Mikor lesz olyan az életünk, mint a járvány előtt?

2021.06.28. 13:51

Napokon belül már csak a tömegrendezvényekhez kell majd védettségi igazolvány, és levehetjük a maszkot a boltokban. De lesz-e minden olyan, mint régen?

Mikor lesz olyan az életünk, mint a járvány előtt?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Úgy tűnik, Magyarországon közel vagyunk ahhoz, hogy megközelítőleg hasonló életünk lehessen, mint a járvány előtt. A hétvége összesített adatai szerint hétfő reggelre 5 468 205 fő oltatta be magát legalább egyszer valamely koronavírus elleni védőoltással, ebből 4 842 148 fő már a második oltását is megkapta.

Azaz már csak 31 795 beoltott hiányzik ahhoz, hogy elérjük az 5,5 milliós határt, amikor a kormány továbbenyhít a járványügyi korlátozásokon.

Ekkortól már

+ nemcsak a szabadban, közterületen, hanem beltéren is megszűnik a kötelező maszkviselés (igaz, az ördög a részletekben rejlik majd, hogy tényleg mindenhol, például az egészségügyi intézményekben is megszűnik-e majd a maszkviselési kötelezettség, vagy mondjuk csak a boltokban, tömegközlekedési eszközökön);

+ nem kell már védettségi igazolvány ahhoz, hogy szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe és strandokra mehessünk. Azaz innentől a kormány csak a tömegrendezvényekre (például koncertekre, fesztiválokra) írja majd elő a védettségi igazolvány meglétét. A kormány korábbi kommunikációja alapján egyébként legalább augusztus közepéig kívánják ez utóbbit fenntartani.

Jelenlegi tudásunk alapján viszont az 5,5 millió beoltottól jövő változások nem fogják érinteni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által javasolt négyzetméter-alapú boltlátogatást, azaz minden tíz négyzetméterre továbbra is átlagban csak egy vásárló juthat majd az üzletekben. Persze nem először látnánk olyat, hogy Orbán Viktorék az aktuális közhangulathoz és politikai érdekeikhez igazítják, hogy mik legyenek az éppen érvényben lévő járványügyi szabályok.

A további lazítások miatt viszont újra felmerül a kérdés,

vajon mikor fogjuk visszakapni a járvány előtti életünket, mikor szűnhet meg minden korlátozás védettségi igazolvánnyal, négyzetméteralapú boltlátogatással együtt?

Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz te is!

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek