele le tudja mondatni pártelnöki posztjáról Johnsont, igaz, jogilag miniszterelnöki posztját megtarthatná, de nem valószínű, hogy így tenne, mivel ez hatalmas arcélvesztés lenne a párton belül, és ez azt is jelentené, hogy nem lenne meg a parlamenti többsége.

Johnson elleni népszavazást tartottak csütörtökön

Így fordultak rá tehát a konzervatívok és Johnson a december 16-án, csütörtökön tartott időközi választásokra Észak-Shropshireban, aminek emiatt hirtelen óriási tétje lett. Pedig a körzet 1868 óta igazi toryfellegvár volt: eddig mindig a konzervatív jelöltek győztek, igaz, 1885 és 1983 között a körzetet megszűntették, de 1868 előtt és 1983 óta mindig ők adták a körzet képviselőjét.

Azonban ez a hagyomány most megtört:

miután a december 16-ra kiírt időközi választáson a Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan közel ötezer szavazattal és 16 százalékponttal többet szerzett a konzervatív jelöltnél, Neil Shastri-Hurstnél.

A választók összesen 14 jelölt közül választhattak, és közülük Helen Morgan kapta a legtöbb szavazatot: a választáson 46,3 százalékos volt a részvétel, ami összesen 38 110 szavazót jelentett.

A három legtöbb szavazatot kapó jelölt között így oszlottak meg a szavazatok: 

  • Helen Morgan (Liberális Demokraták) – 17 957 szavazat, 47,1 százalék
  • Neil Shastri Hurst (Konzervatív Párt) – 12 032 szavazat, 31,6 százalék
  • Ben Wood (Munkáspárt) – 3 686 szavazat, 9,7 százalék

Morgan óriásit nyert; 2019-ben az előrehozott választáson – ahol Johnson vezetésével a toryk földcsuszamlásszerű győzelmet szereztek a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt felett – mindössze csak 5 643-an szavaztak rá, ami az összes szavazat 10 százaléka volt,

most 12 ezer szavazattal többet szerzett, és 34,1 százalékponttal kapott többet a Liberális Demokraták jelöltje.

Nem a gyenge jelölt miatt köszönhető a gyenge eredmény

Ugyan a mostani választáson jóval alacsonyabb volt a részvétel, közel 18 ezer kevesebb szavazó járult az urnákhoz, viszont így is ez egy erős üzenet Johnson és az utóbbi időkben egyre több korrupciós botrányba kerülő Konzervatív Pártnak:

az eddigi konzervatív szavazók közül nagyon sokan egyszerűen el se mentek szavazni, miközben a párt végig hangsúlyozta, milyen hatalmas tétje is van a választásnak. 

Szintén intő jel, hogy a toryk 2010 óta mindig 50 százalék feletti eredményt értek el a választókerületben, legutóbb például 62,7 százalékot, így a toryválasztók egyrésze nem csak otthon maradt, hanem egyszerűen átszavazott egy másik jelöltre.

A 2019-es választásokon a konzervatív jelölt még 35 ezer szavazatot szerzett, míg mindenki más – ekkor a Munkáspárt, a Liberális Demokraták, a Zöldek, illetve egy lokálpatrióta párt jelöltjei indultak – összesen közel 21 ezer szavazatot szereztek. Most a tory jelöltjén kívül ugyanezt a tortát osztották fel egymás között a pártok, míg a 16 ezer otthon maradt választópolgár nagy része eddig a konzervatívokra szavazott.

Neil Shastri-Husrt ugyan nem volt egy jó jelölt, mivel nem annyira ismert, de ez a választás nem az ő személyén múlott, a választók elsősorban Johnsonról és a konzervatívokról mondták most el a véleményüket.

Mi lesz veled ezután, Johnson?

Johnson reputációja jelenleg romokban: a brit miniszterelnök elvesztette a párton belül a teljes feltétel nélküli bizalmat, hiszen a képviselők közel harmada a héten leszavazta az intézkedéscsomagjait a Westminsterben, de

ami ennél is nagyobb problémát jelent, hogy már a választók bizalmát is kezdi elveszteni.

Eddig a közvéleménykutatásokban is óriási zuhanást láthattunk a párt támogatottságában: miközben 2021-et a brexit tényleges végigvitele mellett átlagosan 40 százalék feletti támogatottsággal kezdték meg, novembertől kezdve folyamatosan csökken a támogatottságuk; egy hónap alatt közel 7 százalékpontot veszítettek, és a nemrég még romokban lévő Munkáspártot már a toryk felé mérik.

Eddig a párt mindig összezárt Johnson mögött, bármilyen botrányba is keveredett, azonban ennek oka nem Johnson politikája volt, hanem a választási eredményei. Ha pedig már utóbbit sem tudja felmutatni, akkor

a munkájukat féltő konzervatív képviselők egyszerűen megbuktathatják, hiszen nekik elsősorban az számít, hogy a következő választáson is mandátumot szerezzenek,

és ha úgy látják, hogy Johnson ebben inkább hátráltatná, mintsem segítené a személyével, akkor búcsút inthetnek neki.

Az biztos, hogy a Johnsont megbuktatni akaró toryk össze tudják szedni a párton belüli bizalmatlansági indítvány elindításához szükséges 54 aláírást, azonban ez még közel sem jelentheti Johnson végét: jelenleg a 326 fős tory frakcióból 101 képviselő szavazta le Johnson indítványát, és ezen képviselők egy része nem kizárólag Johnson személye miatt szavazott így, hanem voltak olyan képviselők is, akik magával a javaslat tartalmával, tehát a járványügyi intézkedésekkel nem értett egyet.

NYITÓKÉP: Boris Johnson tekinti meg a frissen végzett katonákat az RMA Akadémián még augusztusban. FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek