A menekültügyi szabályok felülvizsgálatát sürgeti az Európai Bizottság egyik alelnöke az afganisztáni helyzet miatt

2021.08.16. 16:27

Miközben az afgánok elkeseredettségükben amerikai repülőgépekre mászva próbálnak kijutni a tálibok által körbevett Kabulból, az Európai Bizottság egyik alelnöke az európai menekültügyi szabályok felülvizsgálatát sürgeti.

A menekültügyi szabályok felülvizsgálatát sürgeti az Európai Bizottság egyik alelnöke az afganisztáni helyzet miatt

Mint azt részletesen kielemeztük, egyre inkább fogy a levegő az afgánok körül, miután az amerikaiak megkezdték szervezett kivonulásukat: a tálibok már szinte az összes stratégiai pontot elfoglalták az országban, egyedül a főváros, Kabul maradt még a kormány kezén, de a 2014 óta hatalmon lévő afgán elnök, Asraf Gáni elmenekülésével a kabuli kormány össze is omlott, és a tálibok a főváros egyre nagyobb része felett veszik át az irányítást, bár szóvivőjük szerint már lassan teljesen az ellenőrzésük alá kerül.

Míg egy júniusban kiszivárgott hírszerzési jelentés szerint az amerikai és NATO-csapatok kivonulásával csak félév alatt foglalhatják el a tálibok az országot, egy augusztusi jelentés szerint a kivonulás után mindössze 90 nap alatt eleshet a főváros.

De a tálibok mindössze egy hét alatt Kabulon kívül szinte minden várost elfoglaltak, míg a fővárost körbevették, így csak légi úton lehet elmenekülni az országból,

annak ellenére, hogy az afgán állami haderő jóval nagyobb létszámú: míg az állami hadseregnek közel 300 ezer katona áll rendelkezésére, addig a tálibok körülbelül 75 ezren harcolhatnak.

Nem véletlen, hogy sokan bírálták a kivonulást – így tett például Andrej Babiš cseh miniszterelnök is –, míg a tálibok hatalmától menekülőknek egyre több ország jelezte, hogy befogadja őket: így tett például három nyugat-balkáni ország is, Albánia, Észak-Macedónia és Koszovó is.

A tálib előretörés miatt pedig több ezren próbálják elhagyni Afganisztánt: hétfőn az amerikai katonáknak figyelmeztető lövést kellett leadniuk, mert

sokan elkeseredettségükben a repülőgépre másztak fel, hátha így el tudják hagyni az országot:

A Reuters információi szerint legalább öten életüket vesztették a repülőtéren történt események miatt.

A Bizottság egyik alelnöke változtatna a menekültügyi szabályokon

Sok európai politikus az afgán helyzet miatt attól tart, hogy a 2015-ös menekültválsághoz hasonló embertömeg indulhat meg Európa felé, emiatt például az osztrákok előre bejelentették, hogy ők nem szeretnének menekülteket befogadni, hanem elsősorban a környező országoknak segítenének, hogy befogadhassák a tálibok elől menekülő afgán menekülteket.

Sőt, az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer az osztrák külügyminiszterrel, Alexander Schallenberggel egy közös közleményben azt is bejelentette, hogy Ausztria nem áll le az illgálisan Európába érkező afgánok deportálásával,

őket Afganisztán melletti országokban felállított deportáló központokba küldenék vissza.

Azonban nem mindenki gondolkodik így az Európai Unióban: a görög Margaritis Schinas, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős alelnöke például azt nyilatkozta, hogy az idő folyamatosan fogy, és épp ideje lenne, hogy az Európai Unióban felülvizsgálják a menekültügyi szabályokat.

„Ha valami, akkor az afganisztáni helyzet és Belarusz cselekedetei megmutatták, hogy ütött az óra, meddig várhatunk még, amíg teljes mértékben felül nem vizsgáljuk az európai migrációs és menekültügyi szabályokat”

fogalmazott a Bizottság alelnöke Twitterén.

Szerinte az EU nem várhat tovább és azonnal új menekültügyi szabályokra van szükség, bár azt nem részletezte, hogy pontosan min változtatna.

Ha erről nem is, de az afgán válságról egyeztetést tart majd a Külügyek Tanácsa kedden, miután a spanyol Josep Borell Fontelles Twitteren bejelentette, hogy a legújabb fejlemények miatt összehívja az EU-tagállamok külügyminisztereit. Borell szerint Afganisztán egy útelágazáshoz érkezett, ahol az afgán polgárok biztonsága és jóléte, illetve a nemzetközi biztonság a tét.

Arról, mit jelent az amerikaiak kivonulása Afganisztánból, korábban Wagner Péter elemző interjúban számolt be nekünk, míg Szalai Máté itt elemezte ki a jelenlegi eseményeket. Arról pedig, mit tervez Kína ezek után a dél-ázsiai országban, itt írtunk.

NYITÓKÉP: Amerikai katona Kabulban még 2011-ben. FOTÓ: Petty Officer 1st Class Chris Fahey / Wikimedia Commons

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek