Putyin tervelte ki a belarusz-lengyel menekültkrízist a lengyel miniszterelnök szerint

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.09. 20:58

Mateusz Morawiecki az orosz elnököt tartja Lukasenka megbízójának. Az orosz külügy szerint azonban mindenről a Nyugat tehet, és felszólította az EU-t, fizessen Belarusznak a menekültek feltartóztatásáért.

Putyin tervelte ki a belarusz-lengyel menekültkrízist a lengyel miniszterelnök szerint

A lengyel-belarusz határon kialakult válság volt a témája a lengyel parlament alsóháza, a Szejm kedd délutáni ülésének. Az ülésen felszólalt Mateusz Morawiecki miniszterelnök is.

A fegyver, aminek a szovjetek a bajnokai

Az Onet.pl tudósítása szerint Morawiecki azt mondta: 30 éve először fordul elő, hogy ilyen brutális támadás érte az ország határainak biztonságát.

A miniszterelnök szerint bár a támadást Lukasenka hajtotta végre,

„de van egy megbízója, Putyin elnök”,

és a támadás arra utal, hogy

a Kreml eltökélt „megvalósítani az orosz birodalom újjáépítésének forgatókönyvét. Ennek minden erőnkkel ellent kell állnunk”

– fogalmazott Morawiecki.

A lengyel miniszterelnök szerint „a keleti határon nemcsak erőszakkal van dolgunk, hanem egy megrendezett színjátékkal, aminek a célja a határok megsértése, és káosz keltése az Európai Unióban”.

Moraveczki hangsúlyozta, hogy ezzel a kihívással jobb- és baloldal, pártok fölött átívelően, együtt kell szembenézniük, együtt kell átgondolniuk, mit tegyenek a biztonság megerősítése érdekében a jövőben, és a miniszterelnök szerint hosszútávú politikára kell berendezkedniük.

A támadást azzal a fegyverrel hajtották végre, „aminek a szovjetek a bajnokai”, és ez a dezinformáció

– mondta a miniszterelnök.

Orosz külügy: az EU kettős mércét használ, fizetnie kellene Belarusznak

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint azonban a Nyugat tehet mindenről: a Közel-Keleten a NATO és az uniós országok idézték elő a menekültválságokhoz vezető káoszt azzal, hogy az ottani országokra megpróbálták ráerőltetni „a nyugati demokrácia vízióját” – mondta az orosz külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

Lavrov felszólította az EU-t, hogy ne alkalmazzon kettős mércét; szerinte megengedhetetlen, hogy Brüsszel másként kezeli például Olaszországot és másként Lengyelországot a menekültekkel kapcsolatban.

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy amikor Törökországon keresztül érkeztek menekültek az Unióba, az EU forrásokat különített el Törökország számára, hogy az megállítsa és a saját területén tartsa a menekülteket.

„Miért nem tudnak ugyanígy segíteni Belarusznak is? Belarusznak is szüksége van pénzre, hogy normális körülményeket biztosítson azoknak a menekülteknek, akiket Litvánia és Lengyelország nem szívesen enged be”

– fogalmazott Lavrov, aki szerint ezek az emberek nem Belaruszban vagy Törökországban akarnak maradni, hanem Európába akarnak menni, ami évek óta hirdeti az életstílusát, és felelősséget kell vállalnia a tetteiért.

Lavrov azt is hangsúlyozta, hogy a lengyel-belarusz határon kialakult helyzetet a nemzetközi jog elveinek teljeskörű tiszteletben tartása mellett kell rendezni.

A lengyel Gazeta Wyborcza lap korábbi oroszországi tudósítója – 2015-ben kitiltották Oroszországból –, Wacław Radziwinowicz szerint azonban Lavrov felvetése, miszerint az EU ugyanúgy fizessen Belarusznak a menekültek feltartóztatásáért, mint Törökországnak – 

egy arcátlan és cinikus javaslat.

Mint azzal az Azonnali több cikkben is foglalkozott, az Európa utolsó diktátorának tartott Alekszandr Lukasenka hibrid háborút folytat az EU ellen: tömegesen szállít közel-keleti menekülteket az belarusz-litván és a belarusz-lengyel határra.

Hétfőn patthelyzet alakult ki a lengyel-belarusz határon, amikor a belarusz fegyveresek által a határkerítésre terelt és azt lebontó menekültek a senkiföldjén rekedtek, mert a lengyel határőrök és katonák nem engedték be őket az országba, a belarusz fegyveresek pedig nem engedték vissza őket. A hétfőn történtekről ebben a cikkben számoltunk be, a keddi helyzetről pedig ebben. Azt pedig, hogy miért indított hibrid háborút Lukasenka az EU ellen, ebben a cikkünkben magyarázzuk el.

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek