Berlusconi áldását adta: Salvini az olasz jobboldal vezére, de fogadja el a kötelező oltást

Szerző: Techet Péter
2021.08.02. 09:20

A hétvégén maga Silvio Berlusconi telefonált le a Lega nyári egyetemére, hogy közölje: Matteo Salvini bizonyított mint vezető, ezért az ő irányítása alatt állhatna össze az olasz jobboldal a 2023-as választásokon. Salvinival azonosan népszerű azonban a neofasiszta Giorgia Meloni is, aki bizonyosan nem fogja ilyen könnyen feladni vezéri ambícióit.

Berlusconi áldását adta: Salvini az olasz jobboldal vezére, de fogadja el a kötelező oltást

A hétvégén tartotta az Adria-parti, Ravenna és Rimini közötti Milano Marittimában az olasz szélsőjobboldali Lega a nyári egyetemét. Ennek keretében az egyik legismertebb olasz újságíró, a közszolgálati RAI-nál dolgozó, közismerten jobboldali Bruno Vespa készített a színpadon interjút a párt elnökével, Matteo Salvinivel. Ide azonban az utódját az olasz jobboldal élén régóta kereső Silvio Berlusconi is betelefonált, és egyértelműen közölte: szükség van az olasz jobboldal egységére, és számára mostanra Salvini bizonyította leginkább, hogy képes vezetni ezt a tábort.

Berlusconi ezért ki is adta a jelszót: egyre inkább egységesülni kell Salvini vezetése alatt. Berlusconi végig dicsérte Salvinit, és kiemelte: a Lega nélkül ma nem lenne Olaszország egy dinamikus, modern állam.

Ahogy az Il Foglio napilap írja: Berlusconi a jó apát játszotta a hétvégén, aki azonban még mindig magának tartja a fenn a jogot, hogy a gyerekei közötti vitában döntsön. Nemcsak Salvinit dicsérte ugyanis meg Berlusconi a hétvégén, de az ellenzékben ülő, Salvinivel az olasz jobboldal vezetéséért rivalizáló neofasiszta Giorgia Meloni is kapott pozitív szavakat a volt kormányfőtől, aki elismerte, hogy bizonyos kérdésekben – itt főleg az olasz közszolgálati médiák szabályozására utalt – Meloninak van igaza.

Legyen-e egy a zászló?

A dicséretek ellenére is azonban a sorok között megjelentek a különbségek.

Miközben ugyanis Berlusconi egyetlen egységes jobboldali pártot szorgalmazott, Salvini most is csak szövetségről beszélt.

Berlusconi abban bízik, hogy ha egyetlen közös párt jönne létre, akkor abban a maga Forza Italiája a jelenlegi súlyánál erősebben lehetne jelen. Egy szövetségben ugyanis jobban megjelennek a népszerűségi különbségek, márpedig jelenleg a Forza Italia 7-8 százalékon áll csak.

Persze a jobboldal egységéről nem elegendő, ha Berlusconi és Salvini megegyezik egymással, elvégre a közvélemény-kutatásokban a Legával fej-fej mellett halad mostanra a neofasiszta Olaszország Fivérei párt. A Giorgia Meloni vezette alakulat 2018-ban még öt százalékot se kapott, mostanra viszont 20 százalék körül stabilizálta magát – ami azt is jelenti: miközben a 2019-es EP-választáson még 30 százalék felett szerzett Salvini folyamatosan csökken, Meloni népszerűsége emelkedik.

Berlusconi mindenki ellen oltástémában

A három jobboldali formációt az is megosztja, hogy Salvini és Berlusconi pártja része a téli kormányválság után megalakított, a korábban az Európai Központi Bankot vezető Mario Draghi vezette nemzeti egységkormánynak, Meloni azonban ellenzékben ül. Az Olaszországban jelentős tüntetéseket is kiváltó járványkezelési kérdésekben – azaz a védettségi zöldigazolványhoz kapcsolt jogosultságok és egy esetleges kötelező oltás kapcsán – szintén ellentétek vannak az olasz jobboldalon. Itt Salvini és Meloni van egy oldalon – azaz a zöldigazolványokhoz kapcsolt jogosultságok és a kötelező oltás lehetősége ellen –, miközben Berlusconi pártja a legradikálisabb ellenvéleményt fogalmazza meg: a Forza Italia az olasz pártok közül egyedüliként az egész lakosságra kiterjedő kötelező oltást is támogatja.

Az oltások kérdése a jobboldali szövetség kérdésében is felmerült. Berlusconi a hétvégén a Lega nyári egyetemére betelefonálva is leszögezte: elvárja, hogy a Lega is legalább az egészségügyi és oktatási dolgozók számára kötelező oltást akarjon.

Salvini azonban azt mondta: a kötelező oltások sértik az egyéni szabadságot. Hozzátette: nem lehet egyszerű vírustagadó fasisztáknak nevezni azokat, akik Olaszország városaiban tüntetnek a zöldgazolvány ellen. Ezzel azonban még saját pártján belül is egyesek vitatkoznának. A Lega trieszti régióelnöke, hasonlóan a párt képviselőházi frakcióvezetőjéhez, a múlt héten például bírálta azokat, akik a zöldigazolványok ellen tüntettek.

Még mindig nem tudni, lesz-e új jobbos pártcsalád

Az olasz jobboldali útkeresés részét képezi az európai szövetségkeresés is. Mind Salvini, mind Meloni a maga pártcsaládja számára akarná például Orbán Viktor Fideszét megnyerni, miközben a magyar miniszterelnök láthatóan legszívesebben összeboronálná mindkettőt, hogy egy annyira erős jobboldali pártcsaládot hozzon létre, ami konkurálhat akár az Európai Néppárttal is.

De eközben a Lega bizonyos köreiben még mindig jelen van azon gondolat – és Berlusconi is ezt támogatja –, hogy a Lega az Európai Néppártba tagozódjék be. Berlusconinak ugyanis az a célja, hogy az olasz jobboldalt – amely Berlusconi 2011-es miniszterelnöki visszalépése óta nem találta meg egyértelmű új vezetőjét – továbbra is egy mérsékelt politikus határozza meg.

Miközben a Lega – amely az 1980-as években az északolasz polgárság szeparatista pártjaként jött létre – ma is helyi szinten egy sok tekintetben jobbközép, gazdaságilag liberális, polgári erő, Matteo Salvini országosan egy összolasz nacionalista mozgalmat csinált belőle, amivel a főleg a délolasz régiókban erős neofasisztákkal konkurál a Berlusconi után megüresedett jobboldali vezérségért.

NYITÓKÉP: Salvini Sienában idén júliusban / Matteo Salvini, Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek