Szanyi Tibor előválasztást értékel: Egy milliárdos oligarchának és egy Orbán-klónnak lehet csápolni

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.08. 12:51

Az exszocialista Szanyi Tibor szerint volt pártjának tagjai korábban Kádár Jánost, most pedig Horn Gyulát hagyják megalázni, és aki még az MSZP-ben igaz baloldali értékrendű maradt, annak az ő pártjához, az ISZOMM-hoz kell csatlakoznia.

Szanyi Tibor előválasztást értékel: Egy milliárdos oligarchának és egy Orbán-klónnak lehet csápolni
„Éveken át mondogattam, hogy csúfos vége lesz annak, ha az MSZP nem talál vissza a balos gyökereihez, és elvtelen kalandozásokkal próbálja az elitjét eltartani. Annyiban tévedtem, hogy ez a csúfos vég nem az MSZP sima megszűnése lett, hanem az, hogy előtte még megtűrt szolgálónak beállhattatok a liberálisok, a konzervatívok és a nácik alá”

– így reagált Szanyi Tibor az Azonnalinak küldött sajtóközleményében arra, hogy péntek délelőtt Karácsony Gergely bejelentette: felfüggeszti a miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra szólítja fel az őt támogató pártokat és szavazókat, hogy Márki-Zay Péter mögé soroljanak be az október 10-16. között tartandó miniszterelnök-jelölti előválasztási második fordulóban. Igaz, ez utóbbit az LMP nem fogja megtenni, mert szerintük Karácsony visszalépésével nem maradt zöld miniszterelnök-jelölt, akit támogathatnának, a DK pedig Márki-Zay Péter egyes kijelentéseit kéri számon a talpon maradt kihívóján, például arról, hogy a DK megkereste volna Karácsonyt annak érdekében, hogy Dobrev Klára javára lépjen vissza az előválasztáson.

Az exszocialista Szanyi közleménye egyúttal az MSZP tagságának szóló nyílt levél is, amiben a politikus az MSZP-sek szemére veti, hogy hagyták, hogy az „ún. előválasztáson” kirostálódjon az MSZP két volt elnöke is (Mesterházy Attila és Molnár Gyula, akik mindketten veszítettek az egyéni jelölti versenyben a DK-s, illetve a momentumos kihívóikkal szemben), és nem látott egy könnycseppet sem elmorzsolni emiatt.

„Sok bűnötök van, amelyekben nem kívántam osztozni. A legnagyobb bűnötök azonban az, hogy egy-egy zsírosabb alku kedvéért bármelyik elveteket hagytátok feladni. Hogy nem lázadtatok, és ma sem lázadtok a korrupt, hazug és dúsgazdag »Zordonjaitokkal« szemben.”

Szanyi szerint az MSZP-sek most még örülnek, hogy tucatnyi helyen az ő jelöltjeik indulhatnak majd közös ellenzéki jelöltként a 2022-es parlamenti választáson, „s talán a közös lista is csurrant-cseppent valamit”, de önállóan az MSZP ma már nem tudna bekerülni az Országgyűlésbe.

„Baloldali szövetségesetek nincs, s kvázi legjobb esélyetek, hogy csápolhattok egy milliárdos oligarchának (Dobrev Klárának – a szerk.), vagy a nácik által felfedezett mélykonzervatív Orbán-klónnak (Márki-Zay Péternek – a szerk.).”

Mindebből Szanyi azt a végkövetkeztetést vonja le, hogy az MSZP-tagok hagyták megalázni korábban Kádár Jánost, most pedig hagyják megalázni Horn Gyulát is. Szanyi egyúttal arra is felszólítja az MSZP-seket, hogy aki baloldali értékrendet vall, az a továbbiakban a baloldalt szerinte újjáépíteni hivatott pártja, az ISZOMM mellé álljon.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek