7+1 sör, amit ki kell próbálnod a nemzetközi sörnapon: itt az Azonnali nagy sörajánlója!

Kis- és nagyüzemi, magyar és külföldi, láger, búza, gyümölcsös és pilsner– színes sörválogatásból összeállított Azonnali-listával készültünk a nemzetközi sörnapra. Ezeket idd, ha már unod a megszokott választékot!

7+1 sör, amit ki kell próbálnod a nemzetközi sörnapon: itt az Azonnali nagy sörajánlója!

A sörről nehéz nem közhelyekben beszélni: mindannyiunknak vannak kellemes és kevésbé kellemes sörös élményei a fiatalkori berúgásoktól a finom ebédeken át a különleges eseményekig. Az utóbbi időben idehaza végbement egy sörforradalom, a nagy cégek is elkezdtek kraft jellegű söröket gyártani, elképesztően kiszélesedett a kínálat, erre jönnek rá az importsörök és a bőség zavara, mit töltsön a korsójába az ember, ha külföldön jár.

Az Azonnali szerkesztősége 7+1 remek sört szedett össze, amelyet jó szívvel ajánlunk kipróbálásra: kis- és nagyüzemiek, hazaiak és külföldiek és egy alkoholmentes a sofőrnek.

7. Ichnusa

  • Miféle? Láger
  • Mennyibe kerül? 0,99-1,50 euró között
  • Mennyi benne az alkohol? 5% körül
  • Hol kapható? Olaszországban, nálunk pedig az olaszbolt.hu-n

Olaszország legihatóbb populáris, gyakorlatilag mindenhol kapható söre rácáfol az ihatatlan olasz sörökről terjedő rémhírekre. Lehet persze Peronit meg Nastro Azzurrot is inni, csak minek, ezeknek 35 fok fölött egy tengerparton van csak létjogosultságuk, jéghűtőből kivett pohárban felszolgálva, csak hát Olaszországról beszélünk, ahol

a tengerparti kocsmák szeretik annyira a vendégeiket, hogy akkor már Ichnusát adjanak nekik, akár a simát, akár a szűretlen verziót, bármelyik jó.

Noha volt egy kis felháborodás, amikor a nyolcvanas években a Heineken rátette a kezét Szardínia büszkeségére, a hollandok azért nagyon figyeltek arra, hogy a helyiek büszkeségét ne vegyék el: a címkén egyrészt nagyon helyesen maga a szárd zászlón lévő négy mór a márkajelzés, a hátcímkén pedig egy fotón a Cagliari melletti ipartelepen lévő – sajnos nem látogatható – gyár dolgozói szerepelnek, amint arcukkal vállalják és hitelesítik a kiváló terméket. És meglepően jó a citromos verziója is: a 2 százalékos ital frissen egy Autogrillből vagy benzinkutas caféből vásárolva vezetés mellé tökéletes. (BM)

6. Passauer Hell

  • Miféle? Láger
  • Mennyibe kerül? 1 euró körül, mint minden német sör
  • Mennyi benne az alkohol? 5% körül
  • Hol kapható? Németországban, nálunk pedig a nemetsorok-baja.hu-n

Ezzel a sörrel szeretnénk jelezni, hogy bár kiváló, globális egyenízlésnek megfelelő kraftsöröket lehet készíteni importkomlóból mindenféle helyi kötődés nélkül lassan a világ minden pontján, azért a Reinheitsgebot és a müncheni, sőt, bajor sörkultúra nem hiába élt már meg több, mint ötszáz évet, és virágzik most is. A lágersör az alap, de nemcsak itt, hanem eleve mindenhol:

hiába csinál valaki kitűnő áfonyás-ánizspudingos triple-t, ha ilyet nem tud, nincs miről beszélni.

Igazából bármelyik müncheni láger (Hell/Helles) itt lehetne, de amiért ez van itt, annak az az oka, hogy mivel ennek van a leginkább bajor dizájnja, ezzel lehet a leglátványosabban megmutatni az egyre hipszterebb és multikultibb német városokban a ragaszkodásunkat a hagyományhoz, a régi értékek tiszteletéhez és ahhoz a covidpszichózis alatt egyre érvényesebb gondolathoz, hogy régen minden jobb volt. (BM)

5. Monyo Schatzi

  • Miféle? Bajor búza
  • Mennyibe kerül? 750 Ft (0,33 l)
  • Mennyi benne az alkohol? 5,5%
  • Hol lehet kapni? A nagyobb hazai üzletekben, webshopokban

Egy kidolgozott, izgalmas és egyáltalán nem keserű kisüzemi búza ad mindenkinek egy utolsó esélyt, hogy megjavítsa a sörrel való kapcsolatát, ha az az eddigi tapasztalatok alapján nem volt túl jó. 

Én a két abszolút kedvencemet, két magyar kisüzemit ajánlok. Az első a Kálvin téri kocsmából induló, magát már egyre inkább kinövő, legutóbb éppen gyár melletti koncerthelyszínt avató kőbányai Monyo szerintem legjobb terméke. Egyáltalán nem kesernyés, a bajor búzasörök citrusos-szegfűszeges, kellemes aromája inkább egy gyümölcsös fanyarságba torkollik.

Árából adódóan nem az a sör, amiből sokat legurítasz egymás után egy görbe este alatt, de behűtve különleges alkalmakra, vagy nyári hűsöléshez, olvasgatáshoz a legjobb, és ez az egyik, amit az egyébként nem sörkedvelő párod is a legjobb eséllyel fog szeretni. A kékszemű felszolgálólányos PR-szöveget majd elolvassátok a címkén, amely a kisüzemi csomagolásokhoz hűen mindig egyébként a modern dadaista képzőművészet legszürreálisabb remekeit hordja magán. (TKÁ)

4. Szent András Málnás Búza

  • Miféle? Szűretlen málnás búza
  • Mennyibe kerül? 870 Ft (0,33 l)
  • Mennyi benne az alkohol? 4,9?
  • Hol lehet kapni? A nagyobb hazai üzletekben, webshopokban

A búzasörök kellemesen fanyar, üdítően gyümölcsös ízét nyilván mi mással lehetne még inkább feldobni, mint gyümölccsel. A Szentandrás a Monyo mellett szintén az egyik legnépszerűbb hazai főzde – okkal. A málnás búzájukat felkeverve, a végén az élesztőt az enyhén rózsaszín habra öntve kell kitölteni a címke szerint. Nagyobb boltokban és éttermekben is hozzá lehet jutni – nem véletlenül:

kései ebéd, vacsora vagy édességek mellé kifejezetten jól tud esni.

Szinte már desszertszerűen áll össze a savanykás-édeskés málnás íz a végén, látványra pedig egy erőteljes vöröses színre és a szűretlen söröktől megszokott opálosságra számítsunk. Nyugi, nem lett gejl, ez nem szénsavas lével ízesített gagyi, hanem rendes sör. (TKÁ)

3. Pinkus Alt

  • Miféle? Münsteri alt
  • Mennyibe kerül? 2 euró körül
  • Mennyi benne az alkohol? 5,1%
  • Hol lehet kapni? Németországban

Észak-Németország legszebb városában, a mélyen katolikus Münster belvárosának szélén van egy viszonylag visszafogott külsejű sörfőzde-kocsma-étterem, ahol a berendezés több, mint százéves, a sörök és alapanyagok mind biók, és nagy verseny van azért az ország többi részén, hogy ki tudja forgalmazni a termékeiket.

A münsteri Pinkus Müller sörfőzde tehát fogalom: noha egykoron még százötvennél is több főzde működött az egyetemvárosban, ma ők az utolsók, ráadásul ők a malátát is maguk dolgozzák fel a mai napig.

A münsteri alt (az alt egy felsőerjesztésű sör, azért hívják altnak, mert ez a német szó régit jelent, a délnémet és cseh alsóerjesztésűek ugyanis később bukkantak fel, ők voltak az újak) más, mint az ismertebb, düsseldorfi, eltérő malátát használnak ugyanis: a münsteri sör ezért jóval világosabb és jobbivású a híresebb konkurenshez képest. Csodálatos ital. (BM)

2. Argus Maestic

  • Miféle? Pilsner
  • Mennyibe kerül? 219 forint
  • Mennyi benne az alkohol? 4.8%
  • Hol lehet kapni? Lidl

A német diszkontláncok sajátmárkás termékeiről sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak azok fogyasztják ezeket, akik igénytelenek, akiknek ez jutott.

Én a heinekenes, az asahis vagy a sima sopronis dobozokat szorongatókra nézek lesajnálóan: ők vehettek volna Argust, kitölthették volna pohárba is.

A Lidl sajátmárkás cucca ugyanis a fenti sörökre (és nem csak azokra) köröket ver, és nemcsak árban, hanem zamatban, minőségben is. Csehországban főzik a magyar Lidl-ökben kaphatót is. Bár a habjának a paplanossága és selymessége nem veszi föl a versenyt egy Pilsner Urquellel, a komlóíz kevésbé erélyes és helyénvaló, mint a jobb magyar kisüzemi lágereknél, ehhez a sörhöz Magyarország többsége földrajzilag és anyagilag is könnyen hozzáfér. És van, amikor ez sem utolsó szempont. (SzD)

1. Pécsi Szalon

  • Miféle? Láger
  • Mennyibe kerül? 200-250 forint
  • Mennyi benne az alkohol? 4.6%
  • Hol lehet kapni? Szinte minden élelmiszerboltban

A Kozelről már az EB-döntőre készült sörajánlónkban is megírtuk: a magyar nagyüzemi alapsörök kínálatához képest meglepően jó sör.

De nem csak az Asahi-Dreher tud ilyet, a Matolcsy György unokatestvérei által tulajdonolt pécsi sörfőzde is.

A Szalon mostamában forgalmazott, fehérdobozos kiadása ugyanis kifejezetten jó sör lett. Malátásan édeskés, könnyű komlózásával az IPA-k és kisüzemi őrültségek világától viszolygó sörfogyasztókat sem riasztja el. Ezerszer inkább ez, mint a Bőcsön kotyvasztott licensz-Staropramen, a jellegtelen és döglött Heineken vagy a simán csak rossz Corona, Coronita és egyéb hülyeségek. (SzD)

+1. Share Sörp

  • Miféle? Alkoholmentes Pilsen világos
  • Mennyibe kerül? 650-1000 forint
  • Mennyi benne az alkohol? 0,0 százalék
  • Hol kapható? Webshopokban, sörözőkben

Kicsit kilóg a listából, lévén, hogy a Share Sörpnek nevezett söre alkoholmentes, ugyanakkor ízvilága miatt megéri kipróbálni az Ikkona sörfőzde által készített alkoholmentes italt. Ha pedig valaki nem fogyaszthat alkoholt, akkor a Sörp remek alternatíva lehet a cukrozott üdítők és az ihatatlan alkoholmentes sörök helyett.

A pilseni típusú világos alap mellé egy gyümölcsös szirupot is bekevertek, így az alapvetően édeskésőbb ízvilág mellé a vörös áfonya, a fekete ribizli és az eper kicsit savanykás ízvilága párosul. Ráadásul – mint azt az Azonnali podcastjában, a Helyzetben az ötletgazdák is elárulták –

az eladott sörök után termelt profitot teljesen jótékony célokra fordítják,

így ha finom gyümölcsös íz nem győzött meg, legalább emiatt megéri egyszer vásárolni egy ilyet! (KB)

Volt már dolgod valamelyikkel? Szavazz!

CÍMLAPKÉP: Pálfi Balázs / Fortepan

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek