Állami szinten lépnek fel az Ivermectint pártolók ellen Szerbiában

2021.11.04. 15:39

A Balkan Insight oknyomozó portál cikkének szerzője bejutott egy 11 000 fős chatcsoportba, ahol a szert már oltások ellen javasolják dilettánsok és orvosok egyaránt.

Állami szinten lépnek fel az Ivermectint pártolók ellen Szerbiában

Átfogó akciót hirdetett november 2-án Szerbia kormány az Ivermectin nevű alternatív koronavírus-gyógyszert terjesztők és az azt ajánló orvosok ellen, jelentette be Zoran Lončar egészségügyi miniszter. Hozzátette, ettől az időponttól fogva szigorúbban veszik, ha bárki az országban „olyan gyógyszert ajánl a járvány ellen, amit az állami hatóságok nem vettek nyilvántartásba (...) ha pedig állatorvosi szert reklámoz valaki, attól tartok, az már komoly bűncselekmény is” – hangsúlyozta még Lončar.

A miniszter hetekkel azután szólalt meg, hogy a hivatalos szerb orvostársadalom és az orvosi kamara is nyomást gyakorolt a kormányra, hogy az alternatív csatornákon egyre népszerűbb Ivermectint terjesztők ellen hivatalosan is lépjen fel.

A kormányzati akciók most végül nem maradtak el: azonosítottak például két orvost, akik a szerintük a covid ellen rendkívül hatékony szert ajnálgatták egy internetes csoportban.

Ugyanis kiderült, a szert már patikákban is beszerzik, sőt, egy 11 000 fős Viber chat-csoport is alakult Szerbiában arra a célra, hogy a koronavírus elleni oltást beadatni nem kívánók egy alternatív gyógyszert, az Ivermectin nevű, emberi- és állati szervezetben féreghajtásra kitalált hatóanyagot használnának a koronavírus ellen.

A Viber-csoport tagsága miatt a kormányzat már meg is kezdte az eljárásokat. A déli Niš városában például egy elismert szakértőt, Bojko Bjelakovićot eltávolították ugyanis a helyi kórház Gyermekgyógyászati és Kardiológiai Központja éléről, igaz a kórház igazgatósága pontosan nem indokolta mi miatt, viszont Bjelaković nem csinált titkot Ivermectin-pártiságából.

Egy másik a csoportban aktív szakember, Valentina Arsić Arsentijević pedig a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának immunológusa, aki a kormányzati figyelmeztetések ellenére is kiáll az Ivermectin hatása mellett. Mint a szakember azt a Balkan Insightnak elmondta,

sem a korábbi Ivermectin-párti petíció aláírását, sem a Viber-csoporttagságát nem hajlandó szégyellni, mivel a hatóanyag őt és családját is megmentette, amikor megfertőződtek. 

Noha a gyógyszer antivirális hatásairól és hasznosságáról a covidjárvány idején a vélemények megoszlanak, a Balkan Insight cikke szerint szerbiai orvosok egy csoportja azonban az említett, „Szülők és orvosok a tudományért és etikáért” névre hallgató csoportban egyenesen a vakcinák alternatívájaként ajánlgatják a szert, még hozzá felülárazva.

Az oltásban nem hisznek, a tablettákban igen

Miközben a kísérleti jelleggel már covid-osztályokon is bevetett Ivermectin világpiaci ára átlagosan 9 dollár 30 cent volt 20-as kiszerelésben, addig Szerbiában egy üvegért már csaknem a dupláját kérte el egy Viber-csoportban tevékenykedő gyógyszerfutár. De van olyan online szolgáltatás, ahol az ivermectin-hatóanyagú, Stromectol nevű gyógyszert már 93 dollárért árulják 20-as kiszerelésben.

A Viber-csoportba álnéven belépő újságíró később felkeresett egy olyan belgrádi gyógyszetárat is, amit ott javasoltak neki. Itt, tapasztalatai szerint ugyancsak rendkívül könnyedén juthatott volna hozzá a hatóanyaghoz.

A patikus ugyanis arról tájékoztatta, koronavírus ellen a gyógyszer nem engedélyezett, de „be tudják szerezni”, ha később eljön a rendelés szerinti adagjáért.

Ehhez viszont ő is javasolta, hogy előtte kérdezze meg egy orvos ismerősét az általa javasolt napi adagról, recept hiányában ugyanis ez segíthet csak abban, hogy a túladagolást elkerülje.

Az is kiderült, a Viber-csoportban legalább két ivermectin-párti orvos – köztük a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának oktatója – is osztogat tanácsokat, rajtuk kívül azonban rendszeresen felbukkannak ott a dilettáns „szakértők” is, a Balkan Insight újságírójának utóbbiak egyike például azt javasolta, vegyen nyugodtan magához állatorvosi kiszerelésű ivermectint is, attól sem lesz baja.

Ezt az ivermectint a covid elleni orvoslásban is javaslók sem ajánlják azonban, mivel az állatorvosi termékekben lehetnek fokozottan toxikus adalékok is.

A szerbiai orvosi hatóságok mindenesetre kifejezetten felháborítónak tartják, hogy miközben a járvány alatt elkezdett – és Szerbiában sokáig éllovas – oltási kampány elakadt, aközben „engedély nélküli gyógyszerekkel” seftelnek és vezetik félre az embereket.

Legalábbis így nyilatkozott a Balkan Insightnak Zoran Radovanović immunológus, aki szerint hiába állnak ki szakemberek, orvosok is az ivermectin mellett, az attól még „veszélyes és határtalan baromság”, ezért a szakember egyenesen üdvözli a szerb kormány fellépését az ügyben.

„Amikor a társadalmi ellentmondások megjelennek, ezek alól az orvosi szakma sem vonhatja ki magát” – fogalmazott, majd hozzátette, szerinte „azok az emberek, akik kritikátlanul hisznek egy ilyen alternatív csodagyógszerben, és világösszeesküvésben, csak a saját, szűkös kis igazságukat védelmezik.”

Noha a korai, kínai és orosz vakcinarendelésekkel az oltási kampányt Magyarországhoz hasonlóan Szerbia is keményen berobbantotta 2021 elején, a közegészségügyben való alacsony bizalom és az oltásokkal szembeni gyanakvás gyakorisága miatt kampányuk megrekedt: november 4-én még csupán a szerbek 44 százaléka kapta meg valamelyik covid elleni oltással a teljes immunizációt. Magyarországon ez az arány már a 65 százalékot is megközelíti.

De mi ez az Ivermectin? Tényleg veszélyes? Miért szedik az oltásellenesek? Itt és itt is írtunk bővebben a témáról!

NYITÓKÉP: Taj Pharma Images / Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek