Fideszes indián nyár: ősz elején is kitartott Orbánék támogatottsága a nyár végi szinten

2021.10.15. 07:53

Az emberek gazdasági várakozásai június óta ha nem is drasztikusan, de romlanak, a Fidesz-KDNP támogatottságán azonban ez nem érződik. Ennek oka a 21 Kutatóközpont elemzése szerint az lehet, hogy a kormánypártok még mindig a nyári járványügyi nyitás babérjait aratják le.

Fideszes indián nyár: ősz elején is kitartott Orbánék támogatottsága a nyár végi szinten

A 21 Kutatóközpont 2021 márciusában havi elemzési sorozatot indított, amelyben a lakossági gazdasági várakozások és egyes fontos, az ország financiális, társadalmi helyzetét befolyásoló pénzügyi változások, illetve a mindenkori kormánypártok támogatottsága közötti összefüggéseit vizsgálja.

Ez alapján kijelenthető:

a kormánypártok támogatottsága annak ellenére is stagnál, hogy az emberek gazdasági várakozásai június óta kis mértékben, de tendenciózusan romlanak.

Marad a nyár végi tendencia

Szeptemberre a GKI fogyasztói bizalmi index – ami a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulását, a megtakarítási kilátásokat bemutató mérőszám – kis mértékben, de tovább romlott az augusztusi eredményekhez képest. Azonban a kormánypártok népszerűsége szeptember hónapban is az augusztusi értéken áll; 47 százalékon a pártválasztók körében, és 35 százalékon az összes választókorú között.

A kormánypárt támogatottsága – aminek mutatója egyedüliként közeledik egyenletesen a koronavírus-válság előtt mért szinthez – 2021 januárja óta összességében stagnált, a fogyasztói bizalmi index ezzel szemben egyértelmű növekedést mutatott, egészen júniusig.

A júniusi javuló gazdasági eredmények az ősz elejére megtorpantak. Szeptember hónapban az inflációs várakozás, a gazdaság jövőbeli helyzetének értékelése kis mértékben, a saját háztartás pénzügyi helyzetének értékelése viszont sokat romlott az előző havihoz képest. Ezzel szemben a munkanélküliséggel kapcsolatos percepciók javultak. 

A részletesebb adatok alapján a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó jelenlegi percepciók és a munkanélküliséggel kapcsolatos várakozások is javultak. A saját pénzügyi helyzetértékelés és a jövőbeli nagyobb beruházással kapcsolatos várakozások a következő egy évre vetítve romlottak.

Az ország gazdasági helyzetének értékelése a múltban stagnáló értékelést kapott, míg a jövőbeli kilátások esetében a júniusi értéktől jóval rosszabbat. A múltra és a jövőre vonatkozó inflációs értékelés növekedett augusztushoz képest, így továbbra is magas maradt.

Összességében tehát a nyár végi tendencia megmaradt: elkezdett nyílni az olló a két általunk vizsgált mutató között. A nyár végi tendencia szeptemberben is tartja magát, a mutatók közötti távolság kis mértékben tovább növekedett.

Miért nem romlik a gazdasági helyzetértékeléssel együtt a Fidesz támogatottsága?

A fogyasztói bizalmi index romlásáért ezúttal a saját pénzügyi helyzet megítélése és a gazdaság helyzetének megítélése felelhet, mely mutatók együtt járnak a romló inflációs várakozásokkal és az infláció ténylegesen rendkívül magas szintjével. A járvány miatt elmulasztott fogyasztást a lakosság nyáron igyekezett behozni, de a forint romlása miatt a vásárlóerő és így a pozitív gazdasági helyzetértékelés lehetősége is inkább csökkent. A munkanélküliséghez való viszony az augusztusi eredményhez képest pozitívabb képet fest – ennek oka lehet, hogy a szezonális munkák megszűnése ellenére továbbra is munkaerőhiány van, illetve hogy a lakosság egyelőre kevésbé fél az újabb lezárásoktól.

A Fidesz mindkét bázison változatlanul magas támogatottságot élvezhet, ami még betudható a kormány nyári nyitási stratégiájának és az ezzel járó, javuló közhangulatnak.

Erről a bizakodásról árulkodik az is, hogy a felnőtt lakosság többsége kisebb korlátozásokkal, de az ősz elején már visszatérne a járvány előtti élethez, és a járványhelyzetben felmerülő gazdasági problémák megoldását továbbra is a kormánypárthoz kapcsolják

A nyár végén megállapított helyzet tehát még kitart, a mutatók egyfajta tehetetlenségéből is fakadhat, hogy a kormánypárt támogatottsága összességében stagnált. Az elmúlt három hónapban a júniusi javuló tendencia megváltozott, és a válság előtti értékekhez való közeledés helyett a fogyasztói bizalmi index értéke tovább csökkent.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

21 Kutatóközpont
21 Kutatóközpont állandó szerző

A 21 Kutatóközpontnak már a nevében is egy szám van, ezzel is azt kívánja jelezni az intézet, hogy adatgazdag, empirikus, tudományos igényességű elemzésekre törekszik. A 21-et 2020-ban alapították fiatal, a politika és a tudomány területén elkötelezett kutatók.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek