Ezért legyen Donáth Anna a Momentum új elnöke!

Bede Ábel

Szerző:
Bede Ábel

2021.11.21. 08:49

Donáth Anna elnöksége betöltené a Momentum ideológiai vákumát, ráadásul egy olyan eszmével, ami válaszokat ad egy új korszak kihívásaira és a modern politikatörténetben bizonyítottan a magyar liberalizmus legsikeresebb verziója.

Fekete-Győr András bukása után vasárnap új elnököt választ a Momentum. Noha az elnökségért induló két Anna mellé az utolsó pillanatban bejelentkezett Hollai Gábor, országos ismertségük miatt a győztes valószínűleg Donáth Anna vagy Orosz Anna lesz.

A párt erőssége pár más európai liberális párttal szemben, hogy a liberalizmus legtöbb ágának teret ad a párton belül.

Vannak balliberálisok, mint például Donáth Anna, klasszikus liberálisok mint például Berg Dániel, de még konzervatív liberálisok is, mint például Gelencsér Ferenc.

Igazán helyes döntést a párt azonban most akkor hoz, ha a Momentum balszárnyát képviselő Donáth Annát választja vezetőjének.

El is árulom miért gondolom így! 

Make liberalism great again!

A 2010-es évek közepén a világpolitikában új korszak köszöntött be. Az 1980-as évek óta tartó liberális gazdaságfilozófiai és politikai konszenzus véget ért, aminek tünete Orbán 2014-es illiberális fordulata, Donald Trump megválasztása és a brexit is.

Ezek a fejlemények ugyanis 35 év liberális konszenzusának legfőbb bűnére adott válaszok.

Ez a bűn nem volt más, mint hogy a liberalizmus megtagadta a közösség fontosságát,

mind gazdaságilag azzal, hogy a vadkapitalizmust nem fékezte meg és kulturálisan is, amire Magyarországon talán a nemzethez való negatív hozzáállás és a határon túli magyarság cserbenhagyása a legjobb példa.

Ezt a fő bűnt kívánja meghaladni, és az elmúlt negyven év domináns ideológiai konszenzusa által figyelmen kívül hagyott problémákra próbál válaszokat adni mind az újbaloldal, mind pedig a kulturálisan jobboldali, de gazdaságilag állami beavatkozást favorizáló új jobboldal is.

Anélkül, hogy valaki hozzájuk hasonlóan, akár liberálisként is szembenézne az 1980 és 2015 közötti időszak fő bűneivel, lehetetlen lesz labdába rúgnia a politikában, és ezt láthatóan Donáth Anna is pontosan tudja.

Nyilván nem véletlenül posztol indulásának bejelentése óta arról, hogy aktív államra van szükség, illetve arról, hogy milyen fontosak a közösségek. 

Ez a filozófia nem idegen sem a magyar, sem a nemzetközi a liberalizmustól. Az 1900-as évek elején a David Lloyd-George által fémjelzett brit Liberális Párt volt például az, ami az Egyesült Királyságban a gladstone-i laissez-faire liberalizmussal szakítva – és tanulva a frissen alakuló Munkáspárt programjából –, kormányra kerülésekor először vezette be a nyugdíjat, a társadalombiztosítási rendszert és a táppénzt is.

Ezt a liberalizmust angol nyelvterületen új liberalizmusnak vagy szociálliberalizmusnak, német nyelvterületen balliberalizmusnak hívták. Ennek a liberalizmusnak a gondolatvilága leegyszerűsítve az volt, hogy a korábbi liberálisok csak az úgynevezett negatív szabadságra fektették a hangsúlyt (vagyis arra, hogy az emberek érvényesülését gátoló intézményi korlátokat söpörjék el), és megfeledkeztek a pozitív szabadságról (vagyis arról, hogy állami eszközökkel lehetőségeket lehet teremteni arra, hogy a szegénységből kitörjenek az emberek, hiszen ha abba valaki önhibáján kívül kerül, az ugyanúgy a szabadság korlátozása, mint egy egyéni jogokat korlátozó kormányrendelet).

Ez a fajta liberalizmus nagyon tetszett Jászi Oszkárék polgári radikálisainak, aki többször is referál mind Lloyd-Georgékra, mind arra a J. A. Hobsonra, akinek az írásai gyakorlatilag az akkori brit Liberális Párt ideológiáját szolgáltatták. Ez nem meglepő, hiszen Jásziéknak hasonló frusztrációi voltak a Szabadelvű Párttal, (aminek a túlfűtött kapitalizmus-pártiságát „elkorcsosult” liberalizmusnak nevezte), mint Hobsonéknak volt Nagy-Britanniában Gladstone-ékkal.

A modern magyar politikában pedig egy párt volt, ami a szociálliberális eszmét képviselni tudta, ami nem más, mint az 1989-1990-es SZDSZ, aminek a programja tükrözi ezeket az értékeket,

ráadásul Jászi Oszkárra is referál, mint eszmei elődre.

A párt fősodra aztán a kilencvenes évek közepére eltávolodott ettől az iránytól (ezért is nem lehet az MSZP-SZDSZ kormányokat szociálliberálisnak nevezni, hiszen noha névleg egy baloldali és egy liberális pártból álltak, ők inkább egy harmadik utas centrizmust képviseltek), de a rendszerváltás-kori SZDSZ egyes tagjainak írásaiból ez világosan megmaradt. 

Azért is lenne keresnivalója a liberalizmus ezen típusának a már most is elinduló és nagy valószínűséggel sokáig velünk maradó ideológiai konszenzus kontextusában (ami gazdaságilag az 1980 és 2015 közöttitől nyilvánvalóan balrább lesz), mert noha az újbaloldal és az újjoboldal jogosan száll szembe a közösségek figyelmen kívül hagyásával, mindkét ideológia hajlamos átesni a ló túloldalára, az egyént letagadni és az egyén sokrétegű identitását leegyszerűsíteni annak csak egy rétegére, legyen az osztály, nemzeti vagy etnikai identitás.

Ezzel szemben a szociálliberalizmus nem tagadja az egyén létezését és az emberi identitás sokszínűségét, mert a kiindulópontja mégiscsak az egyén, de tisztában van a közösségek jelentőségével és azzal, hogy az állam milyen pozitív szerepet tud játszani az emberek szabadságának elősegítésében.

Ezt az egyensúlyt az is garantálja, hogy elnöksége esetén Donáthnak biztosan kell majd alkukat kötnie a párt jobbszárnyával is, hogy kiengesztelje azt, így nem kellene attól tartani, hogy a Momentum is átesik a ló túloldalára.

 Donáth új színt vinne a Momentumba

Donáth Anna szociálliberalizmusa azért is lenne ideális választás a Momentum számára, mert a modern magyar politikatörténetben bizonyított, hogy ez a liberalizmus az, ami választásokon leginkább sikeres tud lenni.

Az 1990-es, kommunizmuskritikus, de szociálisan érzékeny SZDSZ 21,4%-a a legtöbb, amit a rendszerváltás után egy liberális párt önállóan tudott kapni Magyarországon. Egy ilyen vagy kicsit nagyobb szavazatarány egy független, többpólusú választási rendszerben, amit az ellenzéki pártok vissza szeretnének hozni a NER után, simán lehet valaki egy kormánykoalíció legnagyobb tagja. 

Végül, de nem utolsó sorban

Donáth Anna elnöksége azért tenne nagyon jót a Momentumnak, mert a pártot gyakorlatilag megalakulása óta kritizálják (jogosan) azért, mert meg akarja úszni azt, hogy gondoljon valamit a világról;

a párt az elmúlt négy évben félt attól, hogy nyíltan felvállalja azt, amit képvisel.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint, hogy a leváltott elnök, Fekete-Győr András nem volt hajlandó megmondani, melyik jelöltet támogatja, tehát az általa alapított párt jövőjének legfontosabb kérdéséről vagy egész egyszerűen nincs véleménye vagy fél felvállalni azt.

Noha ha egyesével beszél a párt tagjaival az ember, nyíltan felvállalják liberalizmusukat, a párt tulajdonképpen még ezt a legalapvetőbb dolgot sem volt hajlandó kimondani magáról négy év alatt. Így azok, akik utálják a liberálisokat liberálisoknak gondolják őket, de a Momentum nem tudja lefedni a teljes liberális szavazóspektrumot és értelmiségi hátországot, mert azok, akiknek fontosak a liberális értékek, sokszor nem szavaznak rájuk, mert nem akarnak olyan pártra voksolni, ami szégyelli az értékeiket.

Donáth megválasztásával a Momentum egyik legkarakteresebb politikusa vezetné a pártot, megoldva egy, a Momentumot 4 éve folyamatosan hátráltató problémát.

Minden pártnak fontos az, hogy olyan vezetője legyen, aki büszkén vállalja fel azt, amiben hisz és ne szégyellje a világképét, mert világkép nélkül nincsenek világot javítani képes ötletek.

Donáth Anna megválasztásával – aki a magyar liberalizmus olyan hagyományát tudná feléleszteni, amit Solt Ottilia óta nem láttunk – a Momentum meg tudná oldani az őket négy éve kísértő karaktertelenség problémáját, és olyan eszmét tudna képviselni, ami Magyarországon bizonyítottan sikeres tud lenni, és a 21. század új problémáira is képes megfelelő válaszokat adni.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Bede Ábel

Durhamben tanult történelmet alap- és mesterszakon. Szereti Európát, a művelődéstörténetet és a vizuális kultúrát. A brit politika függője.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek