Saját jelöltjét lépteti vissza a Momentum, hogy a Jobbik alelnökét támogassa Gyöngyösön

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.18. 13:35

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás – Heves megye 2-ben a jobbikos Dudás Róbert viszont így most egyelőre kihívó nélkül maradt.

Saját jelöltjét lépteti vissza a Momentum, hogy a Jobbik alelnökét támogassa Gyöngyösön

„A Momentum a Jobbik alelnökét és országgyűlési képviselőjét, Dudás Róbertet támogatja Heves megye 2. számú, Gyöngyös központú választókerületében” – írja a Momentum Facebook-oldalán, a döntést azzal indokolva, hogy Dudás „korábban Mátraballa polgármestereként és a Heves megyei közgyűlés tagjaként már bizonyított”.

Amit a Momentum kifelejtett a közleményéből, az az, hogy

nekik amúgy már volt ott jelöltjük az ősszel esedékes előválasztásra Beraxa Krisztina személyében, akit ezek szerint most visszahívnak,

és aki Facebook-oldalán ennek ellenére még jelenleg is úgy mutatkozik be, hogy ő abban a körzetben a Momentum képviselőjelöltje.

Dudás Róbert egyébként mintegy másfél hete, május 7-én jelentette be, hogy Heves megye 2. körzetében kíván indulni az előválasztáson. Dudás 2019 novembere óta kapott képviselői széket a parlamenti patkóban, miután az akkor még jobbikos Mirkóczki Ádám Eger polgármesteri címét megszerezve kénytelen volt lemondani a parlamenti képviselőségről – helyére jött Dudás.

Az, hogy ki lesz az ellenzék közös képviselőjelöltje a 2022-es országgyűlési választáson, a gyöngyösi körzetben sokat számíthat:

itt a Jobbik hagyományosan erős, mind 2014-ben, mind 2018-ban itt indult a Jobbik volt elnöke, Vona Gábor, aki mindkétszer csak pár százalékpontokkal maradt le a körzetet nyerő fideszes Horváth Lászlótól.

A hatpárti összefogás szempontjából releváns pártok jelöltjei összességében 2014-ben 23,52, 2018-ban pedig 6,7 százalékponttal szereztek többet a fideszes Horváthnál. Azaz ez egy billegő, de az ellenzék szempontjából abszolút nyerhető körzet 2022-ben.

Most, hogy a Momentum visszahívja a jelöltjét, Dudás Róbert egyelőre kihívó nélkül maradt Heves megye 2-ben – tette ezt úgy a Momentum, hogy

korábban pont Fekete-Győr András, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje kardoskodott amellett, hogy mind a 106 körzetben tartson az ellenzék előválasztást.

A Momentum egyébként a másik javára való visszalépéssel nincs egyedül: egy nappal korábban, május 17-én a Jobbik jelentette be, hogy a budapesti 18-as választókerületben meg ők sorolnak be a Momentum elnökségi tagja, Tóth Endre mögé az előválasztáson.

Az előválasztás egyébként július 26-tól startol el: ekkortól lehet hivatalosan bejelentkezni a egyéni választókerületi megmérettetésre, jelöltté végleg pedig akkor válhat az ember, ha az augusztus 23-tól kezdődő ajánlásgyűjtésen sikerül összeszedni legalább 400 szignót. Ezt követően a 106 egyéni jelöltről való szavazásra (már ha lesz ugye mindenhol legalább két jelölt, akik között érdemes ezt lebonyolítani) szeptember 18. és 26. között kerül majd sor, második forduló nélkül.

Ebben az idősávban fogják megtartani a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját is – az itt a legtöbb szavazatot szerző három jelölt jut majd be az október 4. és 10. között tartandó második fordulóba, ahol eldől, hogy ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választáson.

NYITÓKÉP: Dudás Róbert pózol a Heves megye 2-es körzetbe tartozó Pálosvörösmart község táblájánál. Dudás Róbert / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek