Kijárási tilalom: mi változik tavaszhoz képest?

Szerző: Galavits Patrik
2020.11.09. 16:06

Orbán Viktor hétfőn délelőtt az eddigi legszigorúbb járványügyi intézkedések lehetséges bevezetéséről beszélt. Ismét bezárnak az éttermek, kiürülnek a kollégiumok és visszajön a távoktatás is. A legtöbb intézkedés nem ismeretlen, az este nyolctól kezdődő kijárási tilalom azonban az elvileg engedélyezett tevékenységek végzését is alaposan megnehezíti.

Kijárási tilalom: mi változik tavaszhoz képest?

Szerdától a tavaszihoz hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések lépnek életbe Magyarországon – első körben 30 napig, később azonban ezek meghosszabbításáról is dönthetnek. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Facebookon megosztott videójában az operatív törzs hétfő reggeli találkozója után.

Idén a parlament szavazott már meg a kormánynak rendkívüli felhatalmazást a koronavírus-járvány miatt. Akkor a kormány saját hatáskörben március 11-étől vezetett be veszélyhelyzetet, ezt az úgynevezett felhatalmazási törvény elfogadásával hagyta jóvá a parlament, elvileg korlátlan időre felhatalmazva a kormányt a rendeleti kormányzásra. (Hogy ennek a kétharmados Fidesz-többség korában miért nincs túl sok gyakorlati relevanciája, arról itt írtunk.) A veszélyhelyzet megszüntetéséről végül június 16-án szavazott a parlament, és egyúttal ki is hirdettek egy enyhébb korlátozásokat lehetővé tévő egészségügyi válsághelyzetet.

Ez történt tavasszal

A koronavírus-járvány elleni védekezést és a mindennapok átalakulását leginkább március 27-én kihirdetett kormányrendelet határozta meg, illetve a veszélyhezettel együtt életbe lépő intézkedések. Március végén rendelkezett a kormány a szociális érintkezések mérsékléséről, a távolságtartási szabályokról, és külön pontban írtak arról is, hogy a vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatják ki a vendégeiket.

Az otthonát pedig mindenki csak „alapos indokkal” hagyhatta el. Az ilyen indokok körét azonban meglehetősen bőre szabta a kormány:

+ dolgozni és vásárolni mindenki mehetett, igaz, a 9 és 12 óra közötti idősávot az üzletekben a 65 év felettieknek tartották fenn;

+ a látogatható üzletek közé nemcsak az élelmiszert árusítók és a piacok kerültek be, hanem a drogériák és gyógyszerészetek mellett a dohányboltok is;

+ nyitva tarthattak a fodrászatok és a kozmetikák;

+ engedélyezték a házasságkötéseket és a temetéseket „szűk családi körben”, de a rendezvénystop miatt a lakodalmakról le kellett mondania a pároknak;

+ egyéni szabadidős sporttevékenységet végezni a szabadban szintén nem ütközött a rendeletbe;

+ ehhez kapcsolódóan pedig a kutyasétáltatás is engedélyezett volt;

+ ahogy az autó- vagy kerékpárszervizek látogatása is.

Nehezebb lesz kibírni most?

Amíg nem teszik közzé a konkrét rendeletet, sok kérdésre nem tudhatjuk a pontos választ, mindenesetre az már látszik, hogy

hasonló korlátozások várnak ránk a következő hetekben, a kijárási tilalom azonban egyértelműen komolyabb szigort jelent tavaszhoz képest.

Orbán Viktor hosszan sorolta a szerdától életbe lépő intézkedéseket:

+ 20 órától kijárási tilalmat rendelnek el, amely egészen reggel öt óráig érvényes. Ez a legjelentősebb szigorítás, tavasszal ilyen nem volt.

Szerdától kizárólag munkaügyben szabad elhagyni az otthonunkat este nyolc óra után.

+ Az éttermek ismét bezárnak, csak házhozszállítás lesz lehetséges. A munkahelyi kantinok nyitva maradhatnak.

+ Az általános iskolák nyitva maradhatnak, középiskolától felfelé azonban ismét távoktatás lesz – tavasszal mindenhol távoktatásra álltak át.

+ Tavaszhoz hasonlóan az egyetemi kollégiumokat bezárják.

+ Esküvőket szabad tartani, de lakodalmak tavaszhoz hasonlóan nem lesznek.

+ A profi sportbajnokságok folytatódhatnak, de az eddigiekkel ellentétben nem lehetnek nézők a lelátókon. Ez a gyakorlat egyébként több nyugat-európai országban is.

Ez tavaszhoz képest összességében enyhébb korlátozás, akkor félbeszakadtak a bajnokságok.

+ Korlátozzák az üzletek nyitva tartását: minden csak 19 óráig lehet nyitva. Ehhez hasonló megszorítás tavasszal a nem létfontosságú, tehát például a cipő- és ruhaboltok esetében volt, akkor azok 15 óráig tarthattak nyitva. Ugyanakkor a vásárlási idősáv visszaállításáról nem beszélt a miniszterelnök. 

+ Bezárnak a színházak, múzeumok, edzőtermek, állatkertek és fedett uszodák. Ez tavasszal is megtörtént.

+ Általános rendezvénytilalom lép életbe, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt, temetéseken pedig 50. Tavasszal – bár általános rendezvénytilalom nem volt –, a családi eseményeket akkor is csak szűk körben lehetett megtartani. 

+ Az amatőr csapatsport tilos lesz, az egyéni azonban (beleértve a futást vagy a sétákat) tavaszhoz hasonlóan továbbra is engedélyezett. Tavasszal az egy háztartásban élők folytathattak közösen ilyen tevékenységet a szabadban, ha másoktól megtartották a másfél méteres távolságot. A mostani pontos szabályozásról egyelőre nem beszélt a miniszterelnök.

+ Esküvőket legfeljebb a szülők és a testvérek jelenlétével lehet tartani, a lakodalmakat le kell fújni – ez lényegében tavasszal is így volt.

A tavaszi és a november 9-én bejelentett intézkedéseket az alábbi táblázatban hasonlítottuk össze.

A rendelkezések nagy része tehát nem lesz újdonság.

Az este nyolc és reggel öt közötti kijárási tilalom azonban jelentős változást hoz: ez az elvileg engedélyezett szabadidős tevékenységeknek is komoly gátat szab.

Hiába lehet legfeljebb tíz fővel baráti összejövetelt szervezni ugyanis otthonra, ha egyszer a vendégeknek vagy este nyolcig haza kell érni, vagy hajnali ötig a házigazdánál kell maradni. A 23 órás záróra az éttermekben és a kocsmákban eddig lehetővé tette, hogy a vendégek korábbi asztalfoglalással töltsenek el ugyanannyi időt társaságban, szerdától azonban erről is le kell mondani.

Az pedig a legtöbb esetben életszerűtlen, hogy a legfeljebb tízfős otthoni összejövetelekre valaki 20 óra előtt megérkezik, és egészen hajnali ötig marad. Ugyanígy, ha valaki munka után csak sétálni vagy kocogni szeretett volna a szabadban, jól át kell gondolnia a napját, hogy belefér-e ez neki este nyolcig.

Biztosat azonban mindenről csak akkor tudunk majd, ha a részletes jogszabály a Magyar Közlönyben is megjelenik.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek