Horvátország 2023-tól bevezetné az eurót

Szerző: Techet Péter
2020.11.11. 18:59

Andrej Plenković jobboldali horvát kormányfő a zágrábi parlament szerdai ülésén bejelentette: az ország az euró 2023. januar elsejei bevezetésére készül.

Horvátország 2023-tól bevezetné az eurót

Andrej Plenković horvát kormányfő szerdán jelentette be, hogy az ország hivatalosan is megkezdi a felkészülést az euró bevezetésére.

Céldátumként 2023. január elsejét jelölte ki

az euró bezetésével foglalkozó parlamenti bizottság szerdai ülésén.

Plenković bejelentette „A Kuna Euróra való Leváltása Nemzeti Program“ megindítását is. A programot a miniszterelnök a horvát jegybankkal közösen dolgozta ki, az év végére kerülhet a kormány asztalára, amely a konkrét törvényjavaslatokat dolgozza majd ki.

Plenković szerint minél hamarabb meg kell jelölni azt az árfolyamot, amelyen a kunát majd át kell váltani euróra. Elsődleges szempontnak a fogyasztók védelmét jelölte meg, azaz el szeretné kerülni, hogy az euró bevezetése dráguláshoz vezessen.

Azt Plenković is elismerte, hogy jelenleg az ország nem teljesíti mindenben az euróövezetbe való belépés feltételeit

az elkövetkező két évnek szerinte ezen feltételek megteremtése lesz a feladata.

A feltételek közé tartozik az árstabilitás, az árfolyamstabilitás és a kiegyensúlyozott költségvetési helyzet is.

Jelenleg az Európai Unióhoz 2004 után csatlakozott országok közül hatban (a három balti országban, Szlovéniában, Szlovákiában és Cipruson) az euró a hivatalos fizetőeszköz. Ezek mellett pedig Montenegró is – noha sem az EU-nak, sem az euróövezetnek nem tagja – egyoldalúan az eurót vezette be a függetlenné válásakor.

Magyarországon egyelőre nem csak hivatalos céldátum nincs az euró bevezetésére, de Varga Mihály pémzügyminiszter a Mandiner hetilapnak idén januárban eleve azt is nyilatkozta, hogy

„nem lenne szerencsés felülni az euróvonatra“.

Igaz, a politikus tavaly nyáron még azt mondta: Magyarország 2022-re készen állna az euró bevezetésére – bár ezen elsősorban azt értette, hogy teljesíteni tudná a bevezetés feltételeit.

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum egyértelműen támogatja az euró bevezetését, ezzel szemben az LMP nem féltetlenül tartja fontos célnak ezt. Az euró melletti érv ugyanaz, mint amit sokszor éppen ellene hoznak fel: az árfolyam kérdése. A nemzeti valuta lehetőséget teremt az árfolyam leértékelésére, ami alapvetően jót tesz egy ország exportjának.

NYITÓKÉP: Horvát kormányülés / AP, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek