Nyírtassról, falusi kisfiúként jelentkezett be miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergely

2021.05.15. 09:30

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Nyírtassról, falusi kisfiúként jelentkezett be miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergely

Szombat reggel Karácsony Gergely nem máshonnan, mint szülőfalujából, a Nyíregyházától északkeletre található Nyírtassról jelentkezett be egy facebookos videóban. Elmondta, hogy hosszú gondolkodás után

„a hazáért tenni akarva” jutott arra a döntésre, hogy miniszterelnök-jelöltként indul az előválasztáson.

„Úgy érzem, a hazám most nagy bajban van” – mondta. Szerinte a legfontosabb probléma az országban, hogy Magyarországot egyre kevésbé érezzük a hazánknak. Személyéről szólva elmondta, hogy miniszterelnök-jelölként a személyiségét alakító tényezőkre kell építenie: „Vinnem kell magammal Nyírtasst, gyerekkorom színhelyét.” Azaz a föld szeretetét, a természet közelségét, és mindent, amit egy falusi kisfiú érezhet: édesapja korai elvesztését, az anyai szeretet végtelenségét, az élet törékenységét, a küzdelem nem hiábavalóságát.

„Nem azért jöttem ide, hogy stadiont ígérjek Nyírtassnak” – tette hozzá, ahogy azt is, hogy nem helikopterrel jött ide, mint anno egykori kollégiumi társa, Rogán Antal, és nem lesz az ország leggazdagabb embere a falu polgármester-asszonyából sem, utalva ezzel Mészáros Lőrincre, Felcsút polgármesterére. Karácsony megígérte, szombaton a Facebook-oldalán egész nap különböző helyszínekről bejelentkezve mutatja meg, honnan jött, és mit szeretne tenni az országért, a nyírtassi bejelentkezés ennek csak az első felvonása volt.

Mi vezetett idáig?

Mint arról pénteken beszámoltunk, a Párbeszéd küldöttgyűlése a párt társelnökét, Karácsony Gergelyt kérte fel, hogy legyen a párt miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson.

A Karácsony felkérő közleményben a párt a már Szabó Tímea előválasztási indulásakor is emlegetett frázist ismételte: „Magyarországon zöld és szociális fordulatra, a kiváltságos kevesek 1 százalékának uralma helyett a többség 99 százalékának szolgálatára van szükség”. A párt a közleményben még azt is Karácsony mellett hozta fel, hogy ő „az ellenzéki pártokon is túlnyúló közösséget tud teremteni a változásért tenni akaró nemzeti konzervatív, szabadelvű, szociáldemokrata és zöld elkötelezettségű polgárokból, civil és társadalmi szervezetekből”.

Miután Karácsony Gergely sokáig hivatalosan tagadta, hogy indulna az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként, május 13-án Facebook-bejegyzésben sugallta, hogy végül meggondolta magát. Mint fogalmazott: „Szombaton nézzetek rá a Facebook-oldalamra, meg akarok mutatni valamit.”

Miután Karácsony is hivatalosan része lett az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott küzdelemnek, a szereplők száma ötre emelkedett: eddig ugyanis Márki-Zay Péter jobboldali hódmezővásárhelyi polgármester, a jobbikos Jakab Péter, a DK-s Dobrev Klára és a momentumos Fekete-Győr András jelentkezett be miniszterelnök-jelöltnek az előválasztásba. Karácsonyt a Párbeszéd mellett az MSZP és az LMP is támogatja.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek