Miközben Lukasenka „nyitott az eltérő véleményekre”, 12 év letöltendőt kaphat az ellenzék egyik vezetője

2021.02.12. 15:05

Aljekszandr Lukasenka minderről a VI. Belarusz Nemzetgyűlésen beszélt, ahol többek között arról is értekezett, hogy Oroszországgal ellentétben Belaruszt nem fogják térdre kényszeríteni a nagyhatalmú üzletemberek.

Miközben Lukasenka „nyitott az eltérő véleményekre”, 12 év letöltendőt kaphat az ellenzék egyik vezetője

Február 11-12-én tartották a hatodik Belarusz Nemzetgyűlést, amin a belarusz kormány képviselői mellett az üzleti élet vezetői és egyéb gazdasági szektorok képviselői vesznek részt. A nemzetgyűlést ötévente rendezik meg, és mint minden nemzetgyűlésen, így az idein is természetesen jelen volt Belarusz elnöke, az országát 26 éve vasmarokkal irányító Aljekszandr Lukasenka is, és ha már ott volt, szokásához híven ismét elmélkedett a világról és Belaruszról. 

A Belta állami hírügynökség szerint Lukasenka idén többek között a véleménypluralizmusról, az orosz üzletemberekről, a korrupcióellenes küzdelmeiről, illetve a belarusz politikáról is beszélt.

Lukasenka nem fél mások véleményétől

„A gyerekeim életére esküszöm, hogy nem félek mások véleményétől. Én nyitott vagyok mindenkivel a párbeszédre”

– jelentette ki Lukasenka, akinek a kijelentése azért is érdekes, mert az elcsalt augusztusi elnökválasztás óta korábbi kihívójának, Szvjatlana Tihanovszkajának rejtélyes körülmények között Litvániába kellett szöknie a belarusz választási bizottság épületéből. Azonban mielőtt Tihanovszkaja elhagyta volna az épületet, egy túszvideószerű közleményben arra szólította fel a szabad választásért tüntetőket, hogy ne álljanak ellen az agresszív rendőröknek, fogadják el az elcsalt elnökválasztás eredményét, és menjenek haza.

De nemcsak a múlt, hanem jelen eseményei miatt is ellentmondásos Lukasenka kijelentése. Miközben Lukasenka arról elmélkedett, hogy milyen nyitott személyiség, ha eltérő véleményekről van szó,

a héten a belarusz ügyészség héttől tizenkét évig terjedő börtönbüntetést kért az egyetlen Belaruszban maradt ellenzéki vezetőre, Maria Kalesznyikavára.

A szeptember óta őrizetben tartott politikusnőt állam elleni összeesküvéssel és szélsőséges politikai csoport irányításával vádolják, de mellette az ügyvédjét is.

Az Európa utolsó diktátorának tartott Lukasenka a véleménypluralizmus tiszteletben tartása mellett arról is beszélt, hogy milyen nehéz Belarusz elnökének lenni. „A politikai élet Belaruszban nagyon zsúfolt. Mindössze egy elnök van, de többezer ember van, akik készek elfoglalni a helyét és elűzni őt.

Nem értik, hogy az elnök széke nem trón, a belarusz elnök nem király. (...) De ha Belaruszban megpróbálsz [királyként] uralkodni, akkor csak egy évig leszel elnök”

– így a belarusz elnök, aki már 1994 óta tölti be ezt a pozíciót.

Lukasenka: Autoriter vezetőként vagy diktátorként követelek

Lukasenka a nemzetgyűlésen a belarusz gazdaság helyzetéről is beszélt. Az elnök szerint Belarusznak vállalkozó szellemű emberekre van szüksége, akik előrébb helyezik az ország érdekeit, hogy ezzel megakadályozzák az ország pusztulását. A diktátornak a legnagyobb problémája, hogy a kiskereskedelemben sokszor nem a hazai, hanem a külföldi termékeket részesítik előnyben.

„Most nyomást gyakorlunk egy kiskereskedelmi boltra. (...) Megkértem, hogy ellenőrizzük, mit árulnak. Kiderült, hogy egyiptomi burgonyát, lengyel almát, litván termékeket és hasonlókat. Mégis hogyan kéne bánnom egy ilyen céggel? Megteremtettük a feltételeket, hogy itt dolgozhassanak. Belaruszban nincs helye egy ilyen vállalatnak!” – fakadt ki Lukasenka, majd hozzátette: ő olyan üzletembereket akar, akik az ország előremozdításának érdekében dolgoznak, viszont akik az ország helyett mást helyeznek előrébb, azoknak nincs helye Belauszban.

„Annak következményei lesznek, ha valaki átlépi ezt a határvonalat.

Egy államférfi vagyok, és autoriter vezetőként, vagy ha úgy tetszik, diktátorként követelek. És ez így is marad, amíg hivatalban leszek.

Senkit nem akarok megfenyegetni, de dolgozzunk egyenlő alapon” – ezzel a fenyegetésével zárva gondalatait Lukasenka a kiskereskedelmi üzletek kapcsán.

Oroszországgal ellentétben Belarusz nem térdel le az üzleti élet előtt

A gazdaság kapcsán Lukasenka még megjegyezte, hogy a belarusz gazdaságnak hazafiakra van szüksége, viszont azokat az embereket, akik nem hazafiak és csak lopni akarnak, nem tolerálja.

E gondolat kapcsán említette meg Oroszországot, ahol Lukasenka szerint az üzleti élet fontos szereplői hiába térdelnek le orosz kollegája, Vlagyimir Putyin elé egyik nap, másnap már rögtön kritizálják az elnököt. Ugyanakkor Lukasenka nyugalomra intve megjegyezte: mindez Belaruszban elképzelhetetlen.

„Ne feledjétek: Belarusz nem Oroszország. Az itteni hatóságok sohasem fognak térdre borulni az üzletemberek előtt.

Ilyen Belaruszban sosem történt és nem is fog történni, ha meg akarjuk őrizni az országot” – véli Lukasenka.

A nemzetgyűlésen ezenkívül szóba került a már korábban belebegtetett alkotmánymódosítás ügye is, ami kapcsán tavaly augusztusban még azt ígérte Lukasenka, hogy az alkotmánymódosítás után akár új elnökválasztást is tarthatnak. Lukasenka ezt az ígéretét most már kicsit finomította: a nemzetgyűlésen arról beszélt, hogy az alkotmánymódosításról szóló népszavazással egyidőben akár helyi választásokat is kiírhatnak, így az elcsalt választást követően titokban beiktatott elnök valószínűleg kitölti ötéves mandátumát.

Az 1994-es választáson még egyfajta változást képviselő Aljekszandr Lukasenka már 26 éve irányítja vasmarokkal a posztszovjet államot, ahol a hatalom nem fél a politikai riválisainak a nyílt ellehetetlenítéseitől sem. Arról, hogy az egykoron még a változás hangját képviselő Lukasenka miként vált diktátorrá, az elnökválasztás előtt itt készítettünk interjút egy belarusz politológussal.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek