A finn kormány ismét kihirdette a rendkívüli állapotot a járványhelyzet romlása miatt

2021.03.01. 19:19

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

A finn kormány ismét kihirdette a rendkívüli állapotot a járványhelyzet romlása miatt

A finn kormány hétfőn kihirdette a rendkívüli állapotot a koronavíurs-helyzet romlása miatt, írja a Reuters és a finn kormány oldala. A rendkívüli állapot rögtön hatályba is lépett, visszavonásig érvényes. Ennek értelmében az éttermeket be fogják zárni három hétre március 8-tól, további iskolabezárások következnek, és országon belüli utazási korlátozások is lesznek, de csak azokban a régiókban, ahol erősödik a járvány terjedése.

Finnország már január 25-én lezárta az országhatárait. A fertőzések emelkedését az új mutációk számlájára írják a tudósok, a brit és a dél-afrikai vagy cseh vírusmutációk okozzák most a járvány egyre erősödő harmadik hullámát számos országban kivéve az egyre magasabb átoltottságot felmutató országokat, mint Izrael vagy Nagy-Britannia.

„Most azon múlik, hogy milyen tavaszunk és nyarunk lesz, hogy ki hogy viselkedik”

– mondta Sanna Marin szociáldemokrata párti finn kormányfő a sajtótájékoztatóján, és hozzátette, a kormány az érintkezések korlátozását látta szükségesnek bevezetni.

A Reuters emlékeztet, az elmúlt két hétben több finn tartományban is megugrott a fertőzések száma, mint a lappföldi sielők, kikötői munkások és épíítkezésen dolgozók csoportjában. Finnországban eddig 68 064 esetet regisztráltak, és 742-en haltak meg a betegségben – összehasonlításképp a 10 milliós Magyarországon 433 ezer ember kapta eddig meg a betegséget, és 15 ezren haltak meg. 

Az 5,5 milliós országban, a napi új esetek száma 250-ről kúszott fel az utóbbi napokban 500-ra, naponta 2-3 ember hal meg a koronavírusos megbetegedéskövetkeztében.  Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján az utóbbi két hét új megbetegedéseinek száma 100 ezer főre vetítve 111,54, Magyarországon 286,51. 

A finn kormány oldalának cikke szerint a rendkívüli állapot bevezetése nem jár az alapvető jogok további korátozásával, legalább is egyelőre, erre a járványtrend romlása adhat okot később. 

Finnországban a társadalom 6,7 százaléka kapta már meg az első oltását.

Finországban 2020. március 16-án vezették be először a rendkívüli állapotot, ami három hónapon át volt érvényben, június 15-én szüntették meg. Korlátozták a szabad mozgást a legnépesebb tartományban Helsinki körüli Ussimaában, és iskolabezárásokra is sor került.  A 2020-as rendkívüli állapot bevezetése előtt egy hét alatt a napi 3-4-ről felszökött az új betegek száma 30-ra, és augusztusban tetőzött 165 körül.  

NYITÓKÉP: Munathara / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek