Ne nevezzük liberálisnak azt az országot, ahol épp most tiltják be a dohányzást

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2021.12.11. 16:22

A kormány célja nem az emberek megvédése, dehogy, a cél az egészségügyi költségek csökkentése, lévén a dohányosok nagyobb eséllyel lesznek betegek, kerülnek kórházba, kell kifizetni a kezelésüket.

Új-Zélandon a rendkívül progresszív, Jacinda Ardern által vezetett kormány épp most tiltja be a dohányzást, pontosabban szavazza meg, hogy azok a helyi lakosok akik most 14 évesek, már biztosan ne tudjanak legálisan dohányterméket vásárolni, akkor sem, ha nagykorúak lesznek.

Az nyilvánvaló, hogy a dohányzás káros és egészségtelen,

ennél már csak az károsabb és egészségtelenebb, ha az állam kívánja megszabni a felnőtt lakosoknak, hogy mit szívhatnak és mit nem.

A történelem egyébként is azt mutatja, hogy ezek a tiltások jól működnek, lásd az amerikai szesztilalmat és vele egyidőben a maffia virágzását a 20-as évekből.

(Ill)liberális

Amit az Ardern-kormány tesz, annak semmi köze a liberalizmushoz és a liberális demokráciákhoz,

ilyen szinten az emberek életébe és azoknak a mindennapjaiba a legsötétebb kommunista és fasiszta diktatúrák szoktak beavatkozni. De javaslom a neomarxisták sztár DJ-miniszterelnökének, hogy ne álljon itt meg!

A vöröshúsok és a cukros termékek is károsak az egészségre, az alkohol is az, az elhízás nem különben, ahogy a mozgásszegény életmód is.

Lehetne esetleg kötelező reggeli torna az egész országban, aztán a cigi mellett a piát is betilthatnák, meg az elhízást is, a kövér embereket például bezárhatnák egy táborba,

azokat a felelőtlen szülőket pedig, akik vesznek a gyerekeiknek egy nyalókat, akár ki is végezhetnék.

Hiszen fő az emberek egészsége, és egy nagyobb jó érdekében muszáj áldozatokat hozni.

A marihuánát direkt nem említem, az nyilvánvalóan nem káros, azt a miniszterelnök is szereti,

mint azt korábban elárulta.

Mondjuk egy kis dohányt nem árt ám mellé csavarni, hogy ne kaparjon annyira. Hihetetlenül idegesítő bizonyos kormányok ezen fajta társadalom-mérnökösködése, ahol az emberek életének minden területére hatást kívánnak gyakorolni, mindenbe bele szeretnének szólni, és lehetőleg mindent be akarnak tiltani, amivel ők nem értenek egyet.

Ki a nappalimból!

Én egyébként nem szeretem a cigit, nem is dohányzom, de roppant mód dühítene, ha felnőtt emberként nem tehetném meg, mivel az állam tiltaná azt – legalább otthon, a saját házamban.

Mert azt is megértem, elfogadom – sőt egyet is értek vele –, hogy bizonyos helyekről ki kell tiltani a dohányzást, de az, hogy otthon a négy fal között mit csinálok, az tartozzon egyedül rám.

Persze értem azt is, hogy

a kormány célja valójában nem az emberek megvédése, dehogy. A cél az egészségügyi költségek csökkentése,

lévén a dohányosok nagyobb eséllyel lesznek betegek, kerülnek kórházba, ami miatt kell fizetni a kezelésüket. Akkor vagy legyen magánegészségügy, magánbiztosítókkal (a biztosító pedig majd eldönti, hogy a dohányosokkal milyen szerződést köt), vagy a dohányosok fizessenek magasabb TB-t.

Igaz, ha tőlük magasabb TB-t követelnénk meg, akkor az alkoholistáktól vagy az elhízott emberektől is szedhetnénk több pénzt. Természetesen fontos lenne, hogy lehetőleg minél kevesebb ember szokjon rá a dohányzásra, és éljen egyéb káros szenvedélyekkel,

azonban a megoldás soha nem a tiltás.

A kábítószerek többsége is tiltott szinte mindenhol a világban, ennek ellenére viszonylag sokan füveznek, fogyasztanak kokaint, vagy élnek egyéb szerekkel. Tiltás helyett fontosabb lenne az edukáció, de ugye amíg az államnak a legfőbb (és talán egyetlen) hatalma az, hogy lesújtson a bűnözőkre, hát teremt magának újakat.

Ahogy Ayn Rand írta:

„Tényleg úgy gondolja, mi azt akarjuk, hogy betartsák azokat a törvényeket? – mondta dr. Ferris – Azt akarjuk, hogy megszegjék őket. Jobb, ha megérti, nem egy csapat kiscserkésszel van dolga. Nekünk hatalom kell, és komolyan gondoljuk. Ártatlan embereken nem lehet uralkodni. Minden állam egyetlen hatalma, hogy lesújtson a bűnözőkre. Nos, amikor nincs elég bűnöző, akkor csinálni kell. Akkor annyi mindent kell bűnné tenni, hogy lehetetlenné váljon törvényszegés nélkül élni. Kinek kell egy nép törvénytisztelő polgárokból? Mi van abban bárki számára? De hozz olyan törvényeket, amelyeket nem lehet se betartani, se végrehajtani, se tárgyilagosan értelmezni, és máris megteremtetted a törvényszegők népét, és kasszírozhatsz a bűnösségen. Ilyen a rendszer, Rearden úr, ilyen a játék, és amint megértette, könnyebben boldogul vele."

Szép új (dohányfüst mentes) világ…

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek