A progresszív embereknek most a haladás érdekében egy konzervatív jelöltre kell szavazniuk

Bede Ábel

Szerző:
Bede Ábel

2021.10.12. 16:10

Bármennyire is fáj a sokáig favoritnak tűnő jelöltjük kiszállása, most minden progresszív szavazónak Márki-Zay Péterre kell szavaznia, hogy rövidtávú elképzeléseik megvalósuljanak, hogy gyakorlatban teljesüljön ideológiájuk fő célja, és azért, mert ez a hosszútávú érdekük is.

Karácsony Gergely visszalépésével szomorú helyzetben találta magát sok progresszív szavazó. Hosszú idő után reális esély volt arra, hogy egy valóban szociálisan érzékeny, zöld politikus legyen az összellenzék miniszterelnök-jelöltje, és egy zöld, baloldali programot magával víve, Magyarország miniszterelnöke. Azonban ez a remény Karácsony visszalépésével szertefoszlott.

Jogos az a fájdalom, amit ezzel kapcsolatban rengeteg baloldali ember érez, úgy pedig nyilvánvalóan még mélyebb a seb, hogy hónapok óta olyan közelinek tűnt ez a lehetőség számukra. Emiatt nyilván sok progresszív érzelmű ember úgy gondolja, nem érdeke részt vennie az előválasztás második fordulójában. Ez azonban nem így van.

Bármennyire is furcsa és sokaknak talán nehéz is, de most a baloldali emberek egy konzervatív-liberális jelöltre, Márki-Zay Péterre kell, hogy szavazzanak azért, hogy Magyarország legalább elinduljon egy igazságosabb úton.

Ahogy jobboldali érzelmű emberektől biztos nagy kérés lett volna Karácsonyra leszavazni, ez természetesen a baloldaliaktól szintén egy nagy kérés, kétség sem férhet hozzá. Főleg úgy, hogy az elmúlt évtizedekben a gazdasági konszenzus miatt olyan sokszor, gyakorlatilag majdnem minden választáson világszerte azt kérték a markánsabban baloldaliaktól vagy zöldektől, hogy a kisebbik rosszra szavazzanak. Alapvetően az is egy jogos felvetés, hogy a Fidesz Magyarországán sokan nem csak az uszítás és emberek szerveződésének ellehetetlenítése miatt szenvednek, hanem az Orbán-rendszer sok tekintetben szegényellenes gazdaságpolitikája miatt is. 

Ennek ellenére, mégis az a helyzet, hogy Márki-Zay Péterre leszavazni most nagyon fontos minden progresszív ember számára, sőt talán sokkal fontosabb mint valaha. Ha ugyanis ezt most a baloldaliak a sok (több esetben jogos és érthető) ellenérzésük miatt nem teszik meg, akkor nem csak most nem lesz Magyarországon zöld, szociáldemokrata, vagy balliberális fordulat, hanem belátható időn belül egyáltalán nem.

Dobrev Klárával nem lehet választást nyerni

Ez nyilván közhely és sokan és sokszor mondták már, de nem lehet elégszer kimondani, hiszen egyrészt az elmúlt napokban többen próbálták ezt relativizálni, mondván milyen jól mozgósított az előválasztáson, másrészt azért, mert egész egyszerűen tényleg így van. Aki ezt tagadja, az valószínűleg soha életében nem találkozott bizonytalan szavazóval, és Gyurcsány-kritikus ellenzéki társaival való beszélgetéseit pedig valószínűleg elfelejtette.

Akár az is jogos felvetés, hogy most olyan dolgot követelnek meg a baloldaliaktól, amit a jobboldaliaktól (vagy helyesebben fogalmazva a DK-val szemben nagyon kritikus emberektől) nem, hiszen miért ne lehetne akár tőlük megkérni, hogy ők vetkőzzék le a DK-ellenségüket és a demokrácia megmentése érdekében szavazzanak Dobrevre.

Ez egy teljesen jogos frusztráció, viszont a válasz erre az, hogy azért, mert az sokkal nehezebb feladat lenne összességében, márpedig azért, mert

a DK-t sokan még a progresszív oldalon belül sem szeretik, tágabban az ellenzéken belül sem szeretik, még tágabban pedig az országban méginkább sokan nem szeretik.

Márki-Zayt pedig lehet, hogy jelentős számban nem szeretik progresszív körökön belül, de országosan nézve jóval kevesebben, mint Dobrevet. Bölcsnek és önfeláldozónak lenni nehéz, senki nem állítja, hogy ne lenne az. Éppen ezért könnyebb ezt kevesebb embertől kérni, mint többtől.

Ez alapján jöhet az a felvetés, hogy miért lenne jobb egy Márki-Zay Péter személyében konzervatív miniszterelnök által vezetett kormány egy Fidesz.kormánynál.

Erre három érv is van.

1. A semminél így is több zöldprogram lenne Márki-Zay programjában

Az egyik ok az, amit már Karácsony Gergely is kifejtett a Partizán-interjúban, hogy egy részlegesen megvalósuló zöldprogram vagy baloldali program is több, mint a semmi. Nyilván Márki-Zay Péterrel ezek az elemek visszább lesznek húzva, mint Karácsony Gergellyel lennének.

De ennek ellenére nyilván lesznek a programban baloldali elemek, hiszen a kidolgozásának még mindig része a Párbeszéd, az LMP, vagy az MSZP is. Nyilván nem lesz tökéletes, de Karácsony Gergely esetében se lett volna az, hiszen akkor meg az ellenzék jobboldalibb pártjai húzták volna vissza a programot balról.

A politikának az a lényege, hogy az elképzeléseket és az ideológiákat gyakorlatban megvalósítsa. A politika terén zajlik le az a gyakorlati küzdelem, ami az ideák terén az újságok hasábjain és ideológiai viták közben.

Ezért, amikor valaki szavazatot ad le, nem az absztrakt elképzelések közül választ, hanem az alpján, hogy a gyakorlatban megjelenő jelöltek közül melyik az, ami minimálisan közelebb visz az idea megvalósításához.

Ha két jelölt közül az egyik 90 százalékban hozza el az ideát, a másik pedig 30 százalékban, akkor egyértelmű, hogy melyiket kell választani. Viszont akkor is az, ha esetleg ez az arány nem 90 és 30, hanem 40 és 10, vagy akár 15 és 10, mert az egyetlen létező valóságban a 40 százalék vagy a 15 százalék visz közelebb az ideához.

A baloldali eszmények– vagy eszméknek, ki-ki döntse el melyik terminológia a helyesebb szerinte – pedig az a célja, hogy egy szolidárisabb, egyenlőbb, és igazságosabb világot teremtsünk. Ennek eléréséért küzd és gondolkodik minden baloldali ember.

Ha egy megvalósuló ellenzéki programtól már csak pár elnyomott embernek jobb lesz az élete, és a klímaváltozást már minimálisan legalább megpróbálják megállítani, már egy jobb világban élünk, mint előtte.

Ha egy akárcsak minimálisan jobb és szolidárisabb világ kapui kinyílnak, azon be kell mennie minden progresszív szavazónak, mert összességében gyakorlati életminőség javulást fog eredményezni jelentős számú embernek. A helyzet az, hogy a segítségre szoruló, marginalizált emberek számára egyetlen tér létezik, ami pedig a valós, létező tér, nem pedig az ideák tere.

A valós térben pedig a marginalizált emberek életminőségének javításához nem egy orbáni politika, egy Márki-Zay által vezetett ellenzéki politika, és egy baloldali igényt minden szemszögből kielégítő program közül kell választani, hanem sajnos egy orbáni politika és egy Márki-Zay által vezetett, baloldali elemeket részben tartalmazó ellenzéki politika közül. Természetesen jó lenne, ha több választás lenne, de nem így van.

2. Az Orbán-kormánynak nem csak a gazdaságpolitikája okoz károkat

A második érv amellett, hogy baloldaliaknak igenis le kell most szavazniuk Márki-Zayra az, hogy ahogy azt sem lehet tagadni, hogy sokan a Fidesz-kormány alatt a kormány gazdaságpolitikájától szenvednek, azt sem lehet tagadni, hogy sokan pedig mástól vagy mástól is.

Aki azt gondolja, hogy az emberek számára mindegy az, hogy a Fidesz-kormány van hatalmon vagy egy konzervatív ember által vezetett, de demokráciát tiszteletben tartó kormány, az nézzen most meleg tinédzserek szemébe, akik ellen az egész nyáron gyűlöletkampány folyt,

és mostmár nem tudnak semmiféle segítséget kapni az életükben ébredező identitásuk megélésében a homofób törvény miatt, és mondja nekik, hogy várjanak még öt évet.

Aki azt gondolja, hogy az emberek számára mindegy az, hogy a Fidesz-kormány van hatalmon vagy egy konzervatív ember által vezetett, de demokráciát tiszteletben tartó kormány, az nézzen egyetemisták vagy újságírók szemébe, akiket vagy akiknek az egyetemét vagy a munkahelyét tönkretették csak azért, mert önállóan mertek gondolkozni, vagy azoknak a diáktársaiknak vagy kollégáiknak a szemébe, akik reszketve várják, hogy mikor lesznek ők a következők, és mondja nekik, hogy várjanak még öt évet.

Aki azt gondolja, hogy az emberek számára mindegy az, hogy a Fidesz-kormány van hatalmon vagy egy konzervatív ember által vezetett, de demokráciát tiszteletben tartó kormány, az nézzen emberek szemébe, akik azért veszítik el az egzisztenciájukat, mert ellent mernek mondani a helyi fideszes kiskirályoknak, és mondja nekik, hogy várjanak még öt évet.

3. Csak ellenzéki győzelemmel építhetőek vissza a progresszív politikát is lehetővé tevő demokrácia bástyái

De ha valakinek ez nem elég, akkor gondoljon arra, hogyha belátható időn belül szeretne tiszta baloldali vagy zöld programokra szavazni, annak is érdekében áll az, hogy most Márki-Zay Péterre szavazzon.

Ahhoz, hogy pusztán progresszív értékeket képviselő pártok és kormányok alakulhassanak, annak elengedhetetlen feltétele egy egészségesen működő pártrendszer,

ahol pártok között maximum ideológiai és programpontok közötti hasonlóságok miatt köttethetnek kormánykoalíciók.  

A helyzet az, hogy, ha most nem Márki-Zay Péter nyeri meg ezt a választást, akkor a Fidesz ellen az ellenzéknek négy év múlva is együtt kell indulnia.

Ebben az esetben pedig a baloldalnak megint kémcsövekben kell méricskélnie a programpontjait és azt, hogy milyen kompromisszumokat tudnak megkötni hat párttal összesen, amiben ismét jobboldaliakkal kell egyezkedniük.

Ha viszont az ellenzék nyer 2022-ben, elindulhat egy változás, aminek eredményeképpen már nem egy demokrácia-pártiságán kívül mással semmiben sem összefüggő szivárványkoalíció kell, hogy versenyezzen egy hibrid rezsimet kiépítő tömbbel, hanem pártok versenyezhetnek a társadalomnak tett ajánlataikkal ideológiai alapon, egymás ellen. Így akkor majd tisztábban zöld, szociáldemokrata, vagy szociálliberális programmal is lehet nyerni, és hosszútávon nagyobbat lépni előre.  

Márki-Zay Péterről még azt is érdemes hozzátenni, hogy még akkor is, ha gazdaságpolitikáját egy időre félretesszük, teljesen érthető, hogy baloldali embereknek ellenérzései vannak egy jobboldali jelölttel szemben. A hódmezővásárhelyi polgármester nagyon sokszor ügyetlenül vagy érzéketlenül fogalmaz. De ezek a félresikerült mondatai a legtöbsször bőven betudhatóak annak, hogy teljesen más háttérből indult és értelemszerűen nem ugyanabban a környezetben szocializálódott, mint sok baloldali ember.

Így nem lehet tőle elvárni azt, hogy úgy beszéljen, mint azt megkövetelik azokban a szalonokban, amikben a cikk írója és progresszív olvasók járatosak. És talán éppen emiatt több progresszív érdeme alul van hallgatva. Például lehet az ő roma integrációs programját kritizálni, viszont az is tény, hogy még akkor is, amikor 5 jelölt volt, ő volt az egyetlen, aki magától hajlandó volt beszélni ezekről az elképzeléseiről, és az is tény, hogy ő vetette fel a 3 roma ember befutó helyre kerülését az ellenzéki listán.

Az első lépés ahhoz, hogy Magyarország egy jobb ország legyen, valóban az, ha bevezetésre kerül egy igazságosabb adórendszer, egy koherens és sok mindenre kiterjedő zöldpolitika, és egy szolidáris szociális háló.

A nulladik lépés viszont az, hogy ennek az alapfeltételeit megteremtsük, hogy végre egy jól működő, emberek akaratát valóban meghallgatni képes és a progresszív pártok egészséges működését megengedő, demokratikus országban éljünk.

Ehhez pedig a héten elengedhetetlen Márki-Zay Péterre szavazni.

Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

Bede Ábel

Durhamben tanult történelmet alap- és mesterszakon. Szereti Európát, a művelődéstörténetet és a vizuális kultúrát. A brit politika függője.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek