„London, jövünk!” – így ünnepelte rekordgyőzelmét az olasz válogatott

2021.07.03. 20:23

Óriási lelkesedéssel fogadták Olaszországban, hogy kisebb nehézségek után válogatottjuk bejutott az elődöntőre. Most már a döntőig meg sem állnának. Sajtószemle!

„London, jövünk!” – így ünnepelte rekordgyőzelmét az olasz válogatott

Óriási mértékben megnőtt a remény Olaszországban arra, hogy csapatuk akár az Európa-bajnokságot is megnyerheti, miután a válogatott kifejezetten csúcsformát mutatott a Belgium elleni negyeddöntőn július 2-án. Az általában óvatos szövetségi kapitány, Roberto Mancini az újabb győzelem után már kitörő örömmel reagált. Az olasz Corriere dello Sport péntek éjjel hosszasan idézte Mancinit, aki elmondta, a spanyolok elleni elődöntő a Wembleyben kemény lesz ugyan, de a hétvége az ünneplésé, hiszen kiváló formát mutatott a csapat.

„Megérdemeltük a győzelmet, a fiúk pedig valóban kiemelkedőek voltak, köszönettel tartozom a csapatnak azért, amit tettek. [...] Teljesen nyitott meccsnek indult, és még több gólt is lőhettünk volna, de az utolsó tizenöt percre elfáradtunk”  értékelte Mancini a történteket. Hangsúlyozta, természetesen, mint mindig, kedden a Wembley-ben is kemény dolguk lesz a spanyolokkal. 

A kapitány az olaszok esélyeiről szólva még hozzátette,

nem volt minimumelvárás eredményben, amikor az Eb-t elkezdték, most viszont már csak két meccs hiányzik a teljes győzelemig.

„London, jövünk! Egy ilyen csapatnak senkitől sem kell félnie!”

Ezzel a címmel számolt be a legismertebb olasz sportnapilap, a Gazzetta dello Sport a belgák elleni eredményről. Stefano Barigelli értékelése szerint az olasz csapat gyönyörűen játszott pénteken: tudnak támadni, védekezni és szenvedni is a sikerért. 

„Mancininek az évek összes csalódását sikerült kitörölnie, még a megaláztatásokat is, és viszonylag rövid idő alatt visszaállította büszkeségünket, identitásunkat és meggyőződésünket is”  ehhez még hozzátette, a csapatjáték a kékeknél ezúttal tökéletesen összeállt: nincs olyan játékos, aki a pályán ne segítené a másikat, amikor az bajban van, és nem győz többé az egoizmusuk sem a kemény helyzetekben.

Ezek csak részben az elfogultság szavai.

Azt maga az UEFA is hivatalosan megerősítette a tegnapi olasz-belga mérkőzés után, hogy az Squadra Azzurra győzelme az Eb-k történetében új rekordot állított be, soha nem történt még ugyanis olyasmi, hogy egy, a tornán résztvevő nemzeti válogatott zsinórban tizenöt meccset képes megnyerni.

Ezzel megdöntötték Joachim Löw és a német válogatott 2012-es, 14 meccses Eb-rekordját.

Ha az olaszok osztrákok elleni, jóval szenvedősebb és tizenegyespárbajban megnyert meccsét is ide számítjuk, akkor azonban valóban elmondható, hogy Roberto Mancini, és a mellette csapatvezetőként tevékenykedő Gianluca Vialli  aki Mancininek negyven éve barátja  most ezzel is történelmet írtak.

A meccs hőse: Leonardo Spinazzola

Noha a belgák elleni gólokat Nicolò Barella és Lorenzo Insigne lőtték, a nap hőse pénteken mégis a védekező játékos, Leonardo Spinazzola volt. Mint azt több helyen is megírták már, Spinazzola a mérkőzés jelentős részét teljes erőbedobással játszotta végig, a 78. percben azonban egy sprint végén fájdalmak közepette esett össze.

Később kiderült, Spinazzola Achilles-ina elszakadt, így az orvosok szerint legalább négy hónapot már biztosan ki kell hagynia a pályán. A Gazzetta neki is külön cikkelt szentelt a mai nap. Spinazzola Instagramon ugyanis azt írta, sajnos mind tudják, rossz vége lett az ő szereplésének, de „az álom folytatódik", és ezzel a csapattal semmi sem lehetetlen. A maga részéről pedig azt ígérte, hamarosan visszatér.

A spanyolok elleni elődöntő július 6-án, kedden este 9-kor lesz a londoni Wembley-ben.

NYITÓKÉP: Azzurri / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek