Hajrá, előválasztás!

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2021.08.25. 14:27

Ha demokratikus úton akar valaki rendszerváltást, akkor a választási összefogásnak nincs alternatívája. Akit pedig zavar az ellenzék összevisszasága, az az előválasztáson teremthet rendet.

Hétfőn ellepték több nagyváros tereit is az ellenzéki politikusok, akik miniszterelnök- vagy egyéni képviselőjelöltjeiknek gyűjtenek aláírásokat szeptember 6-ig.

Az előválasztás az ellenzék legnagyobb politikai újítása 2010 óta – bár mivel sok újításuk nem volt, így elég volt ez az egy ahhoz, hogy a legnagyobb legyen.

Lehet persze vitázni arról, hogy van-e értelme egy olyan rendszer választásán résztvenni, amit maguk sem tartanak egészen demokratikusnak, valamint amelynél nem lesz elég egy kormányváltás, mert az egész rendszert kéne lebontani.

Vannak tehát kormánykritikus megmondóemberek, akik saját profiljukat jól építették fel az ellenzékkritikára. De az nem derül ki, hogy

ha az ellenzék még el se induljon, akkor miként lenne lehetséges a rendszerváltás.

Aki tehát az ellenzék részvétele és győzelme ellen van, az vagy valami nagyon erőszakos rendszerváltásban bízik (de ilyet mégse akarjunk azért), vagy valójában a kormánynak drukkol.

Igen, ez nem egy tökéletes ellenzék – de mi az az életben? –, és valóban sokszor eltérő pártok álltak össze. De nem volt kevésbé heterogén az a koalíció sem, amely 1998-ban Szlovákiában Vladimir Mečiart vagy Szerbiában Slobodan Miloševićet váltotta le. Ráadásul a két ország története legalább egy döntetlent ígér a reménytelenséggel szemben: Szlovákiában kialakult egy működő, liberális demokrácia (Szerbiában nem). Azaz ennyi esélyt és engedményt a magyar ellenzék is megkaphat. Mivel az elmúlt 11 évben egyik ellenzéki párt se lett hegemón és domináns az ellenzéki oldalon, más lehetőségük, mint az összefogás, reálisan nincs.

Mindennek fényében az ellenzéki előválasztás pedig lehetőséget ad arra, hogy a választók maguk döntsék el, hogy a heterogén társaságból kik legyenek a jelöltek, azaz beleszólhatnak a jelöltkiválasztásba, és ezzel akár homogenizálhatják is a heterogenitást.

Az ellenzéki előválasztás sikeresnek bizonyult már a 2019-es önkormányzati választások előtt is, és

annyi sikert már most is el fog tudni érni, hogy összébb tereli az ellenzéki szavazókat és különösen a pártokat – azaz akinek éppen az ellenzék túlságos heterogenitása nem tetszik, nyugodtan támogathatja az előválasztást.

Azon se csodálkoznék, ha a 2022-es választások után – legyen bármi is az eredmény – kevesebb ellenzéki párt lenne, mert egyesek, akik ma is közel állnak egymához, egy pártba tömörülnek majd.

Mindemellett az előválasztás erősíti a közvetlen demokratikus elemet a jelöltkiválasztásban – közvetve a listára is kihatva –, valamint – amint Schultz Nóra, a szélsőbaloldali Szikra Mozgalom elnökségi tagja írta az Azonnalin – dinamizálhatja a választókat, segítheti a pártok társadalmi szervesülését, a választói aktivizmust.

Én minden bizonnyal fogok majd online szavazni – körzetemben eleve tudom, kire, a miniszterelnök-jelöltek közül meg nagyrészt sejtem már, kire (nem árulom el) –, de a lényeg nem is ez. Bárki is nyer – hajrá, előválasztás!

Szóljatok bele Ti is, és akkor nem kell csak a pártokat szidni a jelöltekért!

Ismerős a szöveg? Ha nem, az azért van, mert még nem jár neked az Azonnali háromszori hírlevele, a Reggeli fekete! Iratkozz rá fel, és akkor legközelebb már reggel 7-kor képbekerülsz! Vitáznál a szerzővel? Feel free!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek