ORF: Általános kötelező oltás jöhet januártól Ausztriában

Szerző: Fekő Ádám
2021.11.19. 11:14

Úgy tűnik, az ország vezetői egyetértenek abban, hogy a jelenlegi átoltottsággal soha nem kerülnek ki a lezárási spirálból. Jövő héttől teljes zárásra számítanak.

ORF: Általános kötelező oltás jöhet januártól Ausztriában

Az ORF információja szerint egyáltalán nem kizárt, hogy januártól általánosan kötelezővé tehetik a védőoltást egész Ausztriában, aki pedig nem megy ebbe bele, azt nagyon sok pénzzel vagy akár börtönnel büntethetik. Ezzel Ausztria lehetne az első uniós ország, ahol ilyen döntést hoztak.

De terítéken vannak más javaslatok is: Stájerország krományzója, az ÖVP-s Hermann Schützenhöfer oltási bónuszt szorgalmazott, mivel szerinte Ausztria enélkül soha nem kerülhet ki a bezárás-spirálból, a Felső-Ausztriát kormányzó Thomas Stelzer is egyetért a kötelező oltásról szóló vitával, de például ösztönző adórendszert is el tud képzelni.

A pénzosztás gondolata nem véletlen, ugyanis az osztrák állam valószínűleg még a kedvezményekkel együtt is jobban járna, mint a jelenlegi helyzetben:

az országos lezárások a becslések szerint hetente nagyjából egymilliárd euróba, azaz úgy 360 milliárd forintba kerülnek Ausztriának.

Márpedig lezárásokra számítani kell: az ORF tájékoztatása szerint csütörtök este Alexander Schallenberg szövetségi kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter Tirolban találkozott a tartományi kormányzókkal, hogy tárgyaljanak arról, egész Ausztriában zárlatot rendeljenek el, többek közt éjszakai kijárási tilalmat. A hír szerint hétfőtől lép életbe az országos lockdown, ami miatt az iskolák például biztosan bezárnak, és csak jól meghatározott oból hagyhatják el az emberek az otthonaikat.

Első lépésben tíz napig tart a felállás, de kitolható még tízzel, az oltatlanokra pedig később is vonatkozik majd.

Hozzánk hasonlóan Ausztriában is a koronavírus negyedik hulláma szedi áldozatait: november 18-án több mint 15 ezer új esetet regisztráltak 55-en pedig elhunytak a betegségben.

Az arányok érzékeltetése miatt itt megjegyeznénk, hogy Magyarországra ugyanezen a napon 10700 felderített pozitív eset, illetve 137 regisztrált elhunyt jutott.

UPDATE: A hír kiszivárgása utána nem sokkal az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg pénteken bejelentette a kötelező oltást az országban február 1-től.

BORÍTÓKÉP:Illés Gergő / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek